【家庭關係】被奶奶唱畀家用太少 打工仔︰兩公婆畀一萬都唔夠?

正所謂「相見好 同住難」,有時連跟自己的家人一齊住,都可能會發生衝突,更何況是結婚後要跟伴侶的家人同住呢。讀者Fion (化名)最近投稿分享個人的經歷,由於她結婚後跟丈夫有共識,希望可以儲錢買屬於自己的小窩居,因此婚後幾年會先住在丈夫家,與老爺、奶奶同住。Fion表示,本來她跟兩老關係算是不錯,不過越住越耐,奶奶逐漸多怨言,先話她放工不做家務,最近更在親戚面前力數Fion和丈夫只給一萬元家用,最令她生氣的是奶奶居然話「食我嘅住我嘅,畀一萬蚊當我咩呀?住酒店呀?」,Fion嬲到即時想搬出丈夫家,情願自己租屋住免受氣。

按圖即睇讀者Fion的故事︰

讀者Fion的故事︰「我同丈夫識咗8年,上年我哋終於結婚。我哋婚前都有共識,唔生小朋友,希望可以儲到錢買屬於自己嘅小窩居。不過,香港地買樓邊有咁易,我哋而家嘅人工根本無法應付租樓同儲錢,所以我哋都決定搬去丈夫屋企住。丈夫屋企有老爺同奶奶,間屋600尺左右,其實好夠4個人住。起初,我同老爺、奶奶關係唔錯,住埋一齊都無咩嗌交,有時放假我都會幫手做家務同煮飯,得閒請佢哋飲茶。不過,原來就算你做幾多嘢,佢哋都係會有不滿架!

有個星期六,奶奶約咗班親戚上嚟屋企打牌,本身我想星期六休息,都算啦。點知佢哋明知我喺房睇電視,仲要嗌到拆天咁,仲要大聲討論我同丈夫嘅事。一時話我哋唔生小朋友,一時又話我哋只畀一萬蚊家用,最過份係佢話『食我嘅住我嘅,畀一萬蚊當我咩呀?住酒店呀?』,搞到我嬲到爆!你有不滿咪直接同我哋講囉,其實仲要搵埋班三姑六婆嚟畀說話我聽?

我同咗丈夫傾過,我情願畀多啲錢,遲啲先買樓,我都唔會再留喺呢個屋企度住!我亦都呼籲女士們,結咗婚真係好好諗清楚係咪要同奶奶住,無謂為咗慳租樓錢,無晒尊嚴呀!」

延伸閱讀︰【家庭關係】32歲月入5萬元 每月畀3萬做家用嘆辛苦︰仲未上到車好無用

儲錢真係咁難?心理學家傳授5個慳錢小技巧
香港人生活壓力大,除了返工令人精神疲勞,有時想花少少錢享受生活,都怕不夠錢用。慳錢比用錢難,不如學習神經心理學家建議的5個省錢竅門,試試用這些方法儲錢,有沒有效吧!

按圖了解更多︰

延伸閱讀︰【家庭關係】結婚後應否給家用?女網民苦惱︰男友主張唔畀

延伸閱讀︰【兩性關係】男友家人鼓勵辭職拎綜援 女因一個原因由想由抗拒變支持?

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【家庭關係】32歲月入5萬元 每月畀3萬做家用嘆辛苦︰仲未上到車好無用

    給父母家用,是亞洲人的傳統,用作報答家人多年的養育之恩。不過香港的物價高企,而且每月的人工無法足夠對抗通脹,年輕人生活變得百上加斤。年紀越大,責任越大,最近有名自稱32歲的打工仔概嘆,雖然自己月入5萬元,但當中有3萬元用作家用,剩下的2萬元不足以應付買樓,令他非常失落,更在討論區問網民「32歲仲未上到車係咪好無用?」按圖了解該名打工仔的想法和網民意見︰

  • 【家庭關係】女網民做零售業前線 被老公要求遠離屋企上班:唔好畀人撞到!

