應邀慶祝生日被要求夾錢 壽星女:下次可以唔約我

【晴報專訊】大家生日時與朋友食飯慶祝,埋單時又用不用夾錢呢?一名女網民發帖抱怨,指她早前生日時應邀出席兩次飯局慶祝,但每次埋單時朋友均要求她夾錢。由於之前慶祝其他朋友生日時都大家會夾錢請壽星,她因此深感無奈:「其實我生日唔約我食飯我真係OK㗎!」

食兩餐生日飯都要夾錢
樓主日前在網上討論區「連登」發帖,指自己早前生日時被兩次邀請食飯慶祝,但埋單時卻被要求夾錢,「第一次我同自己講:可能少人得制啫,算啦!下餐多啲人一齊食,應該唔駛夾㗎喇!到第二餐,雖然當中有幾個已經同我食咗第一餐(兩餐都唔係我主動約),但人數多個double,今次無問題啦!到埋單,我又要夾錢。」

她指出,自己與友人今已是30多歲,並非求學時期讀書或剛畢業沒有錢,而且亦不是食得太貴,只是普通小菜,因此感到無奈:

「其實我生日唔約我食飯我真係OK㗎,而家無端白事冇咗幾舊水......」

反對網民:樓主太計較

對此,網民反應兩極,有人認為樓主太計較,「有人慶祝就好,太計較了」、「朋友生日就一定要請佢食飯?請你食飯係好意,並唔係老奉喎」、「睇得自己咁高,純粹搵個藉口gathering啫」、「其實都係聚吓啫,又唔係掉轉頭叫你請,畀返自己嗰份無乜所謂啦,志在開心食個飯啫」、「2019仲興羅漢請觀音?」、「人哋出嚟同你慶祝,畀自己嗰份都要覺得好慘咁,咁大個人都咁小氣」。

支持網民:係是否重視嗰個人嘅問題
但亦有網民認為,請壽星食飯或送禮物,其實是人情世故問題,「如果啲朋友重視你自然會識夾錢請,唔係咩一餐飯少少錢嘅問題,而係你重視嗰個人,有啲動作係一定會做」、「無理由你生日我請咗你,而家我生日你唔請返我,唔係貪你幾舊水,只係個心唔係好舒服」。

樓主:想約食飯唔好消費人哋生日
對於網民批評,樓主留言進一步表示,自己並沒主動「打鑼打鼓」向朋友們稱自己生日,要求約食飯;而且,若然經濟有困難,可以不吃生日飯,又或是再食平少少。她又認為,朋友們心底堥銋磪i能是覺得要請,

「而家佢哋唔係要我AA,係要我夾100,即係其實佢哋某程度覺得係應該要請壽星。100蚊4個人夾,每人25,10個人夾每人先出多10蚊,我肉酸啲定佢哋肉酸啲?」
她又指,如果朋友覺得不值得請她食生日飯,又或是覺得她「黑人憎」而有差別待遇,

「咁咪唔好約我食飯!你哋自己想聚咪直接約,唔好消費人哋生日,你畀我毒喺屋企我仲自在!......咁唔好話同我慶生吖嘛,用其他名目我仲可以選擇去唔去!」
她明言將會待下次慶生飯局時,看看其他友人會否要求壽星夾錢;如果沒有的話,「即係明恰我」。
 

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【人才管理】社會撕裂 = 職場撕裂?HR提建議免影響工作情緒

    【經濟日報專訊】本港近期社會動盪,令部分人的憤怒及不滿情緒蔓延至職場,出現口角甚至暴力場面,嚴重影響人際關係及工作。

  • 部分同事遊手好閒 打工仔大呻分工不均

    【晴報專訊】辦公室總有一些「閒人」,有網民表示,常見部分同事「遊手好閒」,不是上網就是處理私人事務,其他同事卻「做到死」,對老細「隻眼開隻眼閉」的態度感到不滿。

  • 與下屬共同進退 完美上司的6個條件

    一位具領導能力的上司,不單可令下屬發揮所長,更可令團隊士氣倍增。

  • 管理年輕員工如「湊仔」 主管落手做感無奈

    【晴報專訊】管理下屬是一門學問,亦考起不少管理層。有網民聲稱年輕下屬「不受教」,導致工作不斷積壓,事主惟有親自落手落腳做。

  • 【職場熱話】5個方法 辨認出無能上司

    相信不少打工仔都曾經試過,在工作上遇上錯折或困難時,才發現不但有苦無路訴,更沒有人能幫上忙。心中不禁出現一個疑問:「為何我的上司如此無能?」沒錯,當遇上差勁、無能,甚至無法相處的上司,確實影響工作情緒,甚至令效率降低。以下5個方法,幫你辨認出「豬隊友」上司,避之則吉。

  • 【職場熱話】遞信後工作量有增無減 打工仔:畀返個肝我

    俗語說「凡事留一線」,不少打工仔在遞信請辭後都希望可以在餘下的日子與上司及同事「好來好去」,盡量完成手頭上的工作免得麻煩接手的同事

  • 【職場大小事】遇上討厭的上司 仲應唔應該做落去?

    一生人流流長,總會遇上幾份不如意的工作,或者幾個不投緣的上司、同事。要知道,都市人工作繁忙,每天付出10多小時,亦即近半天的時間在工作上,如果遇上處不來,甚至互相看不順眼的上司,不但痛苦,更可能直接影響你的仕途。如果你不幸遇上討厭的上司,可以先問自己以下4個問題,再決定去留。

  • 【職場熱話】公司停電老細勒令買10枝電筒 網民認真提建議

    近日社會氣氛緊張,就連買照明用具都令人提心吊膽。有網民於討論區發帖表示,因為下午公司會停電,老闆叫他買十枝電筒返公司,以備不時之需。

  • 【職場熱話】衰老細5大行為 邊樣最討你厭?

    相信不少打工仔都認同如果遇到好上司,團隊的士氣及工作生產力都會相對提高。

  • 【職場熱話】投訴性騷擾反被炒 企業女高層分享遭遇

    【經濟日報專訊】交友軟件Tinder一位前女高層,目前正起訴該公司,聲稱自己曾被上司性騷擾,經內部投訴後更遭解僱。