【Fresh Grad實例】一返工即做錯4件事?

文:亦然

fresh grad

放下書包,拿起公事包,整個世界從此變了樣。曾經痛不欲生嘅FYP,而家睇嚟一啲都唔嘔心,皆因變成打工仔的你,可能每日都做緊幾份FYP。返學你可以咩都唔識,然後傻下傻下畢業。入咗職場你都可以咩都唔識,但一定要識得做人。小編都係個新過吓嘅新人,返工日子唔耐,入世未深,講咗唔應該講嘅野,碰了一鼻子灰。以下事例,可能個個Fresh Grad都做過,然後難免心靈受傷害︰

1/ 講真話被黑面
最真嘅說話可能永遠都係最傷人嘅說話。話說有位同事買咗粉紅色嘅電話殼,然後問我哋靚唔靚,口直心快嘅我唔覺意講咗句:「隻色好姣呀。」話音一落,現場步入一片死寂……我成功做咗話題終結者。呢個故事教訓我,女生雖喜歡說反話,但更愛聽讚美說話,粉紅色蘊藏咗幾多少女情懷,媽我現在懂了。

2/ 爆錯粗
粗口有幾博大精深我諗唔使再講,甚至乎一段友誼都可能因講粗口而起。某日喺公司某間房傾計,有個人佢粗口滿天飛,講到興起,我衝口而出講左句:「X你」。然後見佢面有難色咁,我就知我衰咗喇。本以為大家都熟咗小小,講一兩句好閒啫,但講粗口要講時辰,最緊要講對象(我唔記得講,我X嘅對象原來叫腦細)。

3/ 被無視
第一日番工,見到任何人都必須保持笑容。朝早斟水嗰陣,少不了早晨前早晨後。但總會有同事只望一望你然後走開,我心入面不禁默念:「使唔使擺款呀,都係同事啫。」作為薯仔新人,同事未必知我係乜水,唔同我打招呼都好正常。但禮多人不怪,人哋唔講,我都係死死地每日都同佢地講。最後發現,佢走得咁快,原來水機無水。

4/ 被當傻仔
坐係自己位,唔出聲無人怪你。行開行埋,係Pantry見到同事你唔傾兩句,場面都幾尷尬。話說有日去洗手間見到同事,有禮地問咗句:洗手呀?然後同事笑而不語。步出洗手間先知自己問得幾白痴,心諗︰「唔係洗手唔通玩水咩?」。搭訕就搭梗架啦,但說話技巧,Fresh Grad還是好好地學一學吧。

令人反眼的事情怎會就此結束,返工日子耐咗,會教懂你做人處事,但同時都要提醒自己︰「初心,永遠是最珍貴」。

延伸閱讀︰
- 【職場形象工程】上司、打工仔最忌被無視?

- 天水圍人給林太的回應:好遠好攰係咪可以唔返工?

- 牛津學者:9點返工返學折磨人類

- 衰老細4大作用

- 一世人流流長總會遇上職場賤精

上載日期︰2017年3月23日


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【自我增值】防疫同時自學!耶魯大學免費課程

    疫情之下,如何可以有效自我增值?學一門手藝?報讀網上課程?還是每天在家鑽研廚藝?有沒有想過,趁住這個非常時期,你和我都可以成為全球名牌大學的學生?美國耶魯大學現提供心理學課程,探討幸福的奧秘,費用全免!

  • 【自我增值】醫療保健行業前景如何?想入行讀咩Course好?

    香港每1,000名人口中,註冊醫生數目約為1.9名,而註冊和登記護士數目約為7.1名,未能追上經合組織國家的平均水平(每1,000人有3.4名醫生及9名護士)。醫療保健行業人手短缺問題持續,不少人在計劃投身哪個行業時,都會將醫護列入考慮之列。 醫護界薪金吸引,在醫管局轄下的醫院任職登記護士,頂薪達4萬多元,而且滿3年更可獲約滿酬金。除此之外,職業的穩定性也是其中一個優點。如果抱有救急扶危的心,而且希望得到穩定的收入,醫護行業是畢業生和計劃轉工人士的絕佳選擇之一。 要入行,先要獲得相關認可資格。哪些醫療保健行業的課程最受歡迎?根據CTgoodjobs網頁統計,累計最多人搜尋的5個醫療保健類課程如下:

  • 【職場制勝】通訊程式令我們無法專心工作 3個方法管理你的WhatsApp群組

    科技發展迅速,便利了我們的日常生活。只要手持一部智能電話,我們就能隨時隨地與身處異地的朋友保持聯繫,打工仔亦可以隨時隨地處理公務。不少公司都會利用WhatsApp、WeChat等通訊程式進行溝通,貪其方便、快捷,但一不小心卻會令員工分心,無法工作。

  • 【自我增值】銀行戶口入不敷支? 3招應付突然收入大減

    經濟不景,不管你是企業老闆,還是打工仔,面對疫情下公司盈利急跌、被要求減薪或放無薪假等情況以致收入大減,銀行戶口也許快將入不敷支......

  • HOT【自我增值】襯衫只係成功第一步? 專家教辦公室打扮4大技巧

    還着西裝上班?雖然部分公司仍然要求員工穿着正式西裝上班,但是普遍的企業都已經沒有這種規定,甚至連老闆也是穿上便服回辦公室。女同事不用限於穿正裝,當然就有更加多打扮的方式......

  • 【職場英語】“Do you understand?”似鬧人 5個說法更禮貌

    許多時候表達完自己意見,都會想知道對方是否能接收到自己所表達的,所以不少人都會在句末加上“Do you understand?”(你明白嗎?)......

  • HOT【職場制勝】疫情令在家工作成主流 擁有兩種技能人人爭住請你!

    新冠肺炎於全球大流行,為減緩疫情傳播的速度,英國周一(23日)宣布新一輪抗疫措施,包括要求全民居家隔離,除購買食品、藥物等必須品外盡可能減少外出,同時呼籲員工盡可能在家工作。對不少企業而言,今次疫情是試驗在家工作成效的好機會,隨著科技進步,遙距工作或許是未來的趨勢和主流。

  • 【在職爸媽】居家隔離是增進親子關係好時機 5個方法維持好心情

    新冠肺炎疫情蔓延全球,各國推出不同的抗疫措施,其中英國、法國等地更實施全民居家隔離,香港不少打工仔亦能留在家中工作,以減緩病毒的傳播。香港有不少雙職家庭,父母每天與子女相處的時間有限,疫情正正是好機會讓他們多陪伴子女,以下5個方法助你與孩子們,一同健康和愉快地渡過這段抗疫的艱難時期。

  • HOT【自我增值】多個行業均現裁員潮! 失業必做7個步驟

    本港出現的裁員潮一浪接一浪,似乎尚未見盡頭,尤其是這4大行業──零售業、旅遊業、酒店業及航空業,一向是香港重要的經濟支柱......

  • HOT【技能提升】一秒釋放手機空間?5個絕招馬上學起來

    手機又無位?一旦開始購買額外儲存空間、使用雲端服務等,往往要以後每月付款。打工仔每日辛勤工作,但每個月被「扣數」,就是花在買手機儲存空間上,實在心有不甘。正所謂「小數怕長計」,有沒有方法可以快速清空手機儲存空間?