comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

10件不得不在廁所做的事


賈心潔



toilet fun

係要咁,係都要咁,無原因的。

「咪嘈先,而家忙到廁所都唔得閒去!」早幾天在公司洗手間廁格內,聽到這段對話。我不奇怪,因為憑聲認得這是女神,而女神就算說「錯」都是對的。她一邊悠然自得地撥弄凌亂的十零分界,一邊望向鏡子對著自己微笑,一邊講電話。神乎其技。

早前,美國專門出租辦公室的Regus,訪問800名紐約曼哈頓打工仔,發現達13%受訪者曾在廁所辦公——堅公事。並解釋,主要因為辦公室細,而且開放式設計毫無私隱可言,他們寧願走入私密寧靜的廁所去工作。在廁所可以做的事包括︰開視像會議;一邊開會一邊刷牙;一邊打短訊一邊吃薯片……

對於受訪者刷牙的頻率和急切需要,以及偏揀廁所食薯片的行為,我固然百思不得其解,然而令人更百思不得其解的事還多著呢。

10件唔可以唔喺廁所做的事
1/ 講是非
2/ 被講是非
3/ 慘成廁所範圍以外的被講對象,匿入廁所避風頭
4/ 逃避秘書call會
5/ 名模上身,對著全身鏡行騷自High
6/ 喪撥頭髮(其實撥來撥去,髮型都不會有所不同)
7/ 抱著「希望去完個廁所出嚟時間過得快啲」的冀盼,純粹打個轉
8/ 搵工跳槽,偷做phone interview
9/ 偷笑(實在不好意思明目張瞻在公眾場合取笑同事,甚至老闆的偉大發現,卻真的忍不住要找個地方爆笑)
10/ 係要霸住一格,阻人上廁所(係要咁,係都要咁,無原因的)

延伸閱讀︰
- haha point是這樣笑出來的

- 化妝女「忌」術

- 所謂的埋堆

- 吞咗啖氣得啖笑 – 同事7笑位

- 將辦公屎朱古力味化

上載日期︰2013年11月15日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email