【兩性關係】工時長 與女友少拍拖!打工仔想喊︰做男人做到我咁軟弱

投身職場後,一天有大部份時間都要工作,與伴侶相處的時間不多,如果雙方的工作都要加班的話,就更加難抽出時間見面。就算兩個人感情堅固,但長期缺乏時間溝通,少不免都會感覺疏離。近日,有打工仔在網上討論區分享,自己與女友因爲長工時難以時常見面,拍拖時女友卻説出溫暖的説話,令他差點落淚。

延伸閲讀:【兩性關係】30歲未結婚有問題?打工仔被同事催婚︰顧好自己先啦!

事主分享及網民回應:(按圖了解)

事主:同女朋友一齊咗3年,以前一個禮拜見5日,近排轉咗新工,好多「老屎忽」,仲要返朝10晚11,但又同佢夾唔到時間見,一個月只係見得2-3日。

事主:跟住隔咗兩個禮拜無見,今日終於可以拍下拖,食完夜晚,之後一齊搭巴士走。

事主︰咁我係要早佢一個站落車,再轉巴士返屋企,但上層啲鐘撳完無反應,咁我唯有落去下面撳啦,同埋goodbye kiss定先。

事主:但唔知點解一分開咗,佢喺上層,我喺下層,嗰心就已經捂住捂住。

事主︰㗎車仲未到站,之後佢落嚟拖住我隻手,講咗句: 返工加油啊。

事主:我真係忍唔住,眼角有啲眼濕濕,即刻攬實咗佢,攬咗十幾秒就要落車say byebye,點解做男人做到我咁軟弱?
 

網民:好sweet,好好珍惜女朋友。

網民:好sweet,點會無用,有能力嘅話一齊搬出嚟住囉,再唔係一齊移民。

網民:我同我女朋友都係,搞到成日見都好難,想像下如果住附近……

網民:轉工啦,任何人嘅耐性都有限度,明顯你女朋友就唔係你嘅priority,咁好嘅女仔你唔珍惜就有第二個更識重視佢。

網民:你一啲都唔軟弱,男子漢大丈夫有膊頭已經超越咗唔少廢物。個女仔一定感受到,祝福樓主幸福美滿。

網民:樓主你似係返奴隸工返到喊多啲,快啲轉工啦,黐線咩咁多個鐘。

網民:最近男朋友都出咗社會做嘢,我哋又係得weekend先有得見,可能因為大家都好黐身,所以之前見面嘅時間都好多。

宜家一下縮到得返weekend,每次分開嘅時候都好失落,有得攬住嗰陣就會好肉緊,好珍惜,所以好明白樓主感受。

喊一啲都唔代表你冇用,係代表你好愛同好着緊對方,樓主加油,要好好珍惜女朋友,祝福你哋啊。

網民:你有咁嘅感覺,呢個女人就係你嘅終身伴侶,要好好愛惜佢,錫佢,希望你可以同佢白頭到老。

 

不少網民都建議事主轉換工作,有更多時間陪伴身邊的人及女朋友。但有些行業的打工仔因爲工時及工作性質,很難與人建立感情關係,即使轉換公司亦幫助不大。

按圖了解最難拍拖的職業:

延伸閲讀:【兩性關係】30歲未結婚有問題?打工仔被同事催婚︰顧好自己先啦!

延伸閲讀:【職場兩性】最難拍拖的職業你有冇份?IT、護士、記者都榜上有名……

延伸閲讀:【兩性關係】明明好痴纏 但一個原因!男友返新工即Block女友

 

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場兩性】返工情侶一個星期見一次係咪正常? 網民:太忙試過成個月先見一次

    當大家都踏足社會工作,就會發現拍拖的模式與在學時真的非常不相同!返學時,大家幾乎可以每日都見面,有事沒事都可以相約一起;但上班後,大家都忙,放工後可能還是加班見客,完成這些任務後,就已經筋疲力竭,只想回家休息,拍拖就只有星期六日,甚致一星期簡單一餐晚飯便算……

  • 【職場兩性】男同事不停纏擾又送禮 女同事表明有男友 網民:有男友即係對手只有一個

    如果職場上有秀色可餐或英俊有型的同事,自然會令各位打工仔的返工意欲提高。不過,如果對方的行為超出了「只可遠觀」的程度,又會否令人感到困擾和討厭呢?

