comScoreTag
FancyBox
FancyBox

人際八卦

啲同事「目及」我個芒


賈心潔



monitor monitored
「咁我有時skype下、facebook下,都人之常情,呢啲我唔想俾佢地睇到囉!」C還是史前化石般點極都唔化。

「煩死人,我成日俾人『目及』。」朋友C怒氣沖沖,以為發生甚麼天地不容的事︰「唔係呀嘛!?」我突然也激動起來。「係呀!啲同事成日『目及』我個芒。」啤……

在辦公室環境內,電腦螢幕(包括內容)是公司資產,你的芒即是我的芒,沒甚麼好收埋,亦沒有甚麼可以收埋;稍作掩飾,即屬「心虛有嘢唔見得光」。

「佢要睇咪由佢睇飽佢囉,都係公事啲悶嘢嚟之嘛,除非……」我沒好氣地說。

「咁我有時skype下、facebook下,都人之常情,呢啲我唔想俾佢地睇到囉!」C還是史前化石般點極都唔化。

「都唔知你嬲咩,你咪邀請埋佢地一齊睇。」我隨即分享了一個血淋淋的故事。話說︰

A同事與B同事沒甚麼交情,只是三尖八角的兩個人被叫做「辦公室」的困獸鬥安排坐一前一後。B比A幸運一點,坐在後面位置。B每次出出入入,都強迫症發作式地目不轉睛盯住A的電腦螢幕。不知道是出於好奇、是非,還是純粹找個焦點或甚麼。

A不是省油的燈,無可能沒有意識到被「目及」。有一次,B如常經過並喪「目及」,A一個轉身,配合女神笑容說︰「嚟丫嚟丫,你睇下~」然後純熟地開出facebook個人頁面,指著一張貓相說︰「呢隻係我家貓咪,叫『老細』。佢好曳曳架,成日都要打打,你鍾意貓定狗架?」然後又開出一張團拍照說︰「呢個係我媽、爸、家姐、細佬同阿妹,呢個就三姨、六叔、八姑奶……」

B拔足想逃,又被A逮住,繼續︰「丫,俾張大學畢業相你睇丫~ 呢個係我最好嘅大學同學,之前佢結婚都搵我做姊妹。丫,開佢啲結婚相畀你睇丫……」「不如下次先丫,我要準備陣間開會啲嘢……」A一臉失望,十足一個被老公冷落的怨婦,最終「免為其難」放了B走。

「之後B就無再望A個芒?」C追問。

「唔係。『目及』嘢係心癮,邊有咁易戒得甩!相同嘅情節重複咗兩三次,到第四次,B恨不得自己著咗隱形戰衣,每次經過都貓步閃開。」我笑笑︰「你要唔要試下?」

延伸閱讀︰
- 背脊骨落散水請

- 萬用笑料Generator(公、私適用)

- 這樣算不算欺凌?

- 吞咗啖氣得啖笑 – 同事7笑位

- 將辦公屎朱古力味化

上載日期︰2013年9月13日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email