comScoreTag
FancyBox
FancyBox

人際八卦

Recap做得好,邀功無難度


董德少



idea thef
你讀大學做paper時無聽過咩?得一個source就係抄,但係有兩個或以上sources就叫research。

「ok,就照Z嘅意思做。」大老闆在大會上點名按Z的方案行事,Z神氣地微笑點頭。會議結束,同事A有理說不清,一肚子冤屈︰「有無搞錯,明目張膽偷嘢,竟然心虛都唔虛一下。德少你嚟評下理!」

「都話明係明目張膽,又點會心虛呢。」我意圖紓緩緊張氣氛。

「德少,連你都覺得佢無唔妥?佢咁做同偷嘢有咩分別?」A兩隻紅筋爆裂的眼珠幾乎要掉下來當乒乓球打。

事情是這樣的︰
在會議上,A針對議題大方提出一個點子,情理兼備,更難得的是創意十足,大家即使沒有當場拍案叫絕,亦心生好感,如果會議在facebook進行,相信要呃過百like絕不成問題。A的方案一出,基本上會議可以結束,不過大家為證明自己「有做嘢」或「有嘢做」,而吱吱唷唷多半個鐘,你一言我一語,場面好不熱鬧。

臨完場,Z射個三分波,插針︰「好喇,多謝各位同事嘅意見,時間差唔多,不如做個總結。而家我地有四個方案,包括第一……(下刪3000字)。我認為第一個方案最佳,乜生(就當大老闆姓「乜」)你意下如何?」

就這樣,Z攞盡全場綵頭,更重要是在老闆心目中留下「主意最多」兼「最有價值」員工的印象與殊榮。

我不是認同Z的做法,不過他這樣做的確滴水不漏,完全入唔到位。「你讀大學做paper時無聽過咩?得一個source就係抄,但係有兩個或以上sources就叫research。」我說。

Recap的重要性︰
1/ 抓緊發言機會,顯示自己有做嘢
2/ 強調自己「有聽書」
3/ 突出自己過人的組織力
4/ 神不知鬼不覺地將他人的資產轉移到自己身上,堪稱「得來全不費工夫」

最後,我可以說的只有一句︰「下次你就要喺適當時候做好個recap。」

延伸閱讀︰
- 玩具「反話」城

- 一招應付辦公室喃嘸佬

- 辦公室怪談︰理想,你想下好喇!

- 「頂」老闆6訣

- 俾人恰到上心口

上載日期︰2013年9月16日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email