comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Job Market Gossip


Job Market Gossip

論盡辦公室八卦,同一眾打工仔秒殺公司內人情世故、蜚短流長,做個稱職 career man / career woman。宗旨︰懂得做事,亦要懂得做人。


【準時走有罪?】腦細5大超然論

文:薯仔 L

準時放工有罪?咁準時返工是咪有病?(圖片來源:高登討論區)

腦細地位超然,即使廢噏膠吹,都總可以化成真理;那怕佢話「2 plus 2 equals to 5」,一樣會有大班嘍囉狗衝去舉腳贊成。

話說早幾日有位巴打喺討論區開Po,公開咗一封腦細天降的Email,電郵主旨為「Improper Office Behavior」,內容大致訓斥一眾員工的不當行為,當中包括──準時收工(Always get off on time)。

「嘩嘩Wow!好一個當頭棒喝,簡直震驚咗13億小薯仔呀~」隔離位薯B突然攝鏡高呼。

少年,試問腦細sss的霸氣超然論又何只得一款丫,薯L見識過嘅仲有:

1/ 好簡單啫,你係咁倚執執佢,轉頭交畀我。(腦細話易無可能係難囉!)
2/ 我唔理你用咩方法,總之同我搞掂佢。(呀設計師,麻煩同我執走個腦細佢。)
3/ 畀多啲嘢你做,係證明你有能力。(咁不如調番轉等我幫你「證昏」丫腦細~)
4/ 我食鹽多過你食米,照我意思做啦。(咪就係呢堆鹽搞到你而家虧虧地囉!)

「你咪又係得個講字……睇死你對住真.腦細就即刻打回鵪鶉原形啦。」疑似忽然開竅的薯B風騷暗串。

話又說回來,近排煲開新聞,留意到一位CEO的專欄,當中有句薯L非常深刻──「職級?有劃分,但絕不是重要一項。係Make sense面前,人人平等。」

至於你能否放下渺小的薯仔包袱,出力去捍衛自己心目中的「Make sense」,則要視乎閣下的價值觀,以及職場功力。

薯L自問仍在試煉中。

延伸閱讀︰
-【腦便秘】6大醒神破解法

- 打工仔月薪夠買1 呎上車盤?

- 港島人返工5件事

-【職涯規劃】25歲前必知5件事

- 同老細相處(2)︰你入一入我房

上載日期:2015年9月18日


以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。
Share


Free Subscription

Email