【行業秘聞】銀行業呢個職位原來Train咁短時間 新人表示最Chur係呢樣......

雖然香港銀行業受到各類衝擊,但業界利潤前景仍然穩健,故仍吸引不少新血入行。若未熟悉行業運作,剛加入時難免會遇到困難。有新入行的銀行業打工仔日前正式開工,卻有感因為培訓不足、對公司日常運作仍未有深入了解,故感到工作甚為吃力,逐於討區向網民訴苦,並問道:「值唔值得做落去?」

延伸閲讀:【武漢肺炎】新入職因同事Home Office而無人教做嘢 ?3招幫你盡快上手

培訓期僅一星期 對代碼一竅不通
事主日前加入銀行業,從事出納員(Teller)一職。他接受一星期培訓,學會基本知識如提存、外幣、基本查詢等,便被調派到分行上班。「喺呢個時候,你仲有超多嘢未識,一堆代碼都未識,要自己攞貓紙查,甚至連清機都係要分行同事幫」。而當中最「Chur」之處,是分行的節奏極快,上班有如打仗一樣。當客戶問及某些一定要問上司的問題時,因不想令客戶等候時間倍增,而不好意思去問。但若必須要去問,上司又會有微言,所以覺得「真係有啲難頂」。由於銀行分行程序繁複,初期未熟悉時,難免會出錯,會被上司責備。事主有感這行業壓力甚大,故希望網民指點迷津,告訴他應否繼續。

新入職覺得辛苦實屬正常
不少打工仔回覆帖文,指新入職員工覺得辛苦,實屬正常不過之事:「依個時勢有新工返,有人教你野,仲想點?」、「一開始唔識好正常啫,你啲code用下就記得架啦。Training時間,間間銀行都唔一樣。就算比夠一個月你,你都要親自做先會記得深入啲。初初唔識咪問同事囉,你做錯嘢,要個客返黎簽名仲煩。加油啦」。

延伸閲讀:【轉工跳槽】因新工太多未知數而對Offer卻步 網民提兩類意見

同行表示出納員一職不易做
有從事銀行業的網民回應指一星期培訓確實太短:「一星期咁快?記得之前差唔多train成個月先落分行」、「我以前都做過兩間銀行trainee,一般train 2至3星期。轉銀行期間,要重新學過套新system,好難頂」。除了學習公司運作流程,更要面對客戶的投訴:「有啲客會報串背後投訴,見我trainee牌,更加問我識唔識架,或串我,又話我手腳慢,完全唔會畀面trainee,所以我之後收埋個牌仲好過。落分行啲同事根本冇時間教,而家我無做啦」。

 

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?