comScoreTag
FancyBox
FancyBox

健康休閒

【M到】必做N件事(男女必讀)


珍妹



m come
M到不只是一個人的事,總之大家睇路喇!

女士們每個月總有幾日「唔方便」,呢幾日會忟憎,呢幾日唔嚟分分鐘更忟憎……別以為「呢幾日」只是一個人的事,作為女人身邊的另一半、兵哥、友達,甚至同事,都要Handle with Care。

M到必做N件事︰

<女士篇>
1/ 飲食清淡
生冷、酸辣、油炸、高鹽食品皆為M到禁品!
- 生冷食物︰易造成經痛、月經失調等
- 酸辣食物︰或導致經痛、經血過多等
- 油炸食品︰增加肌膚負擔,容易出現粉剌、痤瘡、黑眼圈等
- 鹽︰令體內水分增多,容易誘發經前頭痛和易怒等

2/ 注意保暖
經期時,血液多集中在子宮,其他部位功能抵抗力會較平日薄弱,易致體溫下降。因此,即使在夏天,M到期間亦不宜穿得太「疏爽」;外出時謹記隨身帶備外套。

3/ 多走動
別以為生理期間只要休息就會好。事實上,經常躺臥反而有礙血液循環,導致血塊形成,並積聚於子宮。M到期間不妨多外出散步,做低至中級運動;唯切忌劇烈運動。

4/ 護腰
經期時出現腰痛,易致盆腔充血,不利子宮內膜剝落後創面的修復癒合,或致流血量增多,導致經期延長。

<男士篇>
1/ 認識「經前症候群」(PMS)
經期前後,女士們受荷爾蒙影響或面臨各種生理及心理不適狀況。生理上,可能出現腹脹、腹痛、乳房脹痛、關節或肌肉疼痛、頭疼、腸胃不適等;心理上,則或會出現焦慮、暴躁、易哭、易怒等情況。

2/ 體諒、聆聽(適用於男朋友)
此時此刻,男士們請多多體諒包涵。不必「偉大」到買M巾,但至少披披外套、照顧飲食、細心聆聽,手板眼見工夫,功德無量。

3/ 減少廢問(適用於所有異性動物)
唔體諒、唔聆聽都算,千萬別「廢問」。例如「咦!你M到呀?」之類,係又點?唔係又點?講少句當幫忙~ 唔該。

睇落九唔搭八?Well~ 你諗你喇。

延伸閱讀︰
- 【壓力爆燈】20大警號

- 【熱量值】十大餐飲一覽(+健康飲法)

- 【鬆一鬆】8款早餐 = 8種人

- 【高顏值】6大妙法防顯老

- 【食先好切】蘋果、菠菜維他命C流失勁

上載日期︰2015年6月9日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email