【婆媳糾紛】畀幾多家用奶奶都唔滿意!新抱:我好想搬出去住

婆媳糾紛是千古難題,如果兩人同住一居,相信必定火星撞地球。最近有讀者Fiona (化名)向小編說出她結婚一年後的慘況,表示根本無法與奶奶相處,而且她現居奶奶家中,每日返工已經很忙很累,回到家後就不停聽奶奶的怨言,最過份的是奶奶每個月都呻Fiona的家用不夠,令Fiona大呻「我好想搬出去住!」

延伸閱讀︰【讀者投稿】女朋友月薪4萬 男友:佢搵得多過我 但唔肯AA制

延伸閱讀︰【讀者投稿】媽媽級同事成日亂做媒人 女網友:搞到男同事怕咗我

聽完Fiona的故事後,小編有問她為何不自己租樓,Fiona就解釋結婚前,奶奶跟她的關係很好,「佢 (奶奶)以前成日煲湯我飲架,又問我呢樣嗰樣,關係好好,咁我咪以為結咗婚可以相處到囉,但原來相見好同住難係真架,我而家真係頂唔順我奶奶,好想儲多啲錢之後搬走。」

延伸閱讀︰【單身女士】唔care對方搵幾錢 6大擇偶條件:OO係必需!

 

⏩⏩  大把兼職、散工、前線好工等緊你!即用「搵工快」WhatsApp 搵工  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【讀者投稿】媽媽級同事成日亂做媒人 女網友:搞到男同事怕咗我

    在職場上難免有八卦,有些同事最愛詢問其他人的私事,包括年紀、感情狀況、居住地點等等,有時更出於好心充當「雞仔媒人」,想撮合單身同事,令場面十分尷尬。有一位讀者Kitty(化名)表示很後悔告訴同事自己是單身,因為她們經常向男同事大肆宣揚她是「筍盤」,又安排飯局,令全公司以為她好「恨嫁」。

  • 【讀者投稿】放工返屋企想靜吓 打工仔︰阿媽唔畀我留喺房 要我日日做家務

    每日工作9小時,身心疲累,放工後只想盡快回家休息,不過原來有屬於自己的Me Time,都是一個奢侈的想法。讀者Jason投稿大呻辛苦,原因是每天放工回到家中,打算留在房間靜一靜,但他的媽媽不但經常敲門騷擾Jason休息,還要求他每天放工後都做家務,「我真係好攰,可唔可以畀我唞吓」。

  • 【兩性關係】男友約女同事睇戲食飯 女友:點解要講大話同男人去?

    每日朝九晚六,每日朝夕相對,在辦公室真的不會對出真感情?讀者8862H最近投稿表示自己的男朋友有古怪,「他成日都話約咗同事食飯,呢排我同佢已經好少見,一個禮拜無一次,上兩個星期被我發現佢係咁同一個女仔Message,最後知道嗰個女仔係佢同事」,嬲得8862H即時跟男友攤牌。

  • 【兩性關係】女人諗啲乜?盤點10個令男生難以理解的行為

    被認定是火星來的生物,地球上的女性注定是難以捉摸。雖說「同性相距」,但女生間總有不能說的秘密,閨蜜間都有男生不明所以的共同話題,又即使「異性相吸」,但男女亦不一定能完全了解對方想法。

  • 【職場熱話】WFH屋企人不斷拍門打攪 打工仔:就快Zoom到我有精神病

    雖然新冠肺炎疫情逐漸緩和,不少公司仍然實行Work From Home(WFH)政策,允許員工在家完成工作,以維持社交距離。不過,有部分打工仔認為WFH令家庭關係變差,24小時日對夜對帶來更多磨擦和爭執,從而影響工作效率。有網民在討論區呻苦,指媽媽經常在視像會議期間拍門,不斷問東問西,更試過大聲呼叫:「阿囡,你條底褲放喺邊?」,令她無比尷尬及心情煩躁。

  • 【職場熱話】伴侶返shift難維繫感情 網民:好似有時差三星期無見面

    很多工作都需要輪班,例如飲食、零售、醫護行業等,返朝九晚五的打工仔對返Shift的生活很陌生,即使是作為另一半也未必百分百諒解。早前就有網民在討論區表示男朋友返Shift令二人相處時間大減,甚至三星期沒有見面,恍如談一場遠距離戀愛,很難維繫感情。如果你的另一半長期與自己生活規律相反,你又接受到嗎?

  • 【職場溝通】上司鬧完又讚 唔係精神分裂 而係出於管治陰謀?

    不少打工仔都認真地覺得自己的上司或老闆有失憶或精神分裂的症狀,上星期說完A,下星期卻改成B,更記不起自己說過甚麼;或昨天當眾辱罵你,今天卻大讚你工作態度非常好,這不是人格分裂是甚麼?哪一個才是真正的上司?

  • 【情緒控制】返工壓力大患抑鬱症 打工仔:曾經想自殺

    香港人從來以勤力見稱,每日朝九晚六工作,經常OT無停手,幾乎連少許休息時間都無,再加上今年受新冠肺炎影響,各行各業都陷入經濟困難,不少私人機構亦為開源節流而裁減人手,打工仔壓力變相增加,一來為保飯碗,要付出更多努力,二來擔心公司營運問題而「被辭職」,身心俱疲。讀者Nancy (化名)最近投稿表示,早前因為工作關係而導致情緒低落,最後被診斷患上抑鬱症,更曾徘徊自殺邊緣。

  • 【職場技巧】假期多聚會 興奮定吃不消? 改善社交方法:只答應OOOO聚會

    打工仔工作繁重,工作的壓力都靠週末來紓解,難得來一個長週末,飯局亦早早於幾星期前,甚至一個月前已約好。不過,高密度的社交生活會令人興奮還是吃不消呢?

  • 【單身女士】唔care對方搵幾錢 6大擇偶條件:OO係必需!

    女多男少是大部分職場的趨勢,而事實上,事業有成的單身女性有增無減。有不少人覺得只是這些單身女貴族的要求太高,才會令她們難有拍拖的機會。另大家好奇的是,她們的擇偶條件真的難以達成嗎?