【家庭關係】從小到大跟兄弟姐妹比較 打工仔自言壓力大︰永遠睇死我

兄弟姐妹共同成長,難免會有比較,適當的競爭會為雙方帶來進步,但假若經常要為你爭我奪而破壞彼此的關係,百害而無一利。讀者K先生分享從小到大的家庭關係,因為自己有位讀書叻的哥哥,由讀書到現時工作,父母都會將他與哥哥比較,小時候沒想太多,直至中學開始就覺得壓力越來越大,甚至令他患上抑鬱症…

按圖了解K先生的故事︰

 

「今年我33歲,雖然我係男人,但我本身嘅性格唔係好Tough,成日都會唔開心。呢排我感受特別大,因為我好似做到幾好,身邊嘅人都睇唔到我努力咁。尤其係我屋企人,其實由細到大佢哋都會將我同哥哥比較。我哥哥大我兩年,大家年紀差唔多,由讀書開始,哥哥都係讀書好啲、成績好啲。

小學嗰陣,我測驗/考試成績唔好,我父母就會鬧我,話我點解無哥哥咁聰明。我記得當時嘅我,淨係覺得好委屈,因為我知自己真係讀唔到書。中學開始,父母少咗理我學業方面,我知自己讀唔到書,就向運動同課外活動嗰邊發展。不過無論我拎到幾多獎,都不及哥哥一張成績表耀眼。中學時期,其實我壓力好大,我一直無講畀屋企人知。雖然最後我都讀到大學,但係佢哋又覺得我讀嗰間大學,唔夠哥哥勁,又比較。

出嚟做嘢,我慶幸自己都算順利,一直好畀心機工作,人工同職位都唔算差。不過直到而家,父母都係覺得我搵錢少過哥哥,成日都畀說話我聽。有段時間,我真係唔開心到有抑鬱,但我無講畀屋企人知。我有睇過精神科醫生,有食過藥,但我知食藥解決唔到我嘅問題。我一直知我唔開心嘅原因係咩,就係一直以嚟嘅比較。

大家可能覺得我無用,男人老狗都為咗呢啲小事唔開心。但其實我一直都耿耿於懷,點解父母唔可以欣賞下我,appreciate我嘅努力?可能呢啲比較,就係令我進步、令我發奮嘅原因啦….但我真係好想同我父母講一句,其實我已經盡咗力了! 」

延伸閱讀︰【香港房屋問題】加人工要畀多啲家用?細妹大呻︰阿媽要我補貼哥哥租樓

甚麼是抑鬱症?
抑鬱症 (Depression)會令人長期處於低落的情緒,嚴重者更可能產生輕生念頭,因此你懷疑自己或身邊的人疑似有抑鬱症症狀,就要提早治療。

如果想判斷有沒有患上抑鬱症,可留意以下幾點︰

1) 情緒低落

2) 對本身有熱愛的活動失去興趣

3) 暴飲暴食或食不下咽

4) 睡眠習慣改變,渴睡或失眠

5) 坐立不安或把自己閉上

6) 整個人沒有精神、動力

7) 難以集中精神

8) 有罪疚感

9) 有自殺傾向

如何治療抑鬱症?
主要分3種方法,包括心理治療、藥物治療及合併治療。心理治療主要是讓患有抑鬱的人士了解自己的情緒、想法及行為,再從中協助他們面對困難;藥物治療就是患有抑鬱症人士,經過專業精神科醫生評估後,透過抗抑鬱藥,紓緩情緒問題;合併治療顧名思義是同時進行心理治療及藥物治療。

 

香港中文大學香港健康情緒中心【抑鬱症自我測試】

生命熱線︰2382 000

香港撒瑪利亞防止自殺會︰2389 2222

 

延伸閱讀︰【家庭關係】打工仔因咩事寧願OT 都唔想返屋企食飯?

延伸閱讀︰【家庭關係】30歲兒子月入一萬幾借錢過活 爸爸︰立平安紙留層樓同資產畀佢?

延伸閱讀︰【家庭關係】女友媽媽要求畀家用 男網民︰第一次拍拖 應該畀幾多好?

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【家庭關係】老公放假不停打機唔湊仔 媽媽大呻︰有咗小朋友都繼續咁?

