【香港買樓】買唔起樓被親戚睇小 打工仔:有樓先叫成功?

眾所周知,香港樓價冠絕全球,即使買一個納米單位都絕非易事,與其要死慳死抵捱麵包,才剛好夠錢供樓,年輕人情願將錢花在生活、旅遊、學習上,也不做「樓奴」。不過,上一代的想法有別年輕人,他們認為「買磚頭」才有安全感,今次的主角Eddie投稿表示身同感受,皆因他在一次家庭飯聚中,有親戚當面揶揄他無能力買樓,「佢哋講嘢不嬲都好難聽,由細到大好鍾意比較,今次佢哋話我買唔起樓,好無用喎」,令他當刻想拍枱離場。

延伸閱讀︰【職場熱話】買樓咪畀老闆同事知? 網民:從此無收工時間

不願做「樓奴」 Eddie︰「有樓先叫成功?」
經歷社運、新冠肺炎疫情,香港的樓價屹立不倒,可見港人置業依然有難度。讀者Eddie年過30歲,有份暫時穩定的職業,每月扣除家用、開支,大概可儲一萬元。雖然有儲錢習慣,惟香港樓價高企,即使只付首期仍是普遍打工仔的沉重負擔,「其實我20幾歲已經決定唔買樓,但係有啲人永遠唔明,佢哋只會以舊有社會嘅準則,判斷每個人的能力,我唔覺得我拎啲錢做其他嘢,好似去旅行咁有咩問題囉,唔通有樓先叫成功?」

無論任何人,想跟其他人有良好關係,首先要了解他們的處境和想法,正如年輕一輩的困難之處,未必人人都能理解。

延伸閱讀︰【婆媳糾紛】畀幾多家用奶奶都唔滿意!新抱:我好想搬出去住

除了買樓問題,其實不少年輕人都曾經在網上呻,每逢跟親戚見面時,總會被問到一些令人尷尬及頭痛的問題,例如…

延伸閱讀︰【職場兩性】最難拍拖的職業你有冇份?IT、護士、記者都榜上有名……

延伸閱讀︰【職場熱話】單身冇樓冇車冇另一半 網民:究竟我有冇成功嘅一日?

 

⏩⏩  大把兼職、散工、前線好工等緊你!即用「搵工快」WhatsApp 搵工  ⏪⏪

 

 溫馨提示 : CTgoodjobs手機APP已經更新

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?