【家庭關係】住得屋企就要畀家用?網民:唔會同屋企講有幾錢人工

不少打工仔經常表示,返工都是為份糧,但原來人工都可以鬧出家庭問題!有網民在在討論區發文,表示自己人工少得僅僅夠自己用,但父母經常有意無意暗示他要畀家用,令他深感不解。其他網民則持不同意見,反問為何會不夠使,究竟事發經過是如何?

按圖了解事發經過及網民回應:

 

「我上年十月開始返工到而家,無畀人炒已經好好彩。」

「人工得嗰萬四蚊,但扣埋強積金同保險,剩返萬一鬆啲;」

「自己使都掹掹緊,仲要儲錢,真係無錢畀家用。」

「阿爸阿媽成日有意無意暗示我仲未畀家用,啲家用仲要用嚟貼我個敗家細佬。」

「我照直講唔夠畀,佢哋就話我好不孝,養我廿年都無同我計…」

「講真,話我無情又好、不孝都好,我真心唔認同生仔當投資 ,靠兒防老嘅傳統思想...」

網民:「除非你自己完全搬出去住,否則你唔畀家用,真係幾衰。」

網民:「唔會同屋企講有幾錢人工。」

網民:「我無畀家用,但水、電、煤我交~」

網民:「萬一鬆啲都唔夠用?」

網民:「你唔畀家用,都頂咗啲水、電、煤,同網費啦,如果租屋住就頂租金啦!」

網民:「啲父母要家用,根本唔係真係等錢使,而且單純用嚟自我感覺良好,同啲朋友晒命。」

網民:「我覺得你父母都養咗你咁多年,就算少少地都可以畀佢哋一千、二千咁。」

網民:「無畀家用,但開咗張信用卡畀佢。」

網民:「我就咁諗嘅,住屋企、食屋企,你搬出去都要交租啦;阿爸阿媽叫到,咪求其畀少少,心意心意囉。」

睇完網民的評論後,不知道你會覺得返工後,應不應該「畀家用」呢?即使人工少,但如果可避免以下10個消費壞習慣的話,可助你更有效理財,或許畀家用都不是那麼難做到!

10個消費壞習慣(按圖了解:)

延伸閱讀︰【職場理財】賺極都儲唔到錢?學識「六個罐子理財法」 你都做到有錢人

延伸閱讀︰【職場理財】表妹碌卡買名牌 信用卡只還Min pay 打工仔︰佢話同銀行鬥長命

延伸閱讀︰【個人理財】大學生嘆儲錢真係好辛苦 網民:呢個係概念性問題

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場熱話】新工加20%人工 舊公司挽留加15% 打工仔陷兩難 新公司竟然……

    打工仔返工的最大目的是甚麼?當然是錢吧!人工是每個打工仔都關心的議題,有得加人工固然是好事,不過有些公司卻underpaid兼沒人工加,轉工來提高薪金似乎是唯一選擇!可是,這次公司卻……

  • 【網絡熱話】返工幾努力都無得升 打工仔感慨:接受自己係平庸嘅人

    每個人小時候都對未來有很多幻想及目標,但經過歲月洗禮後,才發現現實容不下夢想。最近有打工仔在討論區發文,感嘆自己工作表現中規中矩,事業上沒有發展空間,收入亦只是剛好,好像對生活已沒追求,慢慢接受自己只是個平庸的人。帖文引起不少網民共鳴,不禁令人反思人生的意義。

  • 【網絡熱話】豪宅住戶出價$800請大學生清潔+私補+教琴 網民:你係無知定刻薄?

    香港地搵食艱難,很多打工仔都要身兼多職,處理林林總總的工作,但人工往往與付出不成正比。最近在討論區流傳一則招聘廣告,有一位豪宅住戶欲聘請「萬能姨姨」,不但要求對方做4小時家居清潔,更要幫其兒子補習及教授樂器,而薪金只有800元一日。大量網民指責僱主刻薄無良,「連有8級鋼琴資格嘅大學生都要做埋清潔,咩世界?」

  • 【職場熱話】Fresh Grad不滿公司出手低 接受Offer後要求加薪無回音

    大部分求職者都經歷過薪酬談判的階段,希望僱主能滿足Expected Salary,達到雙贏的局面。協商薪酬需要技巧,對於入世未深的Fresh Grad有一定難度。最近有畢業生在討論區發文,指自己不滿公司出手低,在接受Offer後要求對方加薪,但過了幾天仍無消息,質疑是否已落選,引起一眾網民討論。

  • 【職場熱話】朋友愛比較工作待遇 打工仔大呻心好累:每次食飯都傾人工講到悶

    香港打工仔工作壓力大,放工與朋友相聚是減壓方法之一。最近讀者Irene(化名)向我們分享與朋友的不愉快經歷,表示他們每次聚會的話題也圍繞著錢,常比較大家的薪金職位,又會暗諷他人賺得少。她慨嘆多年友情彷彿只剩下金錢,沒有其他值得討論的事。

  • 【職場熱話】網民分享身邊騎呢同事 翻翻吓工走咗去熨衫?

    大部分打工仔都不求在職場結交朋友,但求同事容易溝通,相處融洽便好。不過,一間企業動輒數十人,總會遇到行為怪異的「騎呢」同事,令人不知所措。最近,有網民在討論區發佈帖文,講述辦公室同事的奇怪行為,引來網民紛紛分享自己的個人經歷。

  • 【網絡熱話】離職後約食飯無人理 網民:證明舊同事只係當你同事

    同事未必是朋友,但也是重要的職場人脈,因此部分人在辭職後或會想和舊同事聚舊。有網民在網上討論區發文,以「人走茶涼原來係真,離開一個月已經無人提起自己」為題,指離職後想約舊同事食飯,怎料結果和預期不一,令其十分感慨。究竟事發經過是如何?其他網民又有什麼回應?

  • 【NGO熱話】放棄做酒店 想轉行NGO 家人反對兼鬧到狗血淋頭……

    工作佔了人生大部分時間,找到一份適合自己的工作、一個適合自己的行業,是一件很重要的事。能以自己的興趣行先來找工作,是一件好事,不過,如果得不到家人的支持,卻是一件苦事……

  • 【職場熱話】同事犯錯上司鍾意CC畀老細 自己計錯數被CC反大鬧:唔應該擺上枱!

    很多辦公室都仍然密集式地使用email來溝通,不過使用電郵的禮儀卻未必個個都懂,因而會造成很多誤會,或會得罪其他同事……亦有些就根本不是誤會,而是故意的心計……

  • 【返工血淚史】每朝搭巴士都有人發爛渣 打工仔:遲到多得佢哋唔少……

    香港交通擠塞問題向來嚴重,特別是早上繁忙時間,上班族與學生哥分秒必爭,經常為了搭車而引起爭執。最近有打工仔在討論區不吐不快,指每日都有乘客在巴士上「發爛渣」,爭先恐後迫上巴士,有時更要車長調停,影響行駛速度。「究竟香港人係咪好大壓力?日日都因為呢啲人而搞到返工遲到。」