comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Job Market Gossip


Job Market Gossip

論盡辦公室八卦,同一眾打工仔秒殺公司內人情世故、蜚短流長,做個稱職 career man / career woman。宗旨︰懂得做事,亦要懂得做人。


一招應付辦公室喃嘸佬

董德少

murmuring in workplace

我的對策是——將所有open-ended questions變成true or false。

「你個Proposal搞掂未?」我輕描淡寫地問同事Z。純粹是為求得個「知」字的疑問句,絕無暗串或催促的意思。Z一臉純真無辜,像個熟睡中被外星人擄走的2歲半嬰孩。

「早兩日喺細房開會,我地同大老細傾嗰壇新Project,咪麻煩你寫個Proposal嘅;我地要再傾嗰個Proposal呢,你ok嗎?使唔使一齊度度佢?」為了把Z從外太空拯救回來危險的地球,我以最大的耐性將問題反芻再反芻,奢望將原本已相當簡單的問題進一步簡化。

Z一派被黑洞吸了魂魄的表情,發出近乎「嗯嗯」的低音頻回應。

「你個『嗯嗯』即係點?係明?定係唔明?」我疑惑,到底是我表達能力欠佳至此,還是他連理解問題的基礎都沒有。

「呢個問題……」Z始終一臉疑惑。

到底出了甚麼問題?我糾結。但為了表現出成熟管理層的風範,我極力壓抑個人情緒︰「你而家手上做緊咩?如果允許嘅話,我想邀請你同我傾一傾即將發展嗰個新Project。你而家可以傾?定lunch後2點、或者5點ok?」

「呢層……我而家就趕緊尋日個Report、之後要執埋前日個ppt啲手尾……咁呢,我估計……今日5點半應該可以搞掂無問題……不過5點有個briefing,唔肯定5點半brief完未……」

「聽日10點。」我受不了寶貴生命被褫奪15分鐘以上。

「咁樣呀……聽日10點04分啦,因為返嚟食個早餐先,然後開電腦,電腦又慢要等成10分鐘……」

我走夾唔頭。不得不承認,世界上有種人無法克服被指「啞巴」的恐懼。對此,除了被動地「打冷顫」之外,我的對策是︰

1/ 將所有open-ended questions變成true or false
2/ 聚焦對方的長處

世界並不為迎合我們而存在。一想到這裡,人類憑甚麼不謙卑一點?

延伸閱讀︰
- 辦公室怪談︰理想,你想下好喇!

- 見工面試演技派

- 「頂」老闆6訣

- 俾人恰到上心口

- 睇新同事「唔順超」?

上載日期︰2013年9月2日


以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。
Share


Free Subscription

Email