【新年拜年】親戚成日問搵幾錢一個月?打工仔︰真係唔想見到佢哋

每年農曆新年,打工仔雖然有長假期放,但一想到要跟親戚拜年即刻頭痛,每次見面都問長問短,不問你幾時結婚生仔,就問你人工有幾多,幾時升職加薪,所以年初一、二、三,大家都總會想盡辦法避年。最近,有位打工仔逃不出親戚的「魔爪」,在網上討論區開帖子大訴苦! (按圖了解打工仔的經歷)

延伸閱讀︰【新年職場】同事想派少啲利巿 老婆突變女朋友!網民:有冇咁cheap……

以上的經歷,相信有不少打工仔都遇過,不過如果你是當事人,又被親戚問到以下的問題,你又會如何回答呢? (按圖了解更多)

延伸閱讀︰【職場新年】派兩封$20利市 打工仔︰被新仔唱我孤寒

延伸閱讀︰【新年職場】開工利市有公價 同組同事畀$100、OO可以畀$10就算

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?