comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

4種兼職身份,你適合邊種?





文︰魏民菁

Part_time


做全職打工打定兼職打工仔、兼職學生好?最重要找到自己的發展方向,共勉之!

快將畢業之時,好似死期將至︰擔心搵唔到工、唔知入邊行好。投身職場後,又會好懷念從前返學嘅歲月,尤其是sem break、day off嘅日子。於是好多人想轉做Part-time學生,或Part-time打工仔,唔知你又適合做邊種呢?

下列4個情況,哪一個是你最嚮往?
1/ 輕輕鬆鬆做文青
2/ 日日都Work-life balance
3/ 在生活上不斷搏殺
4/ 有planning但又唔辛苦自己

1/ 輕輕鬆鬆做文青
你可能興趣多多,又想讀呢樣又想讀嗰樣,追求知識以及生活品味。現階段可以繼續在興趣範圍中學習,唯同時要開始思考長遠個人發展方向。

適合類型︰Part-time學生

考慮位︰學歷、知識等條件當然有助自己日後發展,除非閣下是千萬身家開頭,否則就可能要面對「手停口停」的困局。重返校園前,要先考慮自己的經濟狀況。

2/ 日日都Work-life balance
經常說「工作與生活」要取得平衡,但返完工一day(OT又另計),見同事仲多過見屋企人,如果要每分每秒都兼顧到生活,有時候可能要作出取捨。

適合類型︰Part-time打工仔

考慮位︰市面上愈來愈多企業因人手不足而鼓勵銀髮族及主婦就業,希望他們在不影響家庭生活的前堤下重返職場。另外,不少畢業生希望用Part-time做試水,測試未來的發展路向,更有人因此兼做幾份工。

3/ 在生活上不斷搏殺
「搏殺」基本上是香港人的代名詞,但工作以外,你可能都會想繼續進修,滿足自己想讀書的願望,同時準備下一個挑戰。

適合類型︰Part-time學生 + Full time打工仔

考慮位︰做這個決定時,要顧及自己的承擔能力,說的不只是錢,要知道在時間心力上做到100%投入,是十分困難的。自問集中力不理想的人,就要好好考慮清楚。

4/ 有planning但又唔辛苦自己
返工也好,返學也罷,你既希望做到自己喜歡的事,又要平衡現實需要,所以你會將schedule排到剛剛好。

適合類型︰Part-time學生 + Part-time打工仔

考慮位︰從時間及個人管理角度而言,這是十分理想的選擇。既可以重投校園,亦可以閒時打工幫補生計。

做全職打工打定兼職打工仔、兼職學生好?就要視乎閣下的時間、經濟狀況、興趣等因素,最重要找到自己的發展方向。共勉之!

延伸閱讀︰
- 【小薯求生包】畀人讚,應該點應好?

- 【小薯求生包】4招完美結束對話

- 【小薯求生包】7招贏在死線前

- 港大 VS 中大 一幅圖睇晒8大院校起薪點

- 邊個話讀冷門科無前途?

上載日期︰2016年9月12日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email