【兩性關係】老公出軌!40歲太太:我想離婚 但好驚搵唔到嘢做

現今香港,有很多女性在婚後或生BB後,都會在兼顧家庭的同時,繼續發展個人事業,但亦有人為照顧家庭而放棄工作,在別人眼中,家庭主婦的責任看似輕鬆,其實有苦自己知,讀者Miu Miu就是其中一人。最近Miu Miu投稿表示自己已年屆40歲,8年前結婚後辭職生B,今年初發現老公與其他女人有染,本來想同老公「攤牌」,但又怕離婚後無法找到工作及影響小朋友成長,因此正苦惱該怎樣做。

延伸閱讀︰【讀者投稿】網民:女同事唔記得登出電腦 畀我發現佢同我男友……

老公出軌  Miu Miu︰我睇到佢啲Message好曖昧
結婚8年,育有一個兒子,Miu Miu本以為自己有個幸福家庭,但在今年初就發現一件令她非常崩潰的事 — 老公出軌,「結咗婚咁耐,一直佢 (老公)都對我好好,放假都會陪我同仔仔出街,不過今年初開始,我見佢成日喺屋企匿埋撳電話,有時又好秘秘密密咁,最初我以為佢係做緊公事,無乜理佢,但有日佢去咗沖涼,個電話放咗喺枱面,突然間有Message聲,我望咗望見到有個女人Send Message畀佢,講咩幾時食飯,好掛住你咁。當下我呆咗呆,之後我都不停畀希望自己,話唔係真嘅,但呢排限聚令放寬咗之後,佢真係少咗好多喺屋企食飯,我真係好難唔亂諗嘢...」

延伸閱讀︰【讀者投稿】女朋友月薪4萬 男友:佢搵得多過我 但唔肯AA制=

應為家庭忍下去 還是離婚?
婚後Miu Miu一直無工作,她自覺自己已比同齡的事業型女性脫節,所以擔心向老公攤牌後,要是最後決定離婚,會無法找到合適的工作養活自己和兒子。「呢排我真係好煩,我唔知應唔應該話畀佢 (老公)知我知,我唔想講完之後真係離婚嘅話,我會無咗個屋企,仔仔而家先6歲,我唔想離婚影響到佢成長。」雖然Miu Miu內心看似決定忍下去,但她亦有為日後打算,她說︰「我都有試過睇吓出面有咩工啱我做,我未結婚前做文員,但講真我而家無咩一技之長,而且個市咁差,我點同其他人爭?!同埋我重新開始做嘢嘅話,份糧係咪夠我同個仔用?我又驚離咗婚,個仔唔係跟我,好多嘢煩...」

延伸閱讀︰【女士徵婚】40歲中女開10大條件搵男友 !網友︰抵你註定單身

延伸閱讀︰【職場熱話】男朋友失業逾年 女網民:愛情與麵包只能二揀一?

 

CTgoodjobs 推出全港首創 WhatsApp 搵工平台「搵工快」,八大行業 2,000+ 前線、兼職空缺等緊你!

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場熱話】28歲女網民被同事追問感情狀況 大呻有口難言:其實我離咗婚……

    辦公室內的八卦同事何其多,他們總愛「關心」他人的婚姻、感情、家庭、小孩等,彷彿要了解同事的「祖宗十八代」才心死。最近有女網民幾度被同事追問感情狀況,曾離婚的她煩惱要不要向他們透露真相,大呻有口難言,令她十分煩躁。

  • 【職場兩性】婚姻觸礁同工作有關?離婚率最高的十大職業

    根據數字顯示,平均每三名香港人之中便有一個曾離婚。婚姻觸礁可以有很多原因,包括伴侶不忠、價值觀出現分歧、因財失義等等,其中雙方的職業都可能引致離婚的主因。外國有調查研究離婚率最高的十大職業,看看哪個工作最易面對感情失敗!

  • 【職場兩性】暗戀女同事啱啱分手 點先可以吸引對方? 網民:做男仔最緊要OO!

    常說與同事相處的時間比與家人相處的時還要多,所以發生職場戀愛的機會其實很常見,相信每個打工仔都有相關的經歷,即使未曾與同事在一起,都會試過有曖昧的狀況吧?如果愛上同事,應該如何爭取注意力呢?

  • 【職場兩性】同事與前男友復合兼閃婚 打工仔感愕然︰原來只係為咗戶籍

    近年愈來愈多人討論移民的問題,各國都提供了不同途徑,予港人到當地定居。不過,要數最直接快捷的方法,當然是結婚移民。

  • 【政府工略】公務員群組瘋傳「害羞小女生」表白潮文 打工仔︰好hehe呀!

    香港打工仔工時長,在辦公室對同事,分分鐘比對家人的時間還要長,有時個人上班無力感重,又或是空虛寂寞,可能會對同事發生真感情。普遍人不看好辦公室戀愛,有人戀愛大過天,不介意別人目光,公開表明與同事拍拖的真相;有人卻將愛意埋藏心底,默默守候愛的人。最近有位網民就在Facebook專頁公務員secrets投稿,將辦公室戀愛故事化成潮文,引起熱烈討論,有網友看完後表示潮文講中「未嫁中女心聲」,亦有人猜測主角其實是男男戀愛,你看完之後,又有甚麼感覺呢?

  • 【職場熱話】同事當男友ATM仲嫌對方無錢 打工仔︰佢不如直接賣身啦!

    一段健康的愛情關係建構於信任與溝通,當然,「麵包」也是一個重要的元素,畢竟「貧賤夫妻百事哀」!不過,如果一段關係只一味追求金錢,以物質定義幸福,當中還有沒有「愛情」的成分,相信就只有當事人才知道。

  • 【家庭關係】女友媽媽要求畀家用 男網民︰第一次拍拖 應該畀幾多好?

    亞洲人著重家庭觀念,年輕人為了報答家人的養育之恩,通常在有賺錢能力後,都會給家用父母。可是,如果你跟女朋友拍拖,作為男朋友又應否給家用予女方家人呢?最近有打工仔在網上討論區發帖,表示自己被女友媽媽要求給家用,由於他第一次拍拖,未知應否答應,因此上網問網友意見,而大部份網友稱「唔好做壞規矩」,你又點諗呢?

  • 【行業辛酸】時鐘酒店玩OO 清潔姐姐︰點解可以咁缺德?!

    香港土地問題嚴重,因此近年興起新式的時鐘酒店,當中不少都由年青人主理,大打主題房及自助入住,成為不少情侶的選擇。不過,情侶們在愉悅的同時,也應該顧及衛生,不然就會造成酒店及清潔姐姐的辛酸事。

  • 【兩性關係】30歲未結婚有問題?打工仔被同事催婚︰顧好自己先啦!

    社會轉變,香港人越來越遲婚,無論男或女都專注事業,望可以賺錢買樓或移民,提升生活質素。普遍來說,30歲未婚的大有人在,對年輕人來說這並不是一回事,可是有些思想較守舊的人,卻認為30歲未婚好古怪,就如有位打工仔最近在討論區出Post,指自己30歲,經常被親戚、同事催婚,令他感到非常煩厭,更謂「結婚一定要生?我唔生唔得?生完佢哋養?」

  • 【兩性關係】男友出Bonus打機課金$8000 女友嬲爆︰要適可而止囉!

    打機是不少男士們的興趣,不過女士們就未必明白箇中樂趣。最近,有女網民香港討論區出Post 大呻男朋友打機上癮,更將公司發放的獎金,全數課金,令該名女網民嬲爆。不過,有很多網友似乎不支持女網民的想法,更有人力撐她的男友做得好。(按圖了解更多)