  • 【讀者投稿】40歲女同事周圍收兵 年下男為供奉娘娘管接管送、做外賣仔

    不時都會聽到年輕貌美的女同事在公司「收兵」,想不到原來踏入40歲的中年女人都有做「娘娘」的潛質。最近我們收到讀者Winki(化名)的投稿,表示公司有位離婚婦人,回復單身後時常誘惑男同事。其中一個年下男為了討好娘娘,甘願每日管接管送、做免費外賣仔,令她十分佩服。

  • 【職場熱話】撞破已婚男上司與男下屬偷情 公司上演肉搏戰 打工仔:我可以點......

    港產翻拍的BL劇《大叔的愛》掀起熱潮,一句「田田,I Love You~」更加成為網絡金句。不過當電影變成真人版,公司同事就未必可以似Carmen姐一樣置身事外食花生了。有網民就分享刺激經歷,一日聽到公司傳出男人的呻吟聲,循著聲音走進老細房,結果驚見一場激情「肉搏戰」,撞破已婚男上司和一位男同事不可告人的秘密,嚇到網民口都窒。

  • 【網絡熱話】新同事一返工即被起底 曾做第三者被迫辭職 網民:唔好以為無人知

    想要人不知,除非己莫為,尤其在職場上,流言是非傳得最快,即使離職轉公司,也未必可以有新開始,畢竟各行各業其實比想像還要窄。有打工仔在討論區分享指,一個新來的女同事,剛上班就被人起底,原來她上次離職,是因為做了第三者。帖文引起網民熱議,有人認為要行得正企得正,有人就批評不應把別人的私事周圍唱。

  • 【職場兩性】英國政客偷食斷正惹爭議 邊10個行業最容易出軌?

    近日英國衛生大臣夏國賢(Matt Hancock)被指出軌已婚女下屬,二人更被拍到在辦公室進行親密行為,引來全球哄動。其實,職場「偷食」事件屢見不鮮,同事之間日對夜對難免會產生非一般情愫。有外國調查指,從事以下10個行業的男性出軌機會最大,看看你的丈夫或男朋友有沒有上榜吧!

  • 【職場戀愛】男同事枱頭有玫瑰 冇人敢認送花 發現心意卡上有男上司簽名…

    職場上的戀愛故事,大家屢見不鮮,近年更有不少日劇以男性同性戀愛為職場戀愛為題材,就如《大叔的愛》及《如果30歲還是處男,似乎就能成為魔法師》,觀眾都津津樂道!如果此類以劇集般的情節,發生在自己身邊,你會鼓勵當事人勇敢嘗試認愛,還是等食花生看好戲?

  • 【讀者投稿】家人及女友均在公營機構返工 打工仔大呻:佢哋永遠唔明私人市場工作辛酸!

    坊間普遍認為在公營機構工作比私人機構輕鬆,薪高糧準,而且人際關係沒那麼複雜。最近讀者Peter(化名)投稿分享,表示自己與家人及女朋友彷彿活在平行時空,皆因他們擁有穩定鐵飯碗,自己則在私人市場掙扎求存。每次與他們談及工作辛酸時,對方也不明白其心情,令他好「灰機」。

  • 【職場兩性】打工情侶達成共識AA制 男友:女友媽媽因為咁而好憎我…

    打工仔總是難儲錢,拍拖的打工仔情侶就更難儲錢吧?平日食飯、拍他活動都得花費,不知道各位打工仔情侶習慣性AA制還是由男方全付呢?但即使二人間有所共識,又曾否聽過一些閒言閒語?

  • 【職場兩性】情侶同一棟大廈返工 日日焗住一齊食Lunch 男朋友:還我私人空間

    情侶的工作地點會影響二人感情?最近收到讀者Leo(化名)的投稿,他表示自己最近轉新工,剛巧與女朋友在同一大廈上班,原以為地點相近能爭取見面時間,增進彼此關係。怎料,女方「痴身」程度甚高,要求每日一齊食Lunch,令Leo覺得失去私人空間,更後悔當初轉工。