comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

【Sick Leave須知】放病假做咩都得?去日本玩返轉又得唔得?




作為僱主,當然希望打工仔身體健康。不過意外就是意料之外,員工不幸意外受傷,要放長假也是無可奈何。有網民在討論區分享自己不幸遇上意外,導致手指骨折,獲醫生批一個月病假,並指:「唔想日日坐喺屋企百無聊賴,想飛去日本食下嘢!」打工仔想把握機會,趁病假去旅行,到底會否觸犯勞工法例?



手指骨折用腳去旅行就無衝突?
事主表示,因為手指骨折致無法工作,「不過我行得走得,整個月在家就來發霉」,希望可以外出旅遊鬆一鬆。不過,不少網民都擔心事主會因為病假期間出現外遊記錄,而令「飯碗」不保。但亦有網民認為:「放病假做咩係你自由!」更指僱主無權利檢查僱員的出入境紀錄。「醫生紙只係話你唔適合返工,冇話唔可以去旅行喎!」雖然的確是因病請假,不過打工仔是否可以自由利用假期呢?

真病vs扮病小心觸犯勞工法例
根據香港勞工法例,雖然無列明病假期間可否出境旅遊。然而,若僱員的病假屬有薪,而公司質疑僱員有意欺騙公司的有薪假期,公司則有權向僱員展開調查。若證據確鑿,除了工作不保,更有機會負上刑責,觸犯欺詐罪行。

所以,打工仔喺病假期間,最好就專心休養,如果真係想去旅行,不妨先請示上司,得到批准後才起行,至少都安心一點。
讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email