【兩性關係】男友家人鼓勵辭職拎綜援 女因一個原因由想由抗拒變支持?

綜合社會保障援助,即是綜援,是政府為那些在經濟上無法自給的人,提供「安全網」,透過金錢的資助,應付生活上的基本需要。不過要領取綜援須符合規定的要求,並非人人失業都可以靠政府的資助,特別是年輕有能力的人,成功的機會可謂微乎其微。

最近有打工仔在網上討論區發帖,表示自己的男友是單親爸爸,他的家人近日居然鼓勵男友辭職拎綜援,打工仔得悉後十分抗拒,更表示「有手有腳嘅人去拎綜援,我而家應該點算好?」,你們有建議嗎?

按圖了解更多打工仔的故事︰

打工仔的煩惱︰「男朋友係單親爸爸,有兩個女,原本兩個女都係跟媽咪,但大女有學習障礙症加輕微過度活躍症,成日蝦個妹,所以細女就跟咗爸爸,但而家媽媽連大女都唔想湊,想兩個推哂畀爸爸湊。基於要返工嘅原因,所以平時放學都係由嫲嫲幫手湊放學。嫲嫲身體開始差(已安裝心臟起搏器),開始體能上唔係好照顧到兩個小朋友。所以男朋友家人叫佢辭職拎綜援,但我其實好抗拒有手有腳嘅人去拎綜援,我而家應該點算好?」

網民意見

A︰真心話,咁嘅情況,個男人真係要攞綜援,死頂無用,無補於事,解決唔到問題。最重要係你幾鍾意,都應該同個男人分手,呢啲咁嘅家庭,對你一世,有害無益。除非你已人老珠黃,另計。

B︰閃得快,好世界!拖住2件細路的綜援男,唔係打算仲要呀?好嚇人喎!

C︰可以點,馬死落地行!而且又唔關你事,你自行離開便可。你不能接受就不要增加男人生活,心理壓力!不過你可以欣賞一個好爸爸的行為(如果他真可以為女兒做到這一步。)

D︰你唔需要抗拒,男人肯放下尊嚴攞綜援其實唔差,你又唔係佢老婆,你覺得你有Say?

E︰當你講真,關你咩事?而且真係有需要的人申請OK啦!

F︰個男人自己都未搞得掂,更加唔好講畀到幸福你,開始拍拖一定細心又肯照顧人,唔係都分手啦!忠言逆耳,段關係一定無將來,唔好浪費時間,女人青春有限。

G︰樓主嘅感情去留,我就唔加意見啦!呢啲係佢自己嘅選擇,冇對與錯,只有願同唔願,其實最緊急就係男朋友、佢媽媽同兩個女女,呢幾個問題先最急切解決。

H︰我前度嘅仔仔就係有過度活躍症,呢啲一定要搵社工跟進,因為萬一如果喺學校搞出事,都有社工同學校求情,唔好等到出事先至搵。

I︰綜援就係畀呢啲需要嘅人去攞,除非你男朋友搵好多,請得起姐姐照顧小朋友就另計。

J︰價值觀都已經唔一樣,何必辛苦自己?

K︰最好就開心見誠同佢傾下,主角係佢,唔應該你自己一個人去搵解決方法。

延伸閱讀︰【職場兩性】住公屋打工仔 女友住半山 感差距大喊分手 網民:最介意嗰個係你自己!

綜合社會保障援助(綜援)計劃申請詳情
雖然綜授設立的目的,是為了協助香港市民渡過難關,但想成功申請仍須符合以下的資格。

申請資格︰
1/居港規定

  • 必須是香港居民
  • 取得香港居民身份不少於一年
  • 在取得香港居民身份後,在香港總共居住滿一年(即由取得香港居民身份至申請日前)。居港一年的日數無須連續或緊接在申請日前。申請日前多達56天的離港日數(不論連續或間斷),亦視為在港居住。
  • 2/經濟狀況調查
    入息審查︰申請人及其家庭成員每月可評估的總收入必須低於他們在綜援計劃下所認可的每月需要總額。

    資產審查︰申請人及其家庭成員所擁有的資產 *(包括土地/物業﹑現金﹑銀行存款﹑保險計劃的現金價值﹑年金計劃的投保保費金額/退保金額、股票及股份的投資及其他可變換現金的資產)總值不得超過社署所定的限額。

    3/身體健全成人的附加準則
    15至59歲身體健康正常的申請人,如失業或每月從工作中所賺取的收入或工作時數少於本署所定標準,必須積極地尋找全職工作及依照本署規定參加自力更生支援計劃。

    延伸閱讀︰【職場兩性】睇牙被靚仔牙醫吸引 點樣認識先好? 網民:日日去洗牙檢查!

    延伸閱讀︰【網絡熱話】公屋出身醫生VS有樓揸手IT男 2大筍盤女網民會點揀?

    Look out for further updates on our Facebook fan page!

    Related Articles

    • 【家庭關係】女友媽媽要求畀家用 男網民︰第一次拍拖 應該畀幾多好?

      亞洲人著重家庭觀念,年輕人為了報答家人的養育之恩,通常在有賺錢能力後,都會給家用父母。可是,如果你跟女朋友拍拖,作為男朋友又應否給家用予女方家人呢?最近有打工仔在網上討論區發帖,表示自己被女友媽媽要求給家用,由於他第一次拍拖,未知應否答應,因此上網問網友意見,而大部份網友稱「唔好做壞規矩」,你又點諗呢?

    • 【職場鬼故】老闆突然離世 辦公室光管不停閃 打工仔居然認為事有蹺蹊?

