comScoreTag
FancyBox
FancyBox

After Work


After Work

像針與線、車與車輪、生命與麵包、工作與生活的關係相輔相成,缺一不可。生活中包含工作,而工作卻並非生活的全部。學習將時間留給生活,將生活留給自己。


10大廢到無倫廢話(上)

賈心潔

pointless conversation
「認同。有需要大家都可以幫手,真係千祈唔好客氣,所以唔使擔心!」

不知道有無人統計過,到底一天被硬質的廢話排水量達幾多噸,小妹保守估計,達加勒比海郵輪級數吧!

「奶黃包係一定會酸,因為加咗芝士,今朝新鮮整,你唔信嘅話,廚房重有,一定無問題。係咪你唔食得芝士咋?」昨天和同事飲茶,席上有人因為吃了「一定會酸」的奶黃包嘔吐不適,我們投訴而侍應姐唔斷氣,在情在理皆不當。

日質夜質廢話選輯

1/ 廢話BB級︰「如果唔係xxx,早知就yyy喇。」
抵藐!重申,有蘋果、奇異果、結果、效果,偏偏沒這麼多「如果」。還有,有早知就沒xx。

2/ 上幼低B班級︰「今晚打畀你。」
抵藐!甚麼?!言下之意就是要等你電話嗎?有心了。

3/ 上幼高E班級︰
有問︰「O唔OK?」
有答︰「基本上OK,我轉頭睇睇。」
抵藐!甚麼基不基本上?OK就OK,不OK就不OK。另,「轉頭」即是幾時?

4/ 小學雞級︰「認同。有需要大家都可以幫手,真係千祈唔好客氣,所以唔使擔心!」
抵藐!要幫的話就已經出手幫忙了。「幫手」是用手,不是用口的。

5/ 初中生級︰「嚇到鼻哥窿無肉。」
抵藐!無論有無被嚇,或有沒有驚驚,鼻哥窿之所以叫「窿」,正是因為無肉。另一異曲同工精句︰膝頭哥唔食辣椒醬。

6/ (下星期再續,按此)

延伸閱讀︰
- 10個一問就很豬的「點解」

- 吹脹膠鴨9藥方

- 返工10件激死人的事

- 對住老細口啞啞?

- 10大工作間搞和諧金句

上載日期︰2013年6月21日


以上文章由www.CTgoodjobs.hk編寫,文章版權屬CTgoodjobs所有。任何人士或機構如欲刊登有關文章於其他網站或刊物,都必須要以書面方式獲得批准,詳細情形請電郵至editor@CTgoodjobs.hk查詢。CTgoodjobs對一切侵犯版權行為保留追究權。
Share


Free Subscription

Email