【公務員內幕】做確診Case都冇Full Gear? 救護員網上呻︰無人理我哋…

新冠肺炎爆發至今,醫護人員一直緊守崗位,為患者提供最合適的治療。不過,當大家以為香港人有過2003年沙士 (SARS)經驗,對防疫措施有更深的認識,一群政府的救護員卻在網上大呻,除了在疫情期間,市民濫用救護車,增加前線醫護壓力,有救護員在工作時,更因為缺少較高級的個人防護裝備,接觸事後被確診新冠肺炎的患者,但有關部門卻只將該救護員定為非緊密接觸者,救護員無得接受隔離,被鬧罔顧前線人員的安全。

【新冠肺炎懶人包】
最新Update政府措施新冠肺炎 VS傷風感冒邊區返工最危險?在家工作病毒檢測37個高風險活動口罩令袁國勇點樣講?隔離營安排禁堂食

*圖非當事人

 

救護員網上呻︰無人理我哋
救護員工作量向來大,最近疑有人壓力爆煲,於Facebook專頁「公務員Secrets」大爆工作時的辛酸︰「我係一個救護員,最近有同事做Call時,因為無需提升至較高級別嘅個人防護裝備,所以只係帶咗外科口罩、眼罩,同一個有帶外科口罩嘅Patient (事後發現原來係確診者)接觸,但居然被衞生署定義為非緊密接觸者」,他更表示該救護員完成是次工作後,家居檢疫、隔離都沒有,大鬧「好荒謬」。

救護車不滿現時的工作安排,非單一事件,早幾日亦人自稱是救護員的網友,指在開車期間為了減低病毒傳播至其他地方,高層指示不能開車內冷氣及小風扇,只可以開車窗,他說︰「我唔係要開冷氣,我想有少少風啫,唔想內褲都濕,一更8個鐘唔計OT,濕到痕呀!同自己間局啲老闆講過架,佢咪又唔理,坐冷氣房,有無跟過我哋兄弟出過去一轉呀!」他更指即使向高層表達意見,依然無解決到救護員現時的問題,只能說一句「鬼叫我窮呀!頂硬上」。

延伸閱讀︰【新冠肺炎】同住大廈有確診 須放AL等檢測結果 員工網上爆︰公司計到盡

市民濫用救護車 救護員︰唔係免費的士
廣告經常有講「切勿濫用救護服務」、「留返畀有需要嘅人」,但總有些人無論只是輕微頭暈或眼花,都堅持使用救護車,阻礙救援工作,令有真正需要的市民得不到最快的治療。有救護員就在網上投訴「救護車唔係免費的士,醫院唔係畀你去渡假去休息嘅地方。少少頭暈就叫救護車去醫院,明知自己有三高就注意飲食,準時食藥,做吓運動啦。二三百磅要我哋抬你落樓,我哋唔係淨係服侍你一個呀!」,他更指在疫情期間,救護員經常忙到無時間食飯,甚至一更踩14至15小時,但最令他們痛心的,是有很多市民在抗疫期間周圍去玩,特別是在酷熱天氣下行山,中暑、扭傷腳又分薄救援服務,因此他呼籲大家留在家中抗疫,待疫情有好轉才回復正常社交生活。

延伸閱讀︰【新冠肺炎】點解全民檢測唔配合禁足令? 特首:香港情況承受唔起

CTgoodjobs 推出全港首創 WhatsApp 搵工平台「搵工快」,八大行業 2,000+ 前線、兼職空缺等緊你!

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【鐵飯碗內幕】做公務員冇大志?網友︰政府工只係「養懶人」

    政府工向來被視為鐵飯碗,皆因:「人工高,福利好!」但近日有網民唱反調,在討論區開帖批評年輕人打政府工係無大志!該網民認為年輕人趁後生應去闖一番事業;不過,有網民反駁指政府工收入穩定,三餐無憂,「大把人爭住做」!

  • 【政府工略】司法機構請合約助理 中學畢業 月薪$15560

    在政府的司法機構工作,必須有法律知識才能勝任?非也。司法機構最近聘請的合約司法機構事務助理,只須中學學歷,入職條件簡單,月薪$15,560。如對此職位有興趣,可於8月21前遞交申請表格。

  • 【職場熱話】老細吩咐食飯時間去入數 網民:我想有少少私人時間

    打工仔每天返工除了最期待放工外,中間的Lunch Time也是一個喘喘氣的寶貴歇息機會,可以暫時逃離辦公室、避開上司的魔音、獲得一點寧靜的空間。但有些老細卻很無良,要員工利用放飯時間來處理公務,如果是你,你會回絕還是照做?

  • 【職場熱話】網民狂數公司有幾落後 冇水機要煲水都唔算誇張?

    為了與時並進和提升工作進度,很多公司會定時更新辦公室不同設備,例如電腦、熒幕、影印機等。不過,不是所有公司都有足夠資源購入新設備,這樣不只令打工仔工作不順暢,還有可能與時代嚴重脫節。最近有打工仔在連登討論區留言,討論過往任職的公司究竟有多落後,脫節程度實在令人意想不到!

  • 【政府工略】海關呢個職位唔使考體能?月薪$24,070 即睇投考方法

    居然有紀律部隊的職位不用考體能?無錯,海關最新招聘的助理貿易管制主任,只須完成筆試、基本法測試及面試後,合格就有機會成為公務員之一,而且月薪達$24,070至$42,545。

  • 【政府工略】飛行服務隊請見習機師 無經驗都得?起薪$27,445

    香港的紀律部隊初級職位,大多都是全年招聘,惟飛行服務隊甚少增加人手。不過,機會來了!飛行服務隊最近請見習機師,別以為要有專業資格才能申請,只要你符合幾個條件,即使無任何經驗,都可以應徵,月薪$27,445至$31,305。

  • 【政府工略】文書助理(CA)接受申請 公務員月薪$13,735至$24,070 中四畢業就得!

    早前政府招聘的「最強鐵飯碗」 — 助理文書主任 (ACO),已)暫停接受報名,不過公務員好工陸續有來,最新職位空缺有文書助理,入職條件簡單,基本上人人都可以報名,月薪由$13,735至$24,070。

  • 【政府工略】綜合招聘考試及基本法測試接受申請 即睇考試注意事項

    日前,政府最新公布綜合招聘考試 (CRE) 及基本法測試,暫定於10月10日及17日在香港舉行

  • 【網民職場talk】300呎辦公室逼10員工? 網民:好想裸辭

    一間好公司,除了要視乎人事關係,公司環境也是一大影響因素。大公司通常資源多,辦公室會比較寬敝;小型公司可能因為租金問題,地方相對淺窄。日前,有網民就在討論區投訴,指辦公室只得300呎,但是有10個同事共用,既擠逼又沒私隱,有意裸辭。

  • 【新冠肺炎】同住大廈有確診 須放AL等檢測結果 員工網上爆︰公司計到盡

    新冠肺炎於本港肆虐,每日政府都會公布最新的確診數字及確診者行蹤,讓市民和公司作為參考。基本上,若打工仔不幸地與確診者同住一棟大廈,或辦公室大廈有個案,大多公司都會安排員工在家工作,惟有些機構決定繼續正常辦公,有人就將公司的內部通知,上載於社交平台,以示不滿。