comScoreTag
FancyBox
FancyBox

CV & Resume

HR破8大求職者迷思(下)


CTgoodjobs編輯部



搵工, 求職, HR, 招聘, recruitment, 跳槽, 劈炮, 轉行

沒所謂「最好」,只有適合不適合。東家唔打打西家,盡人事安天命。

續上期《HR破8大求職者迷思(上)》(全文按此),CTgoodjobs編輯部繼續站在HR立場,偵破求職者迷思。

求職迷思5︰「唔做都做咗咁耐……而家先嚟轉行,一定無運行啦……」

HR點睇?「其實我地HR請人,最重要係睇態度,學歷同經驗都係其次。同埋講真,行業知識只要有心學就會學到,反而軟技能,例如溝通能力、解難能力等,就唔係咁易搵到……都唔關轉唔轉行事。」

一句到尾:世事無絕對,人生尚且可以洗牌從頭再來,更何況搵工轉行。下定決心,做足準備,強化可轉移技能,加上針對性的進修及培訓,自然無往而不利。

求職迷思6︰「要請一定請最top,唔請我即係我唔掂啦!」

HR點睇?「哈哈,邊有咁簡單丫!有時最怕啲求職者叻唔切。講到尾,都係天時地利人和,求職者盡咗全力爭取就得,好多嘢都唔輪到我地話事。」(更多有關《求職招聘︰5大「唔請你」無辜原因》,按此

一句到尾:沒所謂「最好」,只有適合不適合。東家唔打打西家,盡人事安天命,繼續努力,全力以赴,發揮自己最top一面,總會有人賞識。

求職迷思7︰「啲HR Uncle Auntie成日玩針對,我點做都無用架啦!」

HR點睇?「無人要標籤任何人,我地都見過唔少肯搏肯捱、聽教聽話嘅80尾90後。有時,我反而會覺得係啲後生仔女自己定型咗自己。」

一句到尾:與其抱怨人地玩針對,倒不如慳番啖氣做好自己。更重要是切忌重蹈「前人」覆轍,詳見《【面試膠答】HR狠批「80尾90後」》《HR是這樣藐帶埋阿媽見工的》

求職迷思8︰「今次跳槽跳得成,一定過咗海就神仙。」

HR點睇?「人來人往、火坑來火坑去嘅事,我地見好多喇。其實跳火坑定做神仙,主要係睇求職者自己嘅心態同造化囉!」

一句到尾:求職者搵工跳槽,最緊要做好全盤考慮,留下來未必死路一條,劈炮走人亦不一定是唯一出路。建議考慮清楚跳槽涉及的成本效益,以及自己承受風險的能力,從而作出最恰當的抉擇。更多關於《咁樣搵工跳槽……「死得」!》,按此

延伸閱讀︰
- HR破8大求職者迷思(上)

- CV求職 3招「量化」 HR寧舍寬鬆

- 【求職信】5招砌掂Email subject

- 揭5大老手都犯的Intern層次錯誤

- 【求職信】10大趕客「伏」筆

上載日期︰2014年7月24日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上文章由www.CTgoodjobs.hk編寫,文章版權屬CTgoodjobs所有。任何人士或機構如欲刊登有關文章於其他網站或刊物,都必須要以書面方式獲得批准,詳細情形請電郵至editor@CTgoodjobs.hk查詢。CTgoodjobs對一切侵犯版權行為保留追究權。

Free Subscription

Email