【區區打工仔】怨葵涌係全港最差返工地點?打工仔反駁︰美食天堂

香港的打工仔遍佈於18區每一個角落,地少人多令每區都人多擠迫,特別是在上班、下班繁忙時間,多人到如沙甸魚般寸步難行。要數到18區中最恐怖的上班地點,打工仔各有意見,有人認為觀塘街道和巴士站熱到似焗爐;有人指中環消費物價貴,令打工仔使費大;有人則覺得將軍澳工業村很荒蕪,無餐廳、交通不方便。

最近有打工仔在網上討論區發帖,表示「其實葵涌先係香港最垃圾返工地點」,究竟打工仔對葵涌有何不滿?按圖了解更多︰

打工仔對葵涌區的不滿︰「唔計新都會/葵興嗰堆寫字樓,我諗冇一個地方垃圾工多過葵涌。(公司)開價勁低,勁多返5.5至6日,搵個星期六朝早落葵芳睇吓,根本同星期一至五冇分別。好多工唔近地鐵,好似貨櫃碼頭、葵福路嗰啲,要坐Shuttle Bus,仲要葵芳成日塞車。

同埋因近貨櫃碼頭多倉,成個區多運輸工人,唔只多大車空氣差,個個都趕時間。第一句就鬧人,喺街又做火車頭!

仲有個葵芳站出面,成日都見有班人周圍坐、周圍飲啤酒,係星期日少啲。」

延伸閱讀︰觀塘返工塞車 食飯難搵位?

中環返工等於中產?表面風光 事實又係點?
「中環人」,真是身份的象徵嗎?有人對工廠區上班意見多多,有人就指在中環這些商業區返工,不如想像般美好。以下有6個「中環人」的辛酸史,你又認同嗎

按圖了解更多︰

 

【區區打工仔】系列
觀塘返工塞車 食飯難搵位?

大數火炭返工四大慘況 連一架過海巴士都無?

荔枝角工業區返工低人一等?

將軍澳返工日日塞車仲有臭味?

鰂魚涌變第二個中環?

Tags:
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場文化】香港生育率排名全球倒數第5 打工仔唔想生仔的7大理由

    越來越多香港夫婦傾向不生育?美國中情局(CIA)最近公布2021年全球生育率預測報告,香港排行全球倒數第5,每名婦女平均有1.22個小孩。少子化問題在香港已持續多年,打工仔即使經濟上負擔得起,也情願享受二人世界。以下整理出夫妻不願生BB的7大原因,令人心酸之餘也不禁點頭同意。

  • 【職場戲劇】8大熱血運動電影金句連連 助打工仔重拾工作熱情

    最近不少港產片都獲得大眾注目,當中最受歡迎的莫過於《一秒拳王》,電影熱血勵志,大獲好評。對於打工仔來說,這部電影不但是休閒娛樂,更是讓你重拾工作熱情的好方法。

  • 【職場熱話】老師3年累積請769日假 同事不滿報案揭發詐騙真相

    老師作為學生的榜樣,本應以身作則,言教與身教並重。但最近在意大利則發生一則教師詐騙案,一名數學老師常以生病及照顧孩子為由請假,在3年內共請了769天假。雖然他能向學校提供醫生證明,但其他同事忍無可忍決定報警,最後發現他根本沒有患病,而是趁假期「秘撈」賺外快……

  • 【職涯抉擇】金融畢業生低人工但輕鬆定高人工但辛苦?

    相信很多打工仔都經歷過職涯抉擇,左右選擇的因素不外乎薪金與福利。當有兩個選擇於當前,低人工但輕鬆定高人工但辛苦?大家會怎樣選擇?

  • 【職場熱話】外賣送遞員最高月入6萬蚊 網民:呢啲辛苦錢唔係人人賺到

    自從疫情之後,嗌外賣成為市民的日常,外賣平台的生意越來越興旺,間接帶動了送遞員的收入。最近有外賣平台公布送遞員的收入排行榜,車手及司機第一位的收入為$66,000,至於步兵及單車手方面則以月入$51,500登上首位。名單引起網民熱烈討論,羨慕做外賣專員薪酬比打工仔還高,但這些「辛苦錢」不是人人賺到。

  • 【畢業就業】港大畢業生去年就業率降至75.1% 平均月薪27,956元

    【香港經濟日報專訊】香港大學2020年畢業生就業數據顯示,3,219名全日制本科畢業生中,就業率僅75.1%,為2017年以來最低;繼續進修的有21.3%,是4年最高。薪酬方面,去年港大畢業生入職平均月薪近2.8萬元,比前一年升近3%。

  • 【行業辛酸】新同事Office工轉做Sales 打工仔被激死︰佢話對客唔使咁好禮貌

    疫情影響了不少行業,有公司因經濟欠佳而選擇結業,較幸運的就裁員、減人工,達至開源節流。不過對打工仔來說,無論是結業或裁員對他們的影響都很大,有人甚至轉行,尋求新的機遇。最近有打工仔在網上討論區分享了有位同事的故事,事緣該名同事由Office工轉行做零售業從業員,但因為無相關的對客經驗,因而不停做錯事,令打工仔十分頭痛。

  • 【職場熱話】網民齊分享:好奇大家第一份工係做咩?

    各位打工仔,還記得自己還是學生時期,初踏社會的第一份工是做甚麼嗎?哪一類型的工作最賺錢?哪些最辛苦?

  • 【職場兩性】老公經歷事業低潮 與另一半冷戰一個月 老婆:唔知可以點幫佢

    人生有起有跌,特別是疫情這兩年,全球經濟受挫影響打工仔的生計,不少人要另覓工作,重新由零開始。最近有一位女士在討論區呻苦,指其丈夫正經歷事業低潮,事業上的失意令夫妻關係面臨危機。「佢日日返到屋企就唔出聲,兩公婆一個月無認真傾過偈,我都唔知可以點幫佢……」

  • 【職場熱話】撞見舊同學做麵包舖收銀 打工仔怕對方尷尬無相認 網民:人哋可能係老闆呢

    最近有打工仔表示在街上撞見中學同學,發現他在麵包舖做收銀員,為免尷尬而沒有相認。「一來好耐無見唔知講咩好,二來我估佢都未必想被人認得出……」此帖文引起許多網民抨擊,認為事主狗眼看人低,何必要批評別人的職業。