comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

10個一問就很豬的「點解」


賈心潔



why

點解啲蠢人咁鍾意扮叻?

「點解會咁架?」「點解又係我?」「點解唔可以xxx呢?」「點解嘅點解嘅?」朋友J的單一句式真的很令人覺得他很單細胞,我一度懷疑他前世是「節」學家(節省咪學)。看著他的臉,眼耳口鼻擠牙膏般擠在一起,堆成一個「?」然後我又賤格地竊笑。

好多問題都是無意義的。問題不是背心帶,不是要解就可以解。從J身上發現,世界上有10個「點解」——問。不。得︰

1/ 點解又係我?(點解不可以問點解︰因為發生在「我」身上的都一定是「我」的。)

2/ 點解咁賤都有?(點解不可以問點解︰沒有最賤,只有更賤。)

3/ 點解我唔明佢講咩?(點解不可以問點解︰希望你明白,最好不明白;一明白,你和他就是同類了。)

4/ 點解講過可以唔算數?(點解不可以問點解︰傻豬豬,都說「講完就算數」。)

5/ 點解唔可以唔返工?(點解不可以問點解︰想返工而要搵到份好工,得靠天時地利人和配合;然而你返工,並非因為不得不返,而是你自己選擇去返的。)

6/ 點解好嘢唔輪到我?(點解不可以問點解︰面對不平等條約,拋下一聲「好嘢」然後轉身離場,就是最瀟灑的姿態。)

7/ 點解要我做嘢但唔畀時間我做?(點解不可以問點解︰每人每日24小時,誰都不能分給誰。)

8/ 點解啲蠢人咁鍾意扮叻?(點解不可以問點解︰若不是多得他蠢到扮叻,蠢的就是你了。)

9/ 點解世界咁唔公平?(點解不可以問點解︰夠了,世界何曾應承過會公平?)

10/ 點解唔可以問點解?(不解釋了,反正要明白的已經明白。)

延伸閱讀︰
- 藐嘴黑面都叫靚?

- 佢地扮夠未?

- 你今日爆咗未?

- 吹脹膠鴨9藥方

- 辦公室一喊就輸鳥

上載日期︰2013年6月7日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email