comScoreTag

HR破8大求職者迷思(上)

HR破8大求職者迷思(上)
CTgoodjobs編輯部

CV, 搵工, 求職, HR, 求職信, cover letter, HR, 招聘, recruitment, 跳槽

HR可以是求職者,因此對於求職者的「迷思」,自然有些心得。

求職者不是HR,固然未必100%了解HR甚麼葫蘆賣甚麼藥;然而,HR卻可以是求職者(HR想搵工跳槽有幾奇?至少成為HR之前,一定都搵過工),因此對於求職者的「迷思」,自然有些心得。CTgoodjobs編輯部特別輯錄HR達人的專業見解,站在HR角度,一連兩集破解8大求職者迷思。

求職迷思1:「公司無登招聘廣告,即係無空缺,即係send CV去都唔會有用啦!」

HR點睇?「公司『求才』有好多方法,比起公開招聘,我地更傾向靠內部推薦,或者物色自薦人選,連廣告費都慳埋添!不得不承認,有啲筍工的確永世唔蒲頭。」

一句到尾︰求職者若不想錯失良機,宜主動出擊,向心儀的僱主自薦;同時拓闊人際網絡,創造更多搵好工的有利條件。

求職迷思2:「CV梗係send得愈多愈好啦!」

HR點睇?「當我地HR傻的嗎?點會分唔出求職者邊個有誠意、邊個無誠意丫?求職者咪漁翁撒網囉,佢地有佢地send,我地有我地唔in。」

一句到尾︰CV重質不重量,與其「張張CV無張利」,倒不如重點出擊,畀心機細閱招聘廣告內容,再配對關鍵字,度身訂造中point的求職信和CV,爭取見工面試入場券。
(詳見《CV︰20秒內突圍6大要訣》

求職迷思3:「而家無人睇求職信架啦卦!」

HR點睇?「好笑,收過唔少所謂求職申請,一句『Attached please find my CV for your reference』,型到呢……不過我更型,就係唔開嚟睇。」

一句到尾︰某程度上,寫Cover letter係煩啲、係花時間啲,但不得不寫,因為它是一大黃金宣傳機會,不但為求職者提供自我推銷的平台(包括技能、經驗、語文能力等),更是凸顯求職誠意的神器。(詳見《Cover letter好煩,唔寫得唔得?》

求職迷思4:「1頁CV就夠。」

HR點睇?「CV水蛇春咁長,可讀性固然大減,求職者亦可能蒙上『無分寸、唔識取捨』嘅罪名。不過咁,夾硬以1頁紙為限,亦屬不智——咁少篇幅,我點知你有幾勁。」

一句到尾︰CV內容要具體到位,應精選與應徵職位相關的技能和工作經驗來「sell」,無關痛癢的「飛得就飛」。例如︰應徵要求10年以上工作經驗的管理職位,無人要知閣下19年前做過咩暑期工囉!總之,以2頁A4紙為限;重點放在「F」位(詳情按此

求職迷思5︰(下星期續)

延伸閱讀︰
- CV求職 3招「量化」 HR寧舍寬鬆

- 【求職信】5招砌掂Email subject

- 揭5大老手都犯的Intern層次錯誤

- 【求職信】10大趕客「伏」筆

- 【寫CV以外】5招獵頭搵上門

上載日期︰2014年7月17日


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More