【婆媳糾紛】畀幾多家用奶奶都唔滿意!新抱:我好想搬出去住

婆媳糾紛是千古難題,如果兩人同住一居,相信必定火星撞地球。最近有讀者Fiona (化名)向小編說出她結婚一年後的慘況,表示根本無法與奶奶相處,而且她現居奶奶家中,每日返工已經很忙很累,回到家後就不停聽奶奶的怨言,最過份的是奶奶每個月都呻Fiona的家用不夠,令Fiona大呻「我好想搬出去住!」

延伸閱讀︰【讀者投稿】女朋友月薪4萬 男友:佢搵得多過我 但唔肯AA制

延伸閱讀︰【讀者投稿】媽媽級同事成日亂做媒人 女網友:搞到男同事怕咗我

聽完Fiona的故事後,小編有問她為何不自己租樓,Fiona就解釋結婚前,奶奶跟她的關係很好,「佢 (奶奶)以前成日煲湯我飲架,又問我呢樣嗰樣,關係好好,咁我咪以為結咗婚可以相處到囉,但原來相見好同住難係真架,我而家真係頂唔順我奶奶,好想儲多啲錢之後搬走。」

延伸閱讀︰【單身女士】唔care對方搵幾錢 6大擇偶條件:OO係必需!

 

⏩⏩  大把兼職、散工、前線好工等緊你!即用「搵工快」WhatsApp 搵工  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【兩性關係】老公月入7萬 因一個舉動激嬲老婆 被鬧︰搵錢大晒?

    結婚後,男女之間的關係容易由愛情變為感情,而共同生活亦引起不少紛爭,譬如分擔家務、給家用、照顧孩子等,每個生活細節都可以變成吵架的源頭。最近,一名女網民就在Facebook專頁「靠北婚姻2.0」投稿,稱自己每天為家打拼,7天24小時照顧家庭,雖然男方要外出賺錢養家,但回家後並沒有幫忙做家務,因而在網上大鬧老公的行為,引來其他網友留言。

  • 【家庭關係】女友媽媽要求畀家用 男網民︰第一次拍拖 應該畀幾多好?

    亞洲人著重家庭觀念,年輕人為了報答家人的養育之恩,通常在有賺錢能力後,都會給家用父母。可是,如果你跟女朋友拍拖,作為男朋友又應否給家用予女方家人呢?最近有打工仔在網上討論區發帖,表示自己被女友媽媽要求給家用,由於他第一次拍拖,未知應否答應,因此上網問網友意見,而大部份網友稱「唔好做壞規矩」,你又點諗呢?

  • 【#職場熱話】00後同事分享性經驗尋求意見 事主︰大佬想我點答呀?

    性生活是個人私隱,也是不少人難以啟齒的話題,即使想「開心Share」或遇上問題,也可能是與最親密的朋友、家人或專家尋求意見,相信比較少人會與同事討論這個話題,更莫說是不熟絡的同事了!

  • 【職場熱話】次次都幫靚女同事做嘢先 事主無奈︰為何受傷的總是我?

    大部分人都會被漂亮的東西所吸引,有網民更形容現今社會是一個「靚仔、靚女」的世界,不美麗就是罪。的確在心理學上,靚仔靚女可予人更好的第一印象,自然地有一種先天優勢;而在職場上,這種先天優勢就產生了很多不公平的情況。

  • 【兩性關係】男友定時刪除手機對話 被女朋友發現跟女同事曖昧

    【#兩性關係】正所謂「喺度食,唔好喺度屙」,在公司亂搞男女關係,不但影響個人的形象,甚至有可能破壞自己的職業生涯,不想將自己的工作前途毀於一旦,就應小心個人的言行止舉,特別奉勸各位正拍拖或已婚的男女,別因一事高興,破壞幸福家庭,就如本文的主角Yuki (化名),就憑著男朋友一個「漏洞」,識破他跟公司女同事有曖昧關係…

  • 【兩性關係】被女同事突然關心 打工仔︰以為佢暗戀我 點知…

    在辦公室日對夜對,跟同事見面的時間,遠比家人和好朋友多,真的會產生感情?日前有網民在香港討論區出Post,指「有位女同事突然好關心我,仲以為佢暗戀我…」,但到最後結果當事人瘀爆收場,究竟發生甚麼事?

  • 【人際關係】職場無真朋友?10大好同事例子!

    每日返工9小時,對同事的時間比家人還要多,如果運氣不佳,遇著態度差、難以相處的人,影響上班的氛圍,的確令人沮喪。不過,凡事總有例外的,若你遇到以下10種好同事,千萬千萬要好好珍惜,因為幸運之神未必會時常降臨。

  • 【兩性關係】明明好痴纏 但一個原因!男友返新工即Block女友

    情侶在熱戀時期,時時刻刻都會說出肉麻又骨痺的說話,聽到旁人打冷震。不過,如果在返工的時候,你不停收到肉麻訊息,還被老闆看到,你又會點應付呢?最近讀者T先生表示自己「愛情事業兩得意」,跟新女朋友剛剛拍拖,還處於熱戀階段,而且又找到一份新工,本來幸福得令人羨慕,但他就誓估不到「係噩夢嘅開始」。

  • 【職場文化】Last day派散水餅被上司嫌cheap 打工仔︰佢直接掉落垃圾桶

    大多數打工仔離職時,都會在公司派發散水餅,以感謝並肩作對的職場戰友。一件散水餅,蘊含著離職同事的心意,可是並非人人都理解「物輕情義重」的意思。最近有打工仔在網上分享無耐前離職的心酸故事,因為上班最後一天,買了曲奇餅作為散水禮物,可被上司嫌價錢太便宜,更將曲奇直接掉入垃圾桶,令打工仔及一眾網友鬧爆該名上司「唔識尊重人」。

  • 【職場溝通】新入職想埋堆? 打工仔必學6大打開話題技巧

    人是群居動物,聊天是人際關係的開端,在職場上亦然,即便是慢熱、怕生的打工仔,也應學懂與人打開話匣子,讓自己建立良好的社交圈子。