【網民職場Talk】面試即見即請 不過唯一缺點係……

【網民職場Talk】面試即見即請 不過唯一缺點係……

求職者面試當然想一擊即中,儘快結束「求職階段」,不過若然面試過程太順利又怕招聘公司「有伏」。近日有網民於討論區分享自己的面試經歷,指近日「終於見成咗份工,仲要即見即請」,不過唯一缺點就是工作首三個月需要扣糧,然而事主因為經濟問題最終還是選擇接受Offer。

工作符合興趣、地點就腳 唯首三個月需扣糧
事主於帖文中分享近日面試經歷,更指招聘公司「即見即請」,而唯一缺點就是「頭三個月會扣起2K」,到第個四月才會退給事主,並會進行一次Salary Review。然而,事主認為雖然人工不似預期,但工作內容符合興趣,加上工作地點與住處相近,所以最後都選擇Take Offer,更安慰自己「當放長線睇」。

帖文一出,不少網民都認為接受Offer總好過沒有收入,「忍一忍三個月好快過」,而且通過三個月的試用期會加人工已算很好。不過,亦有網民認為僱主於試用期內扣糧作法「好Cheap,感覺上仲衰過壓你價」,更建議事主如果覺得返工之後覺得唔對路就要走。

網民回應
網民A:「依家有工返住先,我都俾人壓價,過咗試用期加返。」
網民B:「扣起3個月,第4個月炒你,無仇報!絕。」
網民C:「不要太樂觀,咁嘅公司,騎尼條件,古古怪怪。」
網民D:「搵到工就做了,我都比人壓價,過咗試用期會有高嘅Offer。」

延伸閱讀

6大跡象 Job Offer接唔過

接Offer前 必Check 6大細節

【見工須知】網民盡數伏工特徵 三個情況一定要推Offer?

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More