【歐國盃Euro】同事晚晚睇波返工恰眼瞓 無被老細鬧仲升呢做「貼身隨從」?

講到近排大熱,非《歐洲國家盃》 (歐國盃Euro)莫屬,即使你唔睇波,都應該喺Facebook、IG瘋狂碌到C朗拿度(Cristiano Ronaldo)早前喺賽前新聞發佈會,拎走兩支可樂,兼舉起一枝清水嘅相片。《歐國盃》熱潮有幾勁,相信都唔使多講,不過最近讀者JJ就大呻因為《歐國盃》,令公司有男同事日日返工恰眼瞓,但呢個唔專業嘅舉動,不但無畀老闆鬧,仲成功上位,做埋「貼身隨從」,究竟發生咩事?

按圖了解男同事上位經過︰

事緣《歐國盃》開鑼之後,讀者JJ公司嘅男同事,紛紛陷入足球狂熱,仲有位男同事晚晚睇波,搞到唔夠瞓,第二朝返工恰眼瞓,仲不停做漏嘢,得罪成班客。不過呢位男同事居然無被老細鬧,佢明知老細鍾意睇波,一見到老細喺Office,即刻走去吹水講波,搞到JJ睇唔過眼。但最令JJ嬲爆嘅係,老細居然唔理嗰位男同事做錯嘢、恰眼瞓,仲喺咁多同事面前,點名叫男同事上佢屋企睇波,令JJ不禁大鬧「嘩…做嘢做成咁,都可以變成「貼身隨從」,咩玩法?究竟為咗睇波,可以去到幾盡?」

延伸閱讀︰【歐國盃】足球評述員專業術語!炒芥蘭 開汽水 牛油手係乜?

想成功上位?5大老細潛台詞你要知!
想喺職場上,成功做到管理層,每個月幾萬蚊袋袋平安?除咗要靠平時嘅工作表現,識得睇眉頭眼額都好重要,以下有5個老細最常用嘅潛台詞,想捉摸老細嘅內心世界,不妨細心解讀佢嘅每句說話啦。

按圖了解5大老細潛台詞︰

延伸閱讀︰【職場熱話】全男班返工無是非無小圈子 網民:一個眼神已經明白對方

延伸閱讀︰【職場無朋友】共事多年好上司 轉工後成敵人反目成仇?

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【歐國盃】足球評述員專業術語!炒芥蘭 開汽水 牛油手係乜?

    歐國盃現正進行得如火如荼,不少球迷都捕實電視,不能錯過每個精彩鏡頭。今年有電視台邀請本港人氣男子組合講波,一齊欣賞足球盛事,亦有球迷就喜歡聽較專業的足球評述員分析球賽,不過足球界的專業術語你又識幾多?以下有多個港式足球術語,看看你有猜中幾多個!

  • 【職場戲劇】8大熱血運動電影金句連連 助打工仔重拾工作熱情

    最近不少港產片都獲得大眾注目,當中最受歡迎的莫過於《一秒拳王》,電影熱血勵志,大獲好評。對於打工仔來說,這部電影不但是休閒娛樂,更是讓你重拾工作熱情的好方法。

  • 【職場貼士】湊唔掂老細?拆解5種上司類型 教你見招拆招

    在職場上除了會遇到形形色色的同事之外,老闆類型也是應有盡有。打工仔要在職場上站穩陣腳,要多細心觀察他們的特徵,才可以知彼知己,百戰百勝。以下這5種上司類型,你又有沒有遇過呢?

  • 【職場熱話】打工仔男友超庹縮 學生女友:毫子都要同我計到盡!

    又要返工,又要拍拖,相信不少在拍拖中的打工仔都有一定的苦惱——儲錢真的很困難?拍拖會有一定的使費,薪金不多的打工仔定有不少壓力吧?所以,其實有不少情侶都奉行AA制,各付各的,那就可以減輕大家的壓力了吧?

  • 【職場兩性】英國政客偷食斷正惹爭議 邊10個行業最容易出軌?

    近日英國衛生大臣夏國賢(Matt Hancock)被指出軌已婚女下屬,二人更被拍到在辦公室進行親密行為,引來全球哄動。其實,職場「偷食」事件屢見不鮮,同事之間日對夜對難免會產生非一般情愫。有外國調查指,從事以下10個行業的男性出軌機會最大,看看你的丈夫或男朋友有沒有上榜吧!

  • 【職場兩性】已婚男上司成日約女同事 網民:一隻手掌拍唔響!

    同事朝見口晚見面,不小心日久生情乃平常事,亦有不少同事和上司喜歡在職場上「獵食」。兩情相悅且單身故然好,不過有不少有婦之夫或有夫之婦卻仍然不安分守己……

  • 【職場熱話】同女強人上司拍拖 朋友紛紛唔睇好 網民:理乜鬼世俗眼光

    辦公室時會孕育出愛情的小樹苗,有時是同事,有時是上司與下屬,不過,是否每一對都會被大家看好呢?

  • AIA強勢數碼轉型 優化客戶員工體驗締造三贏

    隨着疫情發展,加速科技應用層面及企業數碼轉型的速度,工作環境亦然。友邦保險(下稱AIA)作為全球的保險業龍頭之一,深知數碼化對集團業務發展的重要性,早已領先市場,近年開始將服務逐步轉移至線上,致力為客戶與員工提供最快捷、最方便且不受時間地域限制的服務及工作體驗。

  • 【職場熱話】黑雨地盤都要照返工 員工:水浸到要坐艇走!

    昨日天台文於8:20am發出黑色暴雨警告訊號,其實很多住得遠的打工仔都已經在上班途中,所以大多都需要正常上班。雖然黑色暴雨警告只發出了短短兩三小時,可是一些低窪地區已經釀成水浸,尤其是地盤,更加變成一片汪洋!

  • 【職場熱話】「能者多勞」係讚美定懶人嘅藉口?網民:難聽過粗口!

    一個工作小組中,每個員工的工作能力都不同,即使大家的職位與薪金一樣或相約,上司都會按各人的工作能力來分配工作。如此情況下,工作能力高的員工,豈不就很蝕底?而上司往往就只會用「能者多勞」來安慰你,你又是否受落呢?