【返工血淚史】每日來回4個鐘返工?網友︰橫跨成個香港 好辛苦

以為新冠肺炎疫情在本港「橫行無忌」,所有打工仔都可以在家工作 (Work From Home)?連食物及衞生局局長陳肇始接受訪問時,都表示在訂立全日禁堂食措施後,發現有很多打工仔不能在家工作吧。如果你的公司依然要員工正常上班,而且每日返工放工的車程很長,在大家正瞓得好好時,你獨自要逼車、轉車,又有何想法呢?最近,有網友在連登討論區開Post大吐苦水,指自己每日返工來回要4小時,而且工作量非常大,問網友是否應該裸辭。

延伸閱讀︰【返工血淚史】打工仔最怕係返工放工搭車 網民:打尖、踩鞋⋯⋯

延伸閱讀︰【返工天堂】荃灣應有盡有返工一流? 打工仔:唔覺喎!

裸辭 VS 繼續做下去
網友「點解你咁毒既」在討論區開Post表示「每日要橫跨成個香港返工,返緊份HR Contract工,人工fg (Fresh Grad)算唔差,都算係大公司,但自己唔係讀HR,亦都好無興趣,日日返工都好無動力好辛苦,好多Deadline要追,畀你呢個時勢會唔會裸辭?」,有人指在新冠肺炎疫情期間裸辭,簡直是「花式自殺」,亦有人叫樓主「邊做邊搵工」,切忌在市道差時,輕易放棄現有的工作。不過,有網友就認為人生苦短,如果這份並非自己喜歡的工作,就應該提早離場,別浪費時間。

延伸閱讀︰【新冠肺炎】社區大爆發!質疑有人仲返兼職無常識 網友︰唔返無錢呀!

延伸閱讀︰【網民職場Talk】搭車都要考牌? 打工仔控訴門神阻住返工!

很多打工仔返工都要花3小時?
樓主這個Post引出很多同路人,原來本港有很多打工仔日日都要長途跋涉上班,「我都係來回差唔多3個鐘,元朗區返鰂魚涌」、「我都差唔多,北區返港區」、「之前我屯門返金鐘都覺得好遠,回程起碼要個半鐘」。

網友︰車程長都算 最怕係遇到自私鬼
雖然有許多打工仔最近都在家工作,但要返公司上班的亦不少,每日巴士、港鐵都擠滿人,有時在車廂內遇到「自私鬼」,的確會令人煩厭。有網友曾盤點車廂內的各種自私行為,你又有遇過幾多呢?

1/ 永遠做「門神」
有人喜歡一直霸著車廂的門口位,即使有其他乘客下車,也不讓路。

2/ 大聲講電話
有些人喜歡時時刻刻都講電話,儘管車廂內很寧靜,他們都堅持大聲說話,令其他乘容不能補眠。

3/ 除口罩咳
眾所周知,新冠肺炎的病毒可以透過空氣傳播,但偏偏有人喜歡咳嗽時,除下口罩,此舉相等於「播毒」無誤。

4/ 打尖
明明有候車線,但當車輛駛近時,有人就會一馬當先,走到門口位等上車。

5/ 剪指甲
有人認為剪指甲不屬於私人行為,所以在公眾場所肆無忌憚拿出剪甲鉗,將指甲周圍彈,罔顧衛生。

延伸閱讀︰【新冠肺炎】觀塘打工仔齊齊冇得WFH? 網民:係奴工集中地!

延伸閱讀︰【打工仔嬲爆】唔想再喺觀塘返工? 網友︰塞車塞_夠未呀?

延伸閱讀︰【職場熱話】18區最痛苦的返工地點!觀塘熱到變蒸爐?

CTgoodjobs 推出全港首創 WhatsApp 搵工平台「搵工快」,八大行業 2,000+ 前線、兼職空缺等緊你!

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?