comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Employment Interview Strategies


Employment Interview Strategies

招聘面試(employment interview),幾乎是一次與工作「相睇」的過程。這個世界,在你選擇工作的同時,企業亦在篩選求職者。如何在短短一個招聘面試中突圍而出,恰如其分地展現個人才能之餘,又可以把身價抬高一點呢?


HR「no eye see」10大儀容衣著

CTgoodjobs編輯部

搵工, 面試, HR, recruitment, employment, 招聘, interview

recruitment interview HR no eye see
搵工面試,說HR絕對「唔睇樣」是假的。

搵工面試,說絕對「唔睇樣」是假的。HR與求職者會面,第一眼就是看外表,包括五官、儀容和衣著。五官無得執(除非有目的地飛一轉韓國之類,這是題外話),唯有儀容和衣著有得「掹」。CTgoodjobs編輯部特別精選10大HR「no eye see」儀容與衣著細節,求職者務必引以為戒。

10大HR「無眼睇」儀容衣著細節
1/ 鴛鴦襪
HR寸爆︰「著對似樣嘅襪都咁難,唔好話委以重任,就算係最基本嘅工作,我都無信心。」

2/ 「蝕底」鞋
HR寸爆︰「鞋可以反映一個人嘅性格。一個對自己同工作有要求嘅人,點會對鞋著到蝕晒都唔換?無錯,節儉係好事,但而家嚟見工,要求求職者著對好啲嘅鞋唔過分啫。」

3/ 卡通呔
HR寸爆︰「成熟啲好唔好?求職者嚟得見工,都有番咁上下大個人啦卦,打條卡通呔嚟,係咪真係咁好玩先?唔該啦。」

4/ 素顏
HR寸爆︰「天生麗質還天生麗質,求職者嚟得見工預咗見人,唔該都化個妝,精精神神、乾乾淨淨。清淡啲無所謂,令人舒服就得,但都唔好完全素顏,我對求職者無眼耳口鼻個樣無興趣。」

5/ 煙眼(Smoky eyes)
HR寸爆︰「日光日白油到對眼黑晒,驚驚!」

6/ 未剃鬚
HR寸爆︰「其實,嚟見工呢件事係咪咁唔值得尊重呢?見過有求職者滿面鬚根嚟見工,in個前線位,我問佢係咪好趕,佢話覺得咁樣不覊啲。真係唔知好嬲定好笑!」

7/ 大帆布袋
HR寸爆︰「見工呢,要誠意、要莊重,除非in啲創作位,否則一身沙灘裝加個大帆布袋,我會認為你去錯咗時空。」

8/ 鬆糕鞋
HR寸爆︰「鬆糕鞋呢啲,求職者著嚟見工,唔係嫌你娘,就係唔識欣賞你潮得滯囉!」

9/ 甩指甲油
HR寸爆︰「面試經常要請求職者簽名,一拎對手出嚟,唔係睇唔到呀嘛?唔係睇到都唔理呀嘛? 好簡單,兩位求職者經驗同學歷相近,一個無搽指甲油,另一個有搽……但舊樓牆身剝落咁甩咗大半,揀邊個唔使問啦卦!」

10/ 個頭10世唔洗
HR寸爆︰「大佬,唔係請呀嘛?」

延伸閱讀︰
- 搵工面試︰6大「例牌」見真章

- 咁樣搵工跳槽……「死得」!

- 搵工面試︰「色」誘HR 見工最忌橙人

- 求職搵工︰戴眼鏡有著數?

- 8大面試衣著敗筆逐個執

上載日期︰2014年3月26日


Share


Free Subscription

Email