【Work–life Balance】返兼職前6必問

【Work–life Balance】返兼職前6必問
CTgoodjobs 編輯部
時代轉變,現今的年青人未必會同一份工或同一個行業做到老。工作並不是人生的全部,不少人都會選擇返兼職平衡生活與工作。不過做Part-time前,其實有幾件事要問問自己……

1. 「點解想做Part-time?」
「知道自己做緊咩」十分重要。為錢?為興趣?為前途?開始一份新工,尤其是兼職,事前最好列出「一籃子」因素,再按先後次序排列,幫助自己作出最佳選擇。

2. 「點解想揀呢個時候做Part-time?」
不同時期的兼職都有不同意義。學生年代會希望有多個錢傍身;大學時期可能為交學費、儲經驗。總之,打份兼職應該要有一個比「攝時間」更好的理由。

3. 「做Part-time所追求嘅目標係咩?」
返兼職除考慮動機以外,還須了解個人的實際情況(即人生規劃),認真想想做兼職可為你帶來甚麼,例如為日後事業鋪路、豐富人生經驗、滿足個人興趣等。

4. 「你最想做邊類型嘅Part-time?」
與Full-time不同,市場上的兼職工種一般都「窄窄地」,選擇不多。求職者應視乎個人專長、興趣、職業發展路向等再作決定,以免日後頻頻轉工又轉行。

5. 「如果有Part-time做,你會點安排時間?」
若已下定決心做兼職,即代表閣下將會有更多工餘時間。此時此刻,Time Management就非常關鍵,你可以利用兼職以外的時間去進修、或者做「散打王」身兼幾份Part-time、還是會Hea呢?

6. 「身邊人點睇你做Part-time?」
雖然搵工、返工、辭工是一件非常個人的事,但總要對家人和朋友有個交代。Part-time收入或會與一般打工仔有所不同,如果對家中經濟有影響,建議事前最好讓家人甚至朋友做好心理準備。

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More