【網民職場Talk】不滿做運輸被看輕 網民:職業司機唔易做

【網民職場Talk】不滿做運輸被看輕 網民:職業司機唔易做

俗語有云「小時不讀書,大個做運輸」,小時候家長總喜歡以這句俗語提醒小朋友用功讀書,否則長大後只能從事低技術、低收入,又需要體力勞動的運輸工作。可想而知,運輸業一向被標籤為「讀唔成書」、沒有前途的工作。有從事運輸業的網民在討論區發帖,分享工作的好處,更表示不明白為何運輸業在他人眼中是沒有前途的工作。

發帖的網民認為做運輸根本沒有問題,而且可以駕車到不同的地方,既自由又有新鮮感,不像辦公室打工仔般每天長時間坐在同一個位置工作。而且,只要夠勤力,可以自行接單工作,不需要看別人的臉色,更可以賺取可觀收入。事主更不滿大眾總認為要讀大學才有前途,更指:「做運輸得罪你咩?運輸都要有技能,點編排最快路線唔係人人都識,好多人連香港有幾多區都未知」。

難改變大眾想法 網民勸事主增值自己
帖文一出,引起不少網民的討論,有人理解事主的想法,但卻不認同運輸是專業的工作:「喺香港做運輸就係運輸,比不上好多職業」,「你出街睇下做運輸H人啲行為舉止先」、「就算揾到錢,都係無學識」、「運輸唔需要專業知識,工作重覆性高,份工本身就係低階」。亦有人勸事主多儲錢去報讀進修課程,才能向上流:「運輸做唔長,不如趁後生儲多啲錢去進修,就唔需要再賣時間賣體力。」

不過,亦有不少人認為職業無分貴賤,勸事主看開一點,無需介意他人的看法:「只要唔係犯法又揾到錢,唔使理人講咩」。
 

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More