comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Job Market Gossip


Job Market Gossip

論盡辦公室八卦,同一眾打工仔秒殺公司內人情世故、蜚短流長,做個稱職 career man / career woman。宗旨︰懂得做事,亦要懂得做人。


10個O嘴白領標準

董德少

white collar
既然月入$30多萬亦屬中產的話,那麼無屋無車的月光族要躋身新白領,亦「其實唔難」。

早前在網上看到一段「白領新標準」的貼文,乍看之下,水平之高,足教我自愧基層不如。「啲標準前後矛盾,做得A嚟又顧唔到B,德少唔好上咁多網,睇壞人。」有理由相信,同事B只不過在曲線心靈對話,我不忍心當場篤爆,只好回應一句︰「係囉係囉,大家都係基層,相煎何太急。」

10個白領新標準如下︰
1/ 月入$2萬以上
2/ 堅持健身和運動
3/ 至少持有兩間屋
4/ 擁有一輛最少價值$ 15萬的代步車
5/ 有固定朋友圈子
6/ 工作不局限於辦公室,奉行遙距辦公模式
7/ 工作朝九晚五,有足夠閒暇時間
8/ 有獨特的娛樂方式
9/ 重視低碳生活
10/ 有鍾愛的時尚品牌

看到這些標準,不期然想起財爺的咖啡中產言論。既然月入$30多萬亦屬中產的話,那麼無屋無車的月光族要躋身新白領,亦「其實唔難」。

1/ 工餘時間兼職洗碗,時薪$50,填補人工與$2萬之間的金額
2/ 因為「睡覺」不在標準內,建議唔瞓都要跑步
3/ 通屋、通屋,通屋奇應丸~
4/ 與7個朋友同供一架車,輪流一人揸一日,互相接送
5/ 死黨與人渣一樣,人生流流長,總遇上一兩個
6/ 衝出辦公室,跑入健身房,以「跑」數代替跑步,一樣會喘氣跑
7/ 一箭三鵰之舉,收工後約朋友食飯,一邊吃飯一邊回老闆或公司客戶電郵
8/ 「寓工作於娛樂」絕對是最「獨特的娛樂方式」
9/ 除了慳電節能、支持循環再用和Green Monday之外,平日少說廢話,減少碳排放
10/ 鍾愛不作表擁有,或有些淘寶貨亦跟得很貼很足

與其疲於奔命去追所謂「標準」,倒不如腳踏實地做好本分,心安理得。董德少做人,唯一的原則是——尊重他人的選擇與生活方式。

上載日期︰2013年5月27日


以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。
Share


Free Subscription

Email