升職加辛不加薪 網民呻:「唔想升」

升職加辛不加薪 網民呻:「唔想升」

升職加人工可能是一眾打工仔在職場上的目標,升職加薪亦是推動各員工繼續努力工作的動力之一,讓一眾打工仔明白努力會有回報。

升職和加薪看似會同時出現,但跨國人力資源顧問公司Robert Half的調查指出,其實只有1%的僱員會在升職時一併加薪,約有6成僱主會在升職一段時間後再進行加薪評估,而大約3成僱主表示不會為升職的員工加薪。

薪金加幅過低 網民稱不划算
有網民於網上發帖,表示自己得到升職加薪的機會,但略嫌加薪幅度過低,升職後薪水比上一份同樣職位的工作少,令他對此機會實在不敢恭維。面對如斯困境,事主大呻:「升咗職就預咗要做多好多嘢,但人工又追唔到之前,唔升又要俾解釋,依家最怕係就算唔升都要做哂啲嘢。」

有網民建議事主不應接受此升職機會,認為升職吃力不討好,而且薪金增幅少,實在不太吸引。「Title都係多餘既,人工最重要」、「升左人工加得少都係唔著數,唔升好過啦」、「工作量加咁多,人工加得少少,搵笨H!」但也有網民認為事主應該接受,一來無論升職與否,工作量也必定會提升,另一方面薪金問題亦可在升職後再與僱主相討,而且升職後可以累積管理經驗,日後想轉工時會比較吃香。「依家就算你升唔升都好,工作量都會多咗,你唔升人手都係唔會變,升左起碼人工高返啲」、「老實講你無得揀架啦,一係升職一係out,堅決唔升一定無運行。」

有人力資源顧問指出,打工仔獲得升職機會代表得到僱主的肯定,建議各位不應放棄好機會,若拒絕升職亦可能會留下壞印象。如果打工仔堅決不想升職,以家庭原因拒絕最能說服上司,但建議打工仔應在事前張揚,不應在收到升職通知時才拒絕,避免令僱主尷尬。
 

Tags:
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More