【OL日誌】返工前裝身8大煩惱

文︰魏民菁

返工日踩至少8粒鐘,湊完客湊老細再湊啲細,已經夠煩人。身為OL,每朝出門口前更要係屋企上演一場「前哨戰」,兼過以下8關︰


1/ 明明爆櫃都覺得無衫著
一開衣櫃就山泥傾瀉咁款,發現恤衫原來未熨、想著條裙又未洗、著One piece又唔襯對鞋......儘管面對有一大堆衫,仍然係望唔透。

2/ 前一晚襯好咗,但第二朝唔想著
有時候驚趕唔切,就會係週末或者前一晚襯好一套套衫,諗住一起身就換得。點知,是日M到、心情不佳諸如此類,最後都係開返個衣櫃嚟睇吓。

3/ 日日睇天氣做人
著衫睇自己心情,仲要睇個天嘅心情。撞正季節交替,忽冷忽熱最難揀衫;如果遇上陰晴不定嘅日子,仲要出動水靴等防水裝備。

4/ Accessories失晒蹤
襯著咩衫未夠,下一步仲要諗戴咩耳環、手鏈、頸鏈等配飾。首先會發現想戴嘅耳環少咗一隻、手鏈、頸鏈翹埋一堆。就算好彩畀你搵到,到頭來總會發現唔襯套衫。

5/ 化妝好似開戰
化妝是一大重點,但每朝時間趕急,打底、畫眉、畫眼線,戴Con等等,少啲心機都會破壞大局,眼瞓手震令到眼線離地,於是又要重頭嚟過。

6/ 個頭吹極都唔掂
瞓完一晚,個頭唔係「扁」咗,就係變成「奧米加頭」,無時間洗頭再吹,而濕水吹都好似於是無補。只可以講一句︰「頭髮,生性吧。」

7/ 換袋倒瀉咁倒
「手挽」定「單邊」?換袋幾乎係OL每日必做之事,但要袋入面所有嘢完整地「過檔」並非易事,總會漏咁一兩件唔記得帶。

8/ 著新鞋大冒險
最後一項挑戰,係著新鞋。鞋頭「夾腳趾」已經係小事,最痛苦莫過於腳踭刮腳,行返公司仍需努力,返到公司又要周圍搵膠布急救。

最後得出嘅結論係︰OL能夠準時返工,堅係值得加許嘅!


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【網民職場Talk】全公司加薪原來唔係人人有份 打工仔「衰多口」出事?

    每逢新年,又是公司檢視和調整員工薪金的時間,有公司每年一次薪酬檢討,而加薪幅度大多按員工表現,或按公司業績而定。打工仔努力工作,為的無非是升職、加薪。有網民向社交媒體專頁《奴工處》投稿,分享自己發展公司加薪並非人人有份,更無辜「中箭」,被大家批評為「大喇叭」。

  • HOT【網民職場Talk】不善與人交際? 網民列數多份「One-man band」職位

    職場上總有外向及內向的打工仔,任職服務業的難免要經常面對顧客,但是一般打工仔上班也要習慣與同事、上司......

  • 【農曆新年】打開全盒第一樣想吃甚麼?賀年食品看穿你在職場上的角色

    又到新年,打開全盒見到形形式式的糖果、小食,你會選擇哪一款?

  • 【人際關係】拜年時閒聊5大陷阱 話「你嘅手袋好靚」都有錯?

    一大班親戚一年可能只見一、兩次,趁着拜年這個最齊人的時機,不少人都會問到大家的近況,「而家返咩工呀?」、「拍拖未呀?」......

  • 【健康新知】認真刷牙都有機會患上牙周病!兩招教你預防

    「牙痛慘過大病」,步入中年,你有沒有經常感到牙齒不舒服?要預防牙周病,每天刷牙兩次,再配合牙線都不足夠,要有健康的口腔,除了牙齒,吞嚥、咀嚼等口腔肌力訓練都不可以忽略。

  • HOT【職場熱話】調查︰25%人派利市縮水 兩種情況下唔知派唔派好?

    小朋友或未婚男女都期待農曆新年收利市,但有調查顯示,受經濟前景不樂觀影響,今年派利市預算傾向保守,25%人表明今年派利市金額會「縮水」,比例較去年增14個百分點,逾半會封20元利市。

  • 【健康新知】經常失眠又醒瞓?可能同條脷有關

    香港生活開支大,衣食住行樣樣貴,加上工作壓力大,每天處理繁重工作後仍要處理家務,令不少人出現失眠問題。睡不好,第二天工作又無法集中注意力,形成惡性循環。而導致失眠的關鍵原因,可能是你的舌頭太肥了。

  • HOT【職場人際】仲托住個頭?4個小動作令你人緣變差

    有沒有留意到,有些人雖然工作能力很高,卻總是無機會負責大Project,甚至多年未能升職?這很可能是因為平時建立的個人形象讓人覺得不可靠。很多不自覺的小動作會影響別人對你的觀感。久而久之,除了工作上未能獲得信任,人緣也會變差。

  • 【年廿八洗邋遢】家務其實好快做完?即睇10招家居清潔妙法

    下週三(22號)就是年廿八,是時候清走去年的雜物,好好打掃家居每一個角落!

  • 【健康新知】減肥同時遠離三高 秘訣只係咁簡單!?

    減肥,是女人的終身事業,加上近年港人的健康意識抬頭,控制體重成為大勢所趨。而且,肥胖會增加患上三高、以及心血管疾病的風險,叫人不得不正視問題。如果你天生不愛運動,看見美食又忍不到口,是否注定一生肥胖呢?有美國的研究發現,只需要在指定時間內進食,就能輕鬆減磅,更可以延長壽命。