【家庭關係】結婚後應否給家用?女網民苦惱︰男友主張唔畀

凡跟金錢有關,無論關係再好都會意見分歧的一日,而結婚後應否給家用這個話題,相信跟「小學生應否有零用錢」或「中學生應否談戀愛」一樣,人人都遇過。最近有打工仔在網上討論區發帖,她表示跟男朋友有日講起結婚事宜,之後應否再給雙方家人家用,兩人疑因這個話題意見不合,你又有甚麼想法呢?

按圖了解情侶們各自的想法︰

打工仔分享︰「同男朋友今日講起結咗婚之後,會搬出嚟一齊住。講講下去到傾如果係咁,仲要唔要畀家用,而我男朋友主張唔畀,因為自己已經算係建立咗第二個家庭。不過會過年、過節返去探佢哋同畀利是;我主張係畀家用,但畀少啲,因為就算生活上可能真係有啲困難,都應該要畀返啲,同一個星期去一次婆/娘家食飯。大家覺得如果結咗婚之後,搬埋出去住,仲要唔要畀家用同個個星期返婆/娘家?」

延伸閱讀︰【兩性關係】男友家人鼓勵辭職拎綜援 女因一個原因由想由抗拒變支持?

家用問題=金錢問題?升職加人工減低經濟壓力
結婚後應否給家用,歸根究底都是經濟有壓力,假如你認為自己具備一定的實力,而且工仔表現良好,不如嘗試跟公司爭取更合理的薪酬待遇吧。以下有加薪談判的「3不5要」技巧,不妨參考一下︰

延伸閱讀︰【家庭關係】住得屋企就要畀家用?網民:唔會同屋企講有幾錢人工

延伸閱讀︰【家庭關係】細佬返兼職太攰唔做家務?打工仔︰20幾歲人都依賴人

延伸閱讀︰【家庭關係】哥哥失業無收入 打工仔被媽媽要求畀多$5000家用

Look out for further updates on our Facebook fan page!