comScoreTag
FancyBox
FancyBox

After Work


After Work

像針與線、車與車輪、生命與麵包、工作與生活的關係相輔相成,缺一不可。生活中包含工作,而工作卻並非生活的全部。學習將時間留給生活,將生活留給自己。


Lunch time是如何死去的?

賈心潔

prisoned lunchtime
「咦,原來點三拿?好啦,大家都餓,食飯先,」皇恩浩蕩!「我地約定2點再傾。」Oh! Come on James.

朋友A好不容易才擠牙膏般擠出一個Lunch time跟我共晉午餐。「我1點放飯,跑過來1點10分前到。」匆匆忙忙趕來,1點19分。「喂,幾點?準時啲唔得嘅!」一出口,我便心虛……

「走到先得架……」他的根本性無奈完全吞併了我的怨氣,突然體會到「相煎何太急」,唯有以一句「A餐唔該」取代「咁又係」,以免萬劫不復地陷入他永劫回歸的處境。

「咁又係」意味心照不宣。太多死得不明不白的Lunch time,讓我們幾乎相信Lunch time一早賣斷咗俾老細。底價兜售時間、腦力、勞力,甚至尊嚴,為求個個月有糧出開飯。

Lunch time死法
1/ Lunch appointment、Corporate lunch
死剩把口︰好地地,9-1或2-6見客,生意就會談不成嗎?

2/ 同事飯會
死剩把口︰9-1及2點後無限延展,半生不熟的同事日見夜見還不夠,連枯木逢春的1-2也不放過!

3/ 遲放有理,遲返無得傾
死剩把口︰「咦,原來點三拿?好啦,大家都餓,食飯先,」皇恩浩蕩!「我地約定2點再傾。」Oh! Come on James.(心裡卑微駁嘴)

4/ 趕報告
死剩把口︰總之唔理,2點半開會,死掂份report佢。而家先1點,唔好話無時間prepare囉。

「食咁慢,你慢慢,我行先。」A蛇吞象般將快餐A倒進胃裡。看著他的餐具被收起,抬頭看看餐廳,原來人已走得八八九九。望望鐘,才1點52分。

條數是這樣計的︰
最低工資一小時值$30 + 一個飯平到盡$35
= 食一小時快飯盛惠$65
= 要做兩小時才賺得番

人工高於最低工資的,個飯更貴。香港地食飯真係你話雞貴定龜貴。

延伸閱讀︰
- 一日阿姐 一世阿姐

- 10大廢到無倫廢話

- 10個一問就很豬的「點解」

- 返工10件激死人的事

- 打工仔的「扮工Suck」

上載日期︰2013年7月12日


以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。
Share


Free Subscription

Email