【兩性關係】約會被問職業保安慘被嫌棄 網民:呢啲女仔唔要都罷

【兩性關係】約會被問職業保安慘被嫌棄 網民:呢啲女仔唔要都罷

正所謂職業無分貴賤,做保安亦應受到尊重。近日有網民於討論區發帖指,日前跟一位女性約會,當被問及其職業時,事主表示自己是一名保安,該女士聽到後直言,「你外表唔錯,但你份工就...」,更直接叫事主「以後都唔好搵我」。事主認為現今的女士現實,事件亦令他十分傷心。

帖文一出惹起網民熱議。有網民認為現今的女士就是很現實,「女仔現實就一定㗎啦,但咁直接拒絕人,都算有性格」。亦有網民表示事主應是年輕一族,做保安顯出無上進心的一面,「無上進心跟你一定做死窮鬼,點同朋友講你做邊行」,亦不明事主為何不趁後生,轉投其他行業「搏殺」,「唔係話保安唔好,但係呢啲會令人冇咩鬥志,適合中年人」。

不過,有網民指職業無分貴賤,行行出狀元,若女士只看重職業,「呢啲女執到喊三聲」,「咁唔做保安係咪可以一齊?咁H女就撇咗佢啦」。更有網民提議事主可以找同樣做保安的女性約會,那就同聲同氣了。
 

Tags:
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More