【返工血淚史】經理帶頭玩針對 打工仔大爆公司6宗罪︰生不如死

每日返工9個鐘,有時對同事的時間,分分鐘比對家人更多,因此一個融洽的工作環境,對打工仔來說是相當重要。不過對有位網民來說,返工似乎處理人際關係,比實際工作更困難,究竟她的公司同事做了甚麼,令這位網民要在討論區發帖大爆5宗罪呢?

經理帶頭玩針對 網民︰生不如死
一個職場環境好興壞,與公司高層的管理有莫大關係。發帖網民指「經理帶頭玩針對,仲要年齡歧視,好分年齡階層,只要你生過小朋友就話你老一大截,其實30歲都唔係好老啫,但經理(4x歲)同part time主管好怕俾人話『老』。」

另外,發帖網民大爆更大爆公司5宗罪,按圖了解更多︰

這名打工仔表示經理經常「大細超」,已忍受快4年,不少網民看完她的故事後,都鼓勵她辭職,「好明顯你唔係靚女...case closed」、「辭職啦!唔明點解仲做」、「如果真係頂唔順,咪騎牛搵馬囉,邊返工邊工」、「個經理處理手法有問題」等等。

延伸閱讀︰【職場生存】無一份工做得長?五種職場態度幫你輕鬆站穩陣腳

在職場,打工仔都會受不同程度的壓力,而這些壓力可能來自同事、上司或工作本身。以下有6個指標,可測量你的工作環境「含毒量」︰

延伸閱讀︰【職場貼士】會唔會你先係豬隊友?5題即刻測試

延伸閱讀︰【職場八卦】一個人食飯被同事舉報 孤僻男無故被炒 網民:你班同事全部都係垃圾

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?