comScoreTag

【Byebye你條尾】散水5步曲

【Byebye你條尾】散水5步曲

文︰魏民菁

byebye
職係自己辭,手尾當然要自己執番。

辭職,是一門學問。而散水,則是不明文規定到個個打工仔都會Follow,好似唔做唔舒服咁。事實是山水有相逢,禮多人不怪。過咗辭職的心理關口,信又遞埋,而關於散水,你有5件事可以做︰

Step 1︰散水飯
雖然話同枱食飯各自修行,但Last day食餐飯都係為咗做個紀念。就好似畢業前大家突然對碟「頹飯」產生咗感情,辭職後又會唔捨得食開嗰間茶記。至於飯腳人數多寡不是重點,志在畀個機會大家聚一聚啫。

Step 2︰散水Email
臨尾一日,當然唔少得一個Goodbye Email。如果公司人多勢眾,真係多一個唔多,少一個唔少。發散水電郵,目的在於禮貌上通知聲全世界:「我走喇!」,同時間亦作Call人食餅、影相之用。

Step 3︰散水餅
此乃打工仔最關心、最重視的一環。因為派餅一事關乎面子,太「行貨」,會被暗藐,兼且唱你三五七年。究竟派唔派餅?派邊種散水餅?不妨參考以下特集︰

-【散水】唔派餅6原因

-10大散水餅排行榜

-【散水好西】7種

-派散水餅的藝術 識撈 vs 抵死之選

Step 4︰散水相
不論你推崇「有圖有真相」,還是深信「一張圖勝過千言萬語」,為留個回憶,不少人臨別前總會選擇影幾張,甚至幾廿張散水相。當然,同邊個影、點樣影就you think you lah!

Step5︰散晒所有嘢
做足成日有關散水事宜,有無諗過點樣散盡自己啲嘢?即係清理好自己工作電腦中一些不必要的文件,以及工作枱的一切雜物。一句到尾,職係自己辭,手尾當然要自己執番。

延伸閱讀︰
- 留意番!14個辦公室「犯眾憎」行為

- 【諗清楚】簽約前撫心自問4件事

- 【辦公室政治】攻防6式

- 【同腦細講數】加人工從何說起?

- 打工仔每日浪費幾多時間搭車?

上載日期︰2016年3月31日


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More