【神技】學好減壓10式 開心過猴年

【神技】學好減壓10式 開心過猴年

返工有壓力,過節都有壓力。尤其食團年飯要應付班貪得無厭的親戚,問你「搵幾錢個月?」、「幾時派利是?」「幾時結婚幾時生仔?」乜乜乜……即使有利是逗都淋唔熄你的怒火,想減壓以免人前爆煲?以下10招幫到你:

1/ 留意頭暈身熱
你是否經常躁底、易攰、頭痛,以及胃部不適?講中晒即代表閣下好大壓力,要及早處理,以免爆煲。

2/ 忌暴飲暴食
暴飲暴食手尾長,而均衡飲食則可以減壓。

3/ 緬懷「那些年」
過時過節親朋共聚,會勾起好多「那些年」,回味下美好回憶絕對是一個好好的減壓方法。

4/ 吹水益身心
吹水可減壓有數據支持。根據美國心理協會的統計指出,在無傾訴對象的人當中,一年後有43%壓力指數有所增加。

5/ 聽歌降血壓
大自然?聲音同古典音樂(如貝多芬、莫扎特、威爾第等)有助降血壓。但留意番,並非所以音樂都適合,Hip-Hop和Pop分分鐘會搞到血壓升高。

6/ 落街跑兩圈
運動令大腦釋放安多酚,令人開心啲、壓力都少啲。食團年飯前出街跑兩跑,飯後年宵行兩轉,既可減肥又可減壓。

7/ 夠瞓最重要
研究顯示唔夠瞓容易出現壓力、焦慮、暴躁,種種負面情緒。

8/ 飯後眠一眠
瞓個晏覺,可降低體內皮質醇,立即減壓,所以新年食飽就瞓啦!

9/ 壓力日日清
壓力要趁早KO,仲要日日清,事關累積落嚟會變抑鬱。

10/ 搵醫生求救
上述9招出齊都搞唔掂?就係時候搵專業人士或醫生求助。

Tags:
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More