comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

【Part Time】保你大


董德少



Part Time Job
想說的是,兼職都講求專業性。

愈來愈多年輕人加入「打散」行列——「全職」打散工、做兼職者也——不知道是世道艱難,長工難搵;還是年輕人傾向選擇較自由的工作模式。對於年輕人的個人選擇,小弟傾家蕩產都支持(其實也沒甚麼身家可以押注下去)。然而想說的是,兼職都講求專業性。

話說,某日友好客戶的靚秘書不耐煩地打電話來,問︰「你地一次過fax咗18份copies過嚟。我想check下你地嗰邊係咪有18個amendment有必要務必分開通知。」秘書果然是秘書,說話技巧高超到呢。

今時今日,用到fax機的機會不多,秘書小姐一問起,我就記起叫過兼職同事R fax過一份文件。「原來如此。不如你畀15分鐘我了解一下。」我唯有積極地採取「拖」字訣。

拿拿臨請Part Time R來問個究竟。「丫,係呀德少,唔記得同你講添,部fax機short short地,fax來fax去張紙都嘔番出嚟。」他哥倫布發現新大陸般興奮莫名。

「張紙唔嘔番出嚟,你覺得佢會去咗邊呢?」我都嘔血了。

「fax咗過去囉。」Part Time R天真地說。

「於是你足足fax咗18次?好彩你未fax第19次。」我暫不深究fax機是如何運作的,趕忙向詞鋒銳利的秘書小姐解釋,面懵懵說18份都一樣,著她留下一份,其他勞煩幫手毀滅掉。

故事還沒有完結。安撫好秘書小姐,便著手處理眼前這隻受驚的兔兔。我叫Part Time R拿幾張白紙來,好讓我illustrate讓他知道fax是甚麼一回事。

「邊度有白紙?」他爽快問。

「影印機。」我亦爽快答。

怎料,Part Time R一拿就拿了15分鐘。我問他「何以故?」

Part Time R說︰「因為要排隊列印,啱啱有好多同事print嘢。」

「你有你拎白紙,人地有人地print嘢,有牴觸?」我盡量保持冷靜。

「咁我要開個吉嘅word file print張白紙出嚟丫嘛。同埋我夠鐘放工喇,有咩不如下次講。」

……

延伸閱讀︰
- 升職就唔識人?

- 【開工大吉】利是買得起的4種人性

- 【送舊迎新】丟得就丟8件事

- 抽出頭號敵人

- 升職、加薪、劈炮的籌碼

上載日期︰2015年3月9日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email