      大家相信這個世界有鬼魂嗎?有人認為所謂的靈異事件,只是人類的幻想;有人卻聲稱親身遇過,當刻的感覺和眼前所見的一切,科學無法解釋。最近有打工仔在網上討論區分享了在辦公室的可怕經歷 — 公司老闆突然因心臟病離世,老闆的弟弟完成交接後,走到老闆的辦公室工作時,房間的光管竟然不停閃爍,打工仔感到不妥,於是詢問網民意見。網民看完打工仔的經歷後,卻懷疑事有蹺蹊,究竟發生甚麼事?按圖了解打工仔的可怕經歷︰

    • 【家庭關係】細佬返兼職太攰唔做家務?打工仔︰20幾歲人都依賴人

      香港打工仔每日朝九晚六返工,有時更要加班工作,放工總是帶著疲憊不堪的身驅回家,吃過晚飯、洗澡又要上床睡覺,迎接新一個工作天。不過工作有多忙碌,家裡的大小事務都要抽時間處理,有打工仔最近就疑不滿弟弟的所在所為,在網上討論區發帖大鬧他只依賴家人做家務,20幾歲都未學識分擔家庭事,令打工仔嬲爆「唔通我又唔攰咩?!」按圖了解打工仔的家庭糾紛︰

    • 【兩性關係】30歲未結婚有問題?打工仔被同事催婚︰顧好自己先啦!

      社會轉變,香港人越來越遲婚,無論男或女都專注事業,望可以賺錢買樓或移民,提升生活質素。普遍來說,30歲未婚的大有人在,對年輕人來說這並不是一回事,可是有些思想較守舊的人,卻認為30歲未婚好古怪,就如有位打工仔最近在討論區出Post,指自己30歲,經常被親戚、同事催婚,令他感到非常煩厭,更謂「結婚一定要生?我唔生唔得?生完佢哋養?」

    • 【家庭關係】哥哥失業無收入 打工仔被媽媽要求畀多$5000家用

      面對社會上種種戴著假面具的人,回到家中才發現找到喘息的空間,但假若連對著家人也不能表露真性情,或者總是得不到他們的體諒,恐怕連少少放鬆的時間也失去了。最近有打工仔在討論區大談自己的家庭生活,由於哥哥早兩個月被裁員,一直以來都沒有努力搵工,因為沒有收入而無法給家人家用,因此作為女兒和妹妹的打工仔,就被要求每月加$5000家用,不但令打工仔非常生氣,就連網民也看不過眼,不停大鬧哥哥無膊頭。按圖了解打工仔的家庭故事︰

    • 【家庭關係】老公不斷借錢畀前上司 老婆控訴:永遠只會幫人唔理屋企

      老公把同事看得比家人重要?雖然有義氣的男人值得深交,但如果他平時對外人總是有求必應,甚至闊綽地借錢給人,很容易會影響到自己的家庭。最近有女網民在討論區抱怨老公「心地太好」,屢次瞞著她偷偷借錢給前上司,引起她的不滿,擔心家庭的財政。

    • 【家庭關係】家姐投訴屋企重男輕女 失業減家用被家人要求搬走

      正所謂「講錢傷感情」,即使是最親密的家人,當談及錢銀問題時,也有機會發生爭執,甚至反目成仇。最近有女網民投訴家人重男輕女,指父母從不干預弟弟交多少家用,但當自己失業想減家用時,卻換來一句「只可加不可減」,更被要求搬走,令她手足無措。

    • 【行業辛酸】大爆60歲姨姨上車唱Mirror新歌 的士司機︰男人仲要受幾耐?

      近日本地男團Mirror人氣爆升,迷到所有年齡階段的女Fans,甚至有女粉絲的老公,要在Facebook開設專頁「我老婆嫁左比Mirror導致婚姻破裂」,短短幾日會員人數增至20萬,可見Mirror魅力勢不可擋。12位Mirror成員令不只令少女瘋狂,有自稱的士司機的網民在「我老婆嫁左比Mirror導致婚姻破裂」專頁開帖,表示自己在工作期間曾遇過兩位60歲姨姨,一聽到電台播Mirror新歌《Boss》立即興奮,的士司機不禁嘆了一句「我想講究竟我哋男人仲要受幾耐」。按圖了解的士司機的經歷︰

    • 【網絡熱話】新同事一返工即被起底 曾做第三者被迫辭職 網民:唔好以為無人知

      想要人不知,除非己莫為,尤其在職場上,流言是非傳得最快,即使離職轉公司,也未必可以有新開始,畢竟各行各業其實比想像還要窄。有打工仔在討論區分享指,一個新來的女同事,剛上班就被人起底,原來她上次離職,是因為做了第三者。帖文引起網民熱議,有人認為要行得正企得正,有人就批評不應把別人的私事周圍唱。

    • 【香港生育問題】老婆唔做嘢 地盤老公借錢生仔 被朋友鬧︰無錢就唔好生

      生育,為香港人常見的社會問題,由於出生率下降,政府都鼓勵市民生育。可是,香港人要生育,金錢及前景均是重要的考慮因素,曾有研究指生一位小朋友要花200萬元,究竟現時有幾多香港人能同時負擔生育、住屋等生活壓力呢?最近有名打工仔在網上討論區,大談自己身邊一位朋友的想法,由於男性朋友在地盤工作,月入2至3萬元,而他的太太即沒有工作,兩人的收入月月清,但卻想借錢生仔,究竟這種做法又是否合理?按圖了解打工仔的故事︰