    古代的男人大多希望妻子留在家中照顧家庭,不要「抛頭露面」出外工作,想不到幾千年後仍有這種思維。最近有網民表示朋友從事零售行業,她被老公要求選擇離屋企較遠的分店上班,因為不想被熟人碰到。不少網民認為男方毫不尊重另一半,不理解為什麼要避忌,「咁唔想被人見到老婆返工,就應該自己搵多啲錢養老婆。」

  • 【家庭關係】結婚後應否給家用?女網民苦惱︰男友主張唔畀

    凡跟金錢有關,無論關係再好都會意見分歧的一日,而結婚後應否給家用這個話題,相信跟「小學生應否有零用錢」或「中學生應否談戀愛」一樣,人人都遇過。最近有打工仔在網上討論區發帖,她表示跟男朋友有日講起結婚事宜,之後應否再給雙方家人家用,兩人疑因這個話題意見不合,你又有甚麼想法呢?按圖了解情侶們各自的想法︰

  • 【職場熱話】媽媽級同事帶埋小朋友返工?網民反應兩極:想包容但怕影響工作

    不少職場女性除了要應付繁重工作外,還要兼顧媽媽、老婆、媳婦等家庭角色,壓力十分大。最近有網民分享媽媽級同事帶同小朋友返工的經歷,指由於女同事的家人生病,臨時沒有人幫忙照顧小孩,被迫將孩子帶到辦公室。此行為惹來某些同事不滿,認為會騷擾其他人工作;亦有人認為問題不大,會多體諒及包容在職媽媽。

  • 【兩性關係】男友家人鼓勵辭職拎綜援 女因一個原因由想由抗拒變支持?

    綜合社會保障援助,即是綜援,是政府為那些在經濟上無法自給的人,提供「安全網」,透過金錢的資助,應付生活上的基本需要。不過要領取綜援須符合規定的要求,並非人人失業都可以靠政府的資助,特別是年輕有能力的人,成功的機會可謂微乎其微。最近有打工仔在網上討論區發帖,表示自己的男友是單親爸爸,他的家人近日居然鼓勵男友辭職拎綜援,打工仔得悉後十分抗拒,更表示「有手有腳嘅人去拎綜援,我而家應該點算好?」,你們有建議嗎?按圖了解更多打工仔的故事︰

  • 【職場鬼故】老闆突然離世 辦公室光管不停閃 打工仔居然認為事有蹺蹊?

    大家相信這個世界有鬼魂嗎?有人認為所謂的靈異事件,只是人類的幻想;有人卻聲稱親身遇過,當刻的感覺和眼前所見的一切,科學無法解釋。最近有打工仔在網上討論區分享了在辦公室的可怕經歷 — 公司老闆突然因心臟病離世,老闆的弟弟完成交接後,走到老闆的辦公室工作時,房間的光管竟然不停閃爍,打工仔感到不妥,於是詢問網民意見。網民看完打工仔的經歷後,卻懷疑事有蹺蹊,究竟發生甚麼事?按圖了解打工仔的可怕經歷︰

  • 【家庭關係】細佬返兼職太攰唔做家務?打工仔︰20幾歲人都依賴人

    香港打工仔每日朝九晚六返工,有時更要加班工作,放工總是帶著疲憊不堪的身驅回家,吃過晚飯、洗澡又要上床睡覺,迎接新一個工作天。不過工作有多忙碌,家裡的大小事務都要抽時間處理,有打工仔最近就疑不滿弟弟的所在所為,在網上討論區發帖大鬧他只依賴家人做家務,20幾歲都未學識分擔家庭事,令打工仔嬲爆「唔通我又唔攰咩?!」按圖了解打工仔的家庭糾紛︰

  • 【職場熱話】上司主動介紹個女畀打工仔識 網民:唔好啦

    正所謂「職場如戰場」,寧願多一個朋友,少一個敵人。相信不少打工仔都會同意,希望能夠與公司同事建立一段好的關係,若果上司對自己不錯,當然就求之不得。沒想到居然有人因此感到傷腦筋?

  • 【家庭關係】在職媽媽工作壓力大又要湊仔 欲辭職遭奶奶強烈反對

    在香港做Working Mum要面對很大壓力,工作時數長不在話下,放工還要趕回家煮飯、做家務及教仔女做功課,忙碌起來隨時捱壞身子。最近有在職媽媽在討論區呻苦,指自己兼顧不了工作及家庭,身體越來越差,因此打算年尾辭職,全心全意照顧家庭。不過奶奶就表示強烈反對……

  • 【家庭關係】哥哥失業無收入 打工仔被媽媽要求畀多$5000家用

    面對社會上種種戴著假面具的人,回到家中才發現找到喘息的空間,但假若連對著家人也不能表露真性情,或者總是得不到他們的體諒,恐怕連少少放鬆的時間也失去了。最近有打工仔在討論區大談自己的家庭生活,由於哥哥早兩個月被裁員,一直以來都沒有努力搵工,因為沒有收入而無法給家人家用,因此作為女兒和妹妹的打工仔,就被要求每月加$5000家用,不但令打工仔非常生氣,就連網民也看不過眼,不停大鬧哥哥無膊頭。按圖了解打工仔的家庭故事︰