【新年拜年】親戚成日問搵幾錢一個月?打工仔︰真係唔想見到佢哋

每年農曆新年,打工仔雖然有長假期放,但一想到要跟親戚拜年即刻頭痛,每次見面都問長問短,不問你幾時結婚生仔,就問你人工有幾多,幾時升職加薪,所以年初一、二、三,大家都總會想盡辦法避年。最近,有位打工仔逃不出親戚的「魔爪」,在網上討論區開帖子大訴苦! (按圖了解打工仔的經歷)

延伸閱讀︰【新年職場】同事想派少啲利巿 老婆突變女朋友!網民:有冇咁cheap……

以上的經歷,相信有不少打工仔都遇過,不過如果你是當事人,又被親戚問到以下的問題,你又會如何回答呢? (按圖了解更多)

延伸閱讀︰【職場新年】派兩封$20利市 打工仔︰被新仔唱我孤寒

延伸閱讀︰【新年職場】開工利市有公價 同組同事畀$100、OO可以畀$10就算

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【買樓置業】屋企無父幹 被妹妹問借錢買樓?家姐︰我自己都未儲到首期

    想在香港買樓置業,絕非易事,特別在疫情肆虐期間,各行各業都存在不明朗的因素,假若貿貿然花大筆金錢買樓,若頓時失業只會增加自己財務負擔,尤其是連首期都付不起的人,買樓前絕對需要三思。最近有打工仔分享個人的經歷,事緣她沒父幹,自己跟妹妹的感情不太好,但當首期都未儲到時,妹妹卻問自己借錢買樓,所以想問網民應否借錢給妹妹,你們又有何想法呢?(按圖了解打工仔的故事)

  • 【家庭關係】女友媽媽要求畀家用 男網民︰第一次拍拖 應該畀幾多好?

    亞洲人著重家庭觀念,年輕人為了報答家人的養育之恩,通常在有賺錢能力後,都會給家用父母。可是,如果你跟女朋友拍拖,作為男朋友又應否給家用予女方家人呢?最近有打工仔在網上討論區發帖,表示自己被女友媽媽要求給家用,由於他第一次拍拖,未知應否答應,因此上網問網友意見,而大部份網友稱「唔好做壞規矩」,你又點諗呢?

  • 【新年職場】63歲單身上司唔派開工利巿 仲向下屬拎利巿 網民:封粒利巿糖畀佢

    新年後的辦公室,是一場𢭃利巿的戰爭,一封利巿、一句祝褔說話,就可以看清大家的氣量與交際手段!新年期間,不少打工仔都分享上司或高層所派的利巿金額或派不派利巿等議題上,但這次要說的是一個厚面皮𢭃利巿𢭃到老的個案……

  • 【職場熱話】全team得返自己未出Pool 打工仔大呼:有冇人明白單身狗嘅悲哀?

    農曆新年過去,今年情人節更適逢初三赤口,不少情侶都選擇到郊外走走或Staycation慶祝。街上人頭湧湧,網上更閃光彈不絕,讓單身朋友大感「歧視」,在節慶日子倍感寂寞。

  • 【職場新年】派兩封$20利市 打工仔︰被新仔唱我孤寒

    新年本來是高興的日子,而長輩及已婚的人士派利市,目的都是想祝福身邊的人。不過,有些人卻想在新年「賺一筆」,甚至向不相熟或平時無兩句的人拜年逗利市,日前就有打工仔將新年所發生的傷心事,在網上討論區與網民分享,表示自己公司同事「即場拆利市」,在當事人面前力數對方「孤寒」,獲得一眾網民力撐。

  • 【𢭃利市】厚面皮同事周圍𢭃利市 未婚事主︰三唔識七都問我拎

    辦公室是𢭃利市的戰場,有人選擇聯群結隊拜年,也有人選擇多走動,務求增加曝光率,刷存在感增𢭃利市機率。不過,你又有沒有遇過以下的極品同事,為了𢭃利市而不顧面子,可謂「有殺錯無放過」?

  • 【農曆新年】公司同事食開年飯 嚴選10個聚餐最難頂的行為

    隨著疫情放緩,政府宣布由年初七起(2月18日)放寬4人同枱堂食,以及開放部分公眾娛樂及遊樂場所。適逢不少公司會食開年飯慰勞員工,一大班人食飯自然要注意餐桌禮儀,有些行為在同桌人的眼中,會讓人覺得厭惡。打工仔要留意!

  • 【航空業】任職後首次喺香港過年 空姐呻︰唔好再問我份工點啦

    疫情已持續超過一年,重創航空業,除了去年經歷裁員風波,加上即將生效的21天隔離防疫措施,讓一眾空中服務員都深受其害。而接下來的農曆新年,可能又是他們的另一「難關」。

  • 【裁員失業】一個月無工開 被媽媽拎多$6000過年 打工仔︰都冇乜人拜年

    新冠肺炎疫情持續,在過去一年香港人努力抗疫,更同時要面對行業萎縮,減薪、放無薪假,甚至可能被裁員,2020年絕不易過。最近,有打工仔在網上討論區分享個人的經歷,由於受疫情影響,本地的經濟轉差,打工仔上月被公司裁員,但接近農曆新年,其母親向打工仔額外拿$6000過年,令正失業的打工仔非常頭痛,「唔明大搞 (新年)做乜,為面?定係為錢?」

  • 【新年攻略】單身女上司 使唔使派利巿畀下屬?

    每年新年,各位打工仔最期待的莫過於是𢭃利巿吧?尤其這一年過得如此艱難,節日的短暫氣氛是眾人能逃離憂慮的一點慰藉。說到𢭃利巿及派利巿,上司要派開工利巿似是不成文規定,為的是在新一年與員工順利合作,不過,如果上司仍然單身,那需要派還是不派呢?