    人與人相處是一門學問,特別是夫妻間的感情,往往會因為生活瑣碎事而吵架,因此雙方都應該給予彼此磨合的時間和空間,這段關係才能一直走下去。最近有女士就因為與老公的相處問題,在網上討論區發帖詢問網民意見。根據她的描述,她的老公放假時就「12點不露」,起床後就不停打機,沒有照顧小朋友的想法,因而大呷抑鬱,雖然有不少同路人都明白她的感受,可是有些網民卻反鬧女士…按圖了解故事的發展︰

  • 【香港房屋問題】加人工要畀多啲家用?細妹大呻︰阿媽要我補貼哥哥租樓

    大家每個月會「上繳」幾多家用?香港物價高、樓價高,打工仔人工卻追不上通漲,可是依然要繼續生活,供樓、租樓、食飯、搭車樣樣都要錢,究竟一份糧有幾多真正可以儲下來呢?最近有打工仔疑為因為有親戚重男輕女,令其表妹每個月出糧都要將家用用作補貼哥哥租屋的費用,打工仔因看不過眼,而在網上討論區及帖公司親戚的行為,引來一眾網民熱烈討論。按圖了解更多︰

  • 【香港生育問題】老婆唔做嘢 地盤老公借錢生仔 被朋友鬧︰無錢就唔好生

    生育,為香港人常見的社會問題,由於出生率下降,政府都鼓勵市民生育。可是,香港人要生育,金錢及前景均是重要的考慮因素,曾有研究指生一位小朋友要花200萬元,究竟現時有幾多香港人能同時負擔生育、住屋等生活壓力呢?最近有名打工仔在網上討論區,大談自己身邊一位朋友的想法,由於男性朋友在地盤工作,月入2至3萬元,而他的太太即沒有工作,兩人的收入月月清,但卻想借錢生仔,究竟這種做法又是否合理?按圖了解打工仔的故事︰

  • 【家庭關係】打工仔因咩事寧願OT 都唔想返屋企食飯?

    每日朝九晚五,打工仔最想放工後返屋企,可以安安靜靜享受僅餘的Me Time。可是,若果你並非獨居,要跟家人同住,而他們在你放工回家後,不停「轟炸」你,你又會怎樣?最近有打工仔疑抵受不了家人的壞習慣,在網上討論區發帖大呻寧願OT,也不想回家吃晚飯,究竟他因甚麼事,討厭與家人相處呢?按圖了解打工仔的故事︰

  • 【家庭關係】大學生一星期返6日工 放假在家休息遭母親埋怨「好hea」

    許多大學生都會在空餘時間返Part Time,賺取工作經驗及零用錢,甚至申請一年Gap Year(空檔年),借休學充實自我。最近有大學生在討論區發文,指自己在Gap Year期間打兩份工,每星期上班6天,但仍然被母親責怪不夠勤力,「我得一日假期想抖抖,點知佢話唔抖得」,令他身心疲憊。

  • 【家庭關係】Fresh Grad一畢業就要養退休雙親 月入僅$13,000感巨大壓力

    最近有剛剛投身社會工作的打工仔在網上發文,聲稱自己一畢業就要供養退休雙親,惟月入只有$13,000,擔心財政能力不足以應付日常生活,更遑論是儲夠一筆錢,完成由細到大的夢想。帖文引起網民熱烈討論,提供了多個意見供事主參考。

  • 【健康休閒】搵工壓力爆哂煲!12招教你保持積極 輕鬆面對

    疫情之下,很多打工仔都面臨手停口停的情況。有失業潮,就自然有搵工潮。在尋找工作的過程中很容易感到沮喪或灰心,特別是長期失業者,多多少少都會為漫長的等待而感到焦慮。但其實在求職期間,能夠保持積極的態度有助於激勵你繼續前進和探索。另外,積極的態度也能在面試機會中體現出來,向面試官留下深刻的第一印象。以下教你12 個方法,幫助你在求職期間保持樂觀,輕鬆面對來自求職的壓力。

  • 【家庭關係】30歲兒子月入一萬幾借錢過活 爸爸︰立平安紙留層樓同資產畀佢?

    為人父母都希望見到仔女生活無憂、有瓦遮頭。但如果仔女已人到中年,生活仍未有著落,更揹起一身債,實在令父母放不下心。有爸爸就發帖指,兒子今年30歲,月入僅僅過萬,更向銀行借貸30萬元,令他擔憂兒子還不起債,煩惱是否要提早立平安紙留下層樓和資產。帖文引起熱議,網民意見不一,有人認為不應該縱容兒子,有人則認為留層樓亦無不可。

  • 【網絡熱話】阿哥威脅細佬借30萬首期買樓結婚 打工仔:我做咗兩三年嘢咋……

    買樓上車是不少香港打工仔的夢想,奈何香港樓價高得恐怖,很多人只能租樓,甚或一家居住於狹窄劏房。置業與否要根據個人負擔能力來決定,最近有網民在討論區大呻被親兄威脅,要借30萬首期予他買樓結婚,否則「無兄弟做」。帖子引起大量網民討論,大部分人認為哥哥要求不合理,支持事主企硬不要借錢。

  • 【讀者投稿】家人及女友均在公營機構返工 打工仔大呻:佢哋永遠唔明私人市場工作辛酸!

    坊間普遍認為在公營機構工作比私人機構輕鬆,薪高糧準,而且人際關係沒那麼複雜。最近讀者Peter(化名)投稿分享,表示自己與家人及女朋友彷彿活在平行時空,皆因他們擁有穩定鐵飯碗,自己則在私人市場掙扎求存。每次與他們談及工作辛酸時,對方也不明白其心情,令他好「灰機」。