嫌太刺眼要求餐廳拆吊燈 港女拒調位大罵:好麻煩呀!

【晴報專訊】其實放過他人,同時亦是放過自己!有網民近日到荃灣一間連鎖餐廳用餐時,看到一名年輕「港女」不斷向侍應投訴,指桌上的吊燈光線太刺眼,要求將它拆下來。由於難以拆下,侍應建議安排港女與其同行男友人調位,惟港女竟發難大叫「好麻煩呀」,其後看過侍應的名牌後,更邊「黑面」,邊疑似低頭以手機打投訴信。對此,不少網民認為涉事女子是「極品港女」,直言:「睇到火都嚟!」

港女要求侍應拆燈
樓主向Facebook群組「西客之道 Hispitality Secret」投稿,指事發於上月24日晚到「荃X廣場Euro XX」用膳期間,涉事女子與男友人正坐在附近高枱,「我落單前後都見條X港女又影相又係到整枱上嘅吊燈,話好光『棧』(正字為「掁」)住佢。佢男友人亦用紙巾包住手唔知想拆咗個燈膽定點,但整唔到。」

此時,一名「做到冇停手嘅待應」經過女子張枱時,被女子截停,「因為坐得唔近聽唔清楚,但見待應有幫佢研究過,但真係拆唔到盞燈,就同X港女講盞燈Fix(固定)死咗整唔到。」樓主認為吊燈拆不下來十分正常,「一盞吊燈由開業到而家,好地地點會無啦啦因為X港女而拆到落嚟?」

港女嫌麻煩不肯調位
因為始終不是高級餐廳、「待應都做唔到啲咩」,樓主原以為女子會收手繼續用餐,未料她竟然變本加厲,「我差唔多食完,條女重整緊盞吊燈。因為盞燈郁嚟郁去,都幾吸應(引)到旁人目光望住。今次叫咗個大粒啲?待應,眼見今次呢個好好人,落手落腳幫佢解決都唔成功,提議佢調位。」此時,女子竟突然「發癲」大叫:「好麻煩呀!」

樓主:當時港女極度「黑面」
樓主形容,「佢個樣真係忘記唔到,塊面勁黑,黑到以為要人地斬咗盞燈落嚟或者幫佢裝修過間舖比佢嚟食嘢。」侍應只好道歉講「唔好意思」,但女子仍得勢不饒人,「個X港女即刻望人名牌,大大聲話『XX(待應個名)呀!』就拎住個手機黑住面keep住打字。相信佢係準備投訴或者學KOL咁叫人唔好去。」最後,樓主直言:「呢間餐廳真係好多位,期間好多人食完走,入嚟一定有位。而且個位係佢自己揀?,唔知佢嘈咩。」

網民炮轟港女:當正自己太后出巡
此事引來網民熱議,不少人認為女子十分「黑人憎」,「Euro xx食餐飯都要拆燈,半島食飯使唔使拆天花?」、「又唔係咩高級餐廳,乞衣港女又一呈獻」、「睇到火都黎,咁怕光就返屋企,咪搞到人啦,怕佢扭燈膽時電鬼死,就係呢啲」、「極品港女,戴黑超呀麻」、「當正自己太后出巡」。另有網民認為吊燈真的吊得太低,但指女子亦不應為此發難,「啲吊燈真係太光,盞燈set得太低。可以調位咪調,唔得咪唔好食囉,攪咁多做乜。」

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 茶記30蚊早餐用「金牛」找數 OL堅持「唱散」終被伙記奇招K.O.

    【晴報專訊】本港有不少小商店都寫明拒收500或1,000元大鈔,以減低收到假鈔的風險及避免零錢不足。

  • 女律師棄高薪創業 究竟乜生意做到拎勳章?

    【經濟日報專訊】香港地,大家都想高薪厚職;但亦有人認為,實現夢想比高薪厚職來得重要。

  • 【健康食療】日日食辣致胃炎 了解引致胃炎危險因素

    【晴報專訊】近年,不少港人喜歡往內地飲飲食食,深圳、廣州等鄰近香港地方尤其受歡迎。

  • 應邀慶祝生日被要求夾錢 壽星女:下次可以唔約我

    【晴報專訊】大家生日時與朋友食飯慶祝,埋單時又用不用夾錢呢?一名女網民發帖抱怨,指她早前生日時應邀出席兩次飯局慶祝,但每次埋單時朋友均要求她夾錢。由於之前慶祝其他朋友生日時都大家會夾錢請壽星,她因此深感無奈:「其實我生日唔約我食飯我真係OK㗎!」

  • 【熱話】網民集體分享OT「撞鬼」經歷 最恐怖試過……

    不少打工仔經常都要OT到「三更半夜」,辦公室裡沒半點「人氣」,氣氛的確令人毛骨悚然。

  • 畀同事累到OT 專家教你解決辦法

    「扮工室」總有一、兩個OT狂,有打工仔埋怨常合作的同事愛加班,連累他也常常OT,坦言「唔想連健康都無埋」。

  • 公司推新策 打工仔大呻不人道

    【晴報專訊】辦公室是講求自律的地方,但對待員工不能像軍訓般嚴厲。有網民形容公司要求同事上廁所要先向主管登記,旨在減少同事趁機偷懶。

  • 【有片】「細龍太」爆老細經典金句 共鳴位道盡打工仔辛酸

    香港地生活開支高,衣食住行樣樣貴,打工仔為了兩餐即使受盡委屈亦只能忍氣吞聲。近日CTgoodjobs邀得「細龍太」陳偉琪演活刻薄老細,配合貼地情景,教打工仔如何振作起來,反擊衰老細,為自己爭取合理待遇。

  • 【熱話】與公司政見不同而辭職 工作還是原則重要?

    近日本港因政府有意修訂《逃犯條例》而引發巨大爭議,繼多名市民集體上街遊行後,又有團體發起罷工、罷市等表達訴求,更有人因為公司不容許員工請假響應罷工活動,因此憤而離職。有網民在討論區發問:「公司點對待你,令到你想辭工」,有人認為在今次事件上得悉公司與自己的政見不同就是辭職的導火線之一,引起熱烈討論。

  • 【熱話】打工仔請假遊行終被解僱 網民怒罵:開名啦!

    近日本港因著《逃犯條例》導致爭議不斷,不少人響應網上號召,以罷工、罷課等方式表達政見。香港乃言論自由的社會,多間公司都表態尊重員工的選擇。然而,有網民在討論區發帖,表示自己以參與遊行成由向老細請假,結果遭到解僱。