comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Self-enhancement

Fresh Grad入職必做3件事


文:亦然



小編返咗工都唔係好耐,但眨下眼又到3、4月,咩意思?解釋番,此時此刻嘅準畢業生過埋呢個幾月,考埋final,就正式投身職場……這無盡旅途,被人鑑定你的醜惡與美好、低與高(對唔住,突然好想唱歌)。記得小編當初躊躇滿志,但同時又驚惶失措。無論如何,返人生第一份工,都一定係好有heart、好pure。所以好多人成日話返工頭幾年好重要,會唔會磨滅晒你啲passion,就係睇呢幾年。但作為新仔,無奈地有些事情不要不要還須做︰

1/ 一切由filing開始
其實不論職級如何,都要做filing。但全公司嘅filing永遠係職場小薯負責做。話說有日腦細指一指我隔離張台上嘅一疊紙,然後同我講:「幫我搵一搵xx張單,轉頭俾我。」我默默咁行去個「廢墟」度,「亂咁擺嘅?」我心入面大鬧︰「你好嘢!」(just kidding)然後默默地將疊紙按字母順序由A至Z排,之後再跟日期排,最後用咗兩個鐘頭。第二日,腦細又叫我搵張單,我用咗2分鐘兼擺埋係佢枱頭。佢望一望我,可能心諗:「咦,我擺到咁亂你都摷得咁快嘅(自我FF緊)」。

2/ Excel做report
Excel用途有幾多,返咗工一排嘅你定必有所感觸。小編返學時期都用過Excel做嘢5次(可能係幾年大學生涯加埋),其中4次都因為要做project。某日腦細行去我個位度,同我講:「你用尋日啲data整個table畀我。」然後佢就默默飄走咗。(心中在咆哮︰咩DATA!咩TABLE!腦細我唔知呀!)於是膽粗粗敲佢門,鼓起勇氣叫佢教我,然後我學識咗咩係Pivotal Table,咩係VLOOKUP。如果你都唔識,唔使驚,因為返工要識嘅嘢,學校課程係絕對唔會教到的。如果唔係返工仲有咩學?

3/ 寄件同埋寄件
勞力工作正常都由小薯仔負責,例如寄件。雖然未必日日有件寄,但有時腦細總會好急咁講:「而家幫我拎去xx公司,立即RIGHT NOW。」(重唔重要佢都講3次)收到後,小編即刻停晒手頭上所有嘢(無錯,係所有嘢),之後拎起自己嘅包袱,朝著一個未知地,尋找我要去嘅公司。其實寄件都幾好呀,咪當遊車河囉(自我安慰mode)。

每人總會有做薯仔嘅階段,打好基本功,咪可以上位囉。(應該係,除非唔係)

上載日期:2017年3月30日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email