【兩性關係】老公出軌!40歲太太:我想離婚 但好驚搵唔到嘢做

現今香港,有很多女性在婚後或生BB後,都會在兼顧家庭的同時,繼續發展個人事業,但亦有人為照顧家庭而放棄工作,在別人眼中,家庭主婦的責任看似輕鬆,其實有苦自己知,讀者Miu Miu就是其中一人。最近Miu Miu投稿表示自己已年屆40歲,8年前結婚後辭職生B,今年初發現老公與其他女人有染,本來想同老公「攤牌」,但又怕離婚後無法找到工作及影響小朋友成長,因此正苦惱該怎樣做。

延伸閱讀︰【讀者投稿】網民:女同事唔記得登出電腦 畀我發現佢同我男友……

老公出軌  Miu Miu︰我睇到佢啲Message好曖昧
結婚8年,育有一個兒子,Miu Miu本以為自己有個幸福家庭,但在今年初就發現一件令她非常崩潰的事 — 老公出軌,「結咗婚咁耐,一直佢 (老公)都對我好好,放假都會陪我同仔仔出街,不過今年初開始,我見佢成日喺屋企匿埋撳電話,有時又好秘秘密密咁,最初我以為佢係做緊公事,無乜理佢,但有日佢去咗沖涼,個電話放咗喺枱面,突然間有Message聲,我望咗望見到有個女人Send Message畀佢,講咩幾時食飯,好掛住你咁。當下我呆咗呆,之後我都不停畀希望自己,話唔係真嘅,但呢排限聚令放寬咗之後,佢真係少咗好多喺屋企食飯,我真係好難唔亂諗嘢...」

延伸閱讀︰【讀者投稿】女朋友月薪4萬 男友:佢搵得多過我 但唔肯AA制=

應為家庭忍下去 還是離婚?
婚後Miu Miu一直無工作,她自覺自己已比同齡的事業型女性脫節,所以擔心向老公攤牌後,要是最後決定離婚,會無法找到合適的工作養活自己和兒子。「呢排我真係好煩,我唔知應唔應該話畀佢 (老公)知我知,我唔想講完之後真係離婚嘅話,我會無咗個屋企,仔仔而家先6歲,我唔想離婚影響到佢成長。」雖然Miu Miu內心看似決定忍下去,但她亦有為日後打算,她說︰「我都有試過睇吓出面有咩工啱我做,我未結婚前做文員,但講真我而家無咩一技之長,而且個市咁差,我點同其他人爭?!同埋我重新開始做嘢嘅話,份糧係咪夠我同個仔用?我又驚離咗婚,個仔唔係跟我,好多嘢煩...」

延伸閱讀︰【女士徵婚】40歲中女開10大條件搵男友 !網友︰抵你註定單身

延伸閱讀︰【職場熱話】男朋友失業逾年 女網民:愛情與麵包只能二揀一?

 

CTgoodjobs 推出全港首創 WhatsApp 搵工平台「搵工快」,八大行業 2,000+ 前線、兼職空缺等緊你!

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【網絡熱話】出席婚禮要守10戒 網民鬧爆:炒咗個婚禮統籌啦!

    「無人情唔好嚟我個婚禮」、「人唔到禮都要到」,相信大家在討論區或Facebook,看到有關結婚的話題,就會見到新人有這些言論被鬧爆,其實這些情況不只在香港發生,最近澳洲有對新人舉行婚禮,託婚禮統籌向各位來賓傳送喜帖,帖上除了列明婚禮的資料,更有10大戒條,來賓看畢後大感不滿,隨即放上社交媒體發洩。

  • 【職場熱話】同已婚男同事單獨食飯要避忌?女網民:人言可畏可免則免

    有人的地方就會有是非,在職場上每日都有公司八卦聽,特別是有關男女關係的流言蜚語就最吸引「花生友」討論。如果不想成為故事的男女主角,在辦公室就要學懂避忌。近日有女網民在討論區分享,自己與一名已婚男同事同期入職因而熟絡,經常做「飯腳」一起吃Lunch,卻被朋友責備叫她應該要避嫌,所以想請教網民意見。

  • 【讀者投稿】網民:女同事唔記得登出電腦 畀我發現佢同我男友……

    辦公室戀情乃常有的事,同事日日見面,只要對方稍為展現一些職場上的領導魅力、主動幫忙、向你示好,就很容易被他或她吸引。然而,能找到一個工作和心靈上都完全明白自己的另一半固然好,但並不是所有辦公室戀情都如此順利……

  • 【兩性關係】女人諗啲乜?盤點10個令男生難以理解的行為

    被認定是火星來的生物,地球上的女性注定是難以捉摸。雖說「同性相距」,但女生間總有不能說的秘密,閨蜜間都有男生不明所以的共同話題,又即使「異性相吸」,但男女亦不一定能完全了解對方想法。

  • 【讀者投稿】鍾意公司男上司 女同事:我應唔應該表白?

    朝夕相對,難免會令人產生感情,特別在職場上,一星期五天都在同一個環境下工作,相處的時間甚至被朋友或親人多,對同事有種特別感覺,實在在所難免。讀者Connie最近投稿,表示喜歡了同Team的男上司,雖然兩人都單身,但她依然猶豫不決,是否應該向他表白。你,又有甚麼看法呢?

  • 【女士徵婚】40歲中女開10大條件搵男友 !網友︰抵你註定單身

    有人話,年過30歲依然單身,很難找到合適的終身伴侶,這句說話,你們又認同嗎?

  • 【女人之苦】做女強人定結婚生仔?女網友:唔想一世做黃面婆

    香港人其中一個傳統的想法,就是女人一定要結婚生仔,但隨著時代的轉變,很多女性已經轉向以事業為重心,情願當職場女強人,也不願留在家中湊仔。不過,有些女士還未能灑脫放下包袱,擔心不結婚生仔,老來孤獨一人;會放棄事業,又覺得不憤氣,不想輸給其他人。最近,更有人在討論區開Post詢問大家意見,究竟人到適婚年齡,應該繼續做女強人,還是結婚生仔。

  • 【職場熱話】向另一公司女生表白慘食檸檬!網民獻5大計教識女仔

    「地下鐵碰著他」,公司同事亦碰上了心儀的她。

  • 【職場熱話】返學定返工辛苦啲?網民:返工係賺錢,讀書要俾錢

    返工辛苦還是返學辛苦?相信這個是一個世紀大難題。大部分學生都嚮往成人的生活,因為不用再考試測驗,又可以賺錢滿足自己的欲望;而打工仔則常常懷念校園生活,希望回到人際關係簡單的世界,而且不必為三餐而煩惱。你又喜歡返學或返工呢?

  • 【面試攻略】想面試順利進行 有五個字絕對不能說!

    見工除了要熟習熱門題目,學習如何回應之外,最重要的是知道不能說什麼。這樣即使無法令面試官對你加分,也不至於倒扣分數,立即把你從候補名單中剔除。以下有幾個面試禁語,是求職者經常掛在口邊的說話,下次見工千萬不要說!