【香港房屋問題】加人工要畀多啲家用?細妹大呻︰阿媽要我補貼哥哥租樓

大家每個月會「上繳」幾多家用?香港物價高、樓價高,打工仔人工卻追不上通漲,可是依然要繼續生活,供樓、租樓、食飯、搭車樣樣都要錢,究竟一份糧有幾多真正可以儲下來呢?最近有打工仔疑為因為有親戚重男輕女,令其表妹每個月出糧都要將家用用作補貼哥哥租屋的費用,打工仔因看不過眼,而在網上討論區及帖公司親戚的行為,引來一眾網民熱烈討論。

按圖了解更多︰

延伸閱讀︰【香港生育問題】老婆唔做嘢 地盤老公借錢生仔 被朋友鬧︰無錢就唔好生

網民自製家用計算表
給幾多家用,向來是子女的千古難題。有網民曾整合「家用計算表」,數目多少取決於父母過往的對待,你又有玩過嗎?

按圖即睇「家用計算表」︰

1/ 讀書幫你交學費,長大後唔使你還錢+$1000

2/ 從小到大畀你參加唔同課外活動+$1000

3/ 讀書時每日畀零用錢,唔使羨慕其他同學有錢買嘢食+$1000

4/ 畀錢你增值八達通+$1000

5/ 過時過節買禮物畀你+$1000

6/ 會帶你去旅行+$1000

7/ 幫你買保險,為未來打算+$1000

8/ 會畀你開冷氣瞓覺+$1000

9/ 屋企有飯食,唔使成日食外賣+$1000

10/ 細個嘅利市錢有得拎返+$1000

11/ 會成日關心你,唔係淨係問成績+$1000

計算方法︰每中一項加$1000,家用多少就睇下父母對自己好唔好啦!

延伸閱讀︰【家庭關係】打工仔因咩事寧願OT 都唔想返屋企食飯?

延伸閱讀︰【職場熱話】打工仔男友超庹縮 學生女友:毫子都要同我計到盡!

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?