comScoreTag
FancyBox
FancyBox

After Work


After Work

像針與線、車與車輪、生命與麵包、工作與生活的關係相輔相成,缺一不可。生活中包含工作,而工作卻並非生活的全部。學習將時間留給生活,將生活留給自己。


賤男的下場

賈心潔

playboy
如果有人沒法體會跟一個人細水長流的矜貴,那麼就只能「細水長流」地識完一個又一個……
「唔知點解,硬係覺得同新朋友就講之不盡;一識得耐,就唔知講咩。」賤男在我面前獸性大發,繼而得寸進尺︰「咁做人梗係搵個一齊開心嘅人玩架啦,可。」

「可」甚麼呢「可」?這樣「可」一「可」,彷彿之前說的就是真理,沒有不認同的餘地,否則就是不近人情。然而,平心而論,做朋友不是我尋你開心,就是你尋我開心,這個「可」沒有用錯。

我不反眼亦不藐嘴,就在賤男想放下心頭大石之際,殺他一個措手不及。我說︰「我同你識咗1x年,你同我講咁多嘢做咩?」(賤男在感情方面不知所謂,但處理友誼卻沒得挑剔。)

「點同呀小姐。」是的,根據賤男的語氣,那只可以是「。」而不是「?」,因為實在薄弱到根本不足以構成一個問題。

「新『朋友』呀?識咗有無1個星期?」叫得「賤男」,就係咁上下。

「係咁上下啦,就係咁上下囉。」賤男含糊其辭,分明是蒙混,這個我清楚不過。

好,就豪足2星期給你。條數是咁計的︰

首先,認識2星期,即14日;
就當賤男做了30年人,以1年365日計算,做人做了10950日;
那麼,14日內分享10950日的人生,就是每日分享782.14日的雞毛蒜皮……還可以不滔滔不絕嗎?

以每日講2年多的密度和頻率了結一生,14日之後呢?

「唔知點解,硬係覺得同新朋友就講之不盡;一識得耐,就唔知講咩。」賤男又會說。

如果有人沒法體會跟一個人細水長流的矜貴,那麼就只能「細水長流」地識完一個又一個,而期望卻注定落空。

延伸閱讀︰
- 【揀同事】藐人不如睇人

- 【揀老闆】係咪好人「一睇」就知

- 友誼,從散水開始

- 自己條數,找左未?

- 命得一條,批不批?

上載日期︰2014年9月19日


以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。
Share


Free Subscription

Email