comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Job Market Gossip


Job Market Gossip

論盡辦公室八卦,同一眾打工仔秒殺公司內人情世故、蜚短流長,做個稱職 career man / career woman。宗旨︰懂得做事,亦要懂得做人。


8個Unlike「少爺仔」的原因

董德少

ball and chain
某程度上,無身家的少爺仔須更努力做好份工。

「唔做唔會餓死囉。」是少爺仔實習生的口頭禪。每次聽到,除了「吹佢唔脹」之外,我不知道可以給個怎麼樣的反應。只能說,「唔會餓親」的生存條件這麼雄厚,對他來說既是優勢,亦是最綁手綁腳的腳鐐。

一般來說,平民打工仔最大的弱點是「怕餓」。而從另一個角度看,這亦是人生推動力的主要來源之一。因為怕餓,所以要搵食;手停口停,無工返會死人,因此會積極向上,珍惜每個工作和可以發揮的機會。

「你地幫我諗個辦法幫公司爭取呢個咁難搞嘅尊貴客戶返嚟。」這是我給少爺仔實習生和平民實習生的考試題目。一如所料,他們交的功課有很大改進空間。然而,所謂功課或考試,考核重點不在於成績或結果,而在於態度。(至於職場上每每打真軍,結果為本亦無可厚非。)

「叫Uncle、Auntie一人係咁倚Sponsor啲,好易Meet到個Target。」少爺仔胸有成竹。

「我諗我地可以試下xxx;如果未夠,就試埋yyy,應該跑到70%;至於另外30%,唔好意思德少,我可唔可以要多啲時間再度度。」平民實習絞盡腦汁。

高下立見。

有8種「少爺仔」,在職場上是相當趕客的︰

1/ 使人唔使本︰有少爺仔斗膽反客為主,老點上司、甚至老闆轉頭。

2/ 洗腳唔抹腳︰「勾筆」是所有管理人的大忌。少爺仔鐘意買就買的行為模式,確實為公司或部門捉襟見肘的財政帶來沉重負擔。

3/ 離晒地︰不知民間疾苦,月入$2萬當實習,自以為是「捱義氣啃咗佢」。

4/ 開口埋口「Daddy話」︰趕客程度與口口聲聲「媽咪叫」的裙腳仔,不相伯仲。

5/ 恃勢凌人︰天生有種優越感,自恃「贏在起跑線」而目中無人。

6/ 家族影響力︰常見的情況是——家族與公司有某種密切關係,少爺仔通常「唔郁得」。

7/ 玩樂至上︰凡事玩玩下,毫無責任心;反正在少爺仔眼中,辦公室只是個主題公園。

8/ 零工作動機︰即無上進心。無他,唔會餓親丫嘛。

這裡的「少爺仔」只針對態度,並不存在人身攻擊。

留意返︰
- 「少爺仔」不一定指「有錢仔」;
- 不是所有少爺仔都是「少爺仔」;
- 亦不是所有平民都沒有少爺仔脾氣;
- 某程度上,無身家的少爺仔須更努力做好份工。

自求多福。

延伸閱讀︰
- 【秘撈供樓】考慮4件事

- 【Part Time】保你大

- 升職就唔識人?

- 【開工大吉】利是買得起的4種人性

- 【送舊迎新】丟得就丟8件事

上載日期︰2015年3月23日


Share


Free Subscription

Email