【網絡熱話】打工仔自稱肯學肯做 問「咩工月薪三萬?」 網民︰有都唔益你!

人人都想擁有一份工作量不高,但人工理想的工作,不過世事又豈能盡如人意?有打工仔決定「走捷徑」,在網上討論區做伸手黨,問「有咩工係可以搵列三萬元一個月」,他更自稱自己不介意OT、忙到無飯食、肯學肯做及認真勤力。可是網民看到這個帖子後,瘋狂恥笑他「搞笑!有都唔益你啦!」。

按圖了解更多︰

打工仔分享︰「有咩工係可以搵列三萬元一個月?唔介意OT返工返足十幾個鐘、唔介意忙到無得食飯、唔介意返7日,我好肯學肯做、認真勤力。大專畢業,英文叫做溝通到但流利就唔係架啦。係份人唔太識Social,但唔會亂講嘢。有問題嘅時候,會想真心解決,唔會為咗同人為嗌而嗌。最好人事關係又唔複雜?」

網民又點睇?

網民A︰搞笑,三唔識七益你,送錢畀你使?喺條街無啦啦叫住你,都懷疑係呃錢或騙案啦,從來只有人哋搵你笨,點會有你搵到人哋笨。

網民B︰等廿年後通脹去到最低工資月薪3萬就有啦!

網民C︰唔好得個講字,到你有呢種工作時,又會覺得無哂人生樂趣。

網民D︰高人工一係做兩三份工,一係做啲難做啲嘅工,最容易同最高人工就政府工。

網民E︰又怕辛苦,又想搵高人工,你唔好咁大想頭啦!踏踏實實做嘢啦!

網民F︰其實你肯OT返六日,唔使上嚟問都有好多。

網民G︰學識Social再嚟問過啦!記住出賣勞力(包括無限OT去換錢)嘅工,係唔Sustainable架。用腦去工作嘅人會賺到好多錢,用Networking去工作嘅人會賺更多嘅錢。當然最理想嘅係又有腦又有Networking啦。

網民H︰IT!我個Friend最近轉工都四萬,三年增長100%。

網民I︰假設樓主的自述全是屬實。但,當中有咩突出之處,值每月3萬薪水。

網民J︰樓主如果係有料嘅,根本就唔使喺到問呢啲問題啦...

延伸閱讀︰【職場文化】返工最多可以接受OT幾多個鐘?打工仔︰準時收工啦!

想人工高?晉升為管理層?35歲前必須學懂的職場技能
年紀大了,資歷多了,打工仔自然會想晉升為管理層,望自己的職涯更上一層樓。可是,不少人都只要求公司升職加人工,卻從沒想過自己曾付出過多少。以下有10個35歲前必須學懂的職場技能,想有更多發揮自己的機會,不妨按圖了解更多︰

按圖了解「35歲前必須學懂的職場技能」︰

延伸閱讀︰【職涯規劃】人工定開心?打工仔新工薪酬較高 唯一考慮居然係…

延伸閱讀︰【返工血淚史】唔擦鞋被杯葛 打工仔:我過唔到自己嗰關

Tags:
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【網絡熱話】豪宅住戶出價$800請大學生清潔+私補+教琴 網民:你係無知定刻薄?

    香港地搵食艱難,很多打工仔都要身兼多職,處理林林總總的工作,但人工往往與付出不成正比。最近在討論區流傳一則招聘廣告,有一位豪宅住戶欲聘請「萬能姨姨」,不但要求對方做4小時家居清潔,更要幫其兒子補習及教授樂器,而薪金只有800元一日。大量網民指責僱主刻薄無良,「連有8級鋼琴資格嘅大學生都要做埋清潔,咩世界?」

  • 【職場鬼故】老闆突然離世 辦公室光管不停閃 打工仔居然認為事有蹺蹊?

    大家相信這個世界有鬼魂嗎?有人認為所謂的靈異事件,只是人類的幻想;有人卻聲稱親身遇過,當刻的感覺和眼前所見的一切,科學無法解釋。最近有打工仔在網上討論區分享了在辦公室的可怕經歷 — 公司老闆突然因心臟病離世,老闆的弟弟完成交接後,走到老闆的辦公室工作時,房間的光管竟然不停閃爍,打工仔感到不妥,於是詢問網民意見。網民看完打工仔的經歷後,卻懷疑事有蹺蹊,究竟發生甚麼事?按圖了解打工仔的可怕經歷︰

  • 【職場熱話】舊公司不停問公事、打嚟叫自己返去做義工 網民:不在其位 不謀其政!

    辭職就應該與舊公司斷尾,不過很多前上司、前老闆都沒有這個概念,還覺得前員工有義務要幫舊公司,真的令人非常不解。更為此,他們會不惜厚臉皮地騷擾前員工,真的很想說一句:「前老闆,你一定不知道我為甚麼要辭職吧?」

  • 【職場熱話】同事個個忙到lunch都唔食 自己食完好大壓力 網民:相約奈何橋見

    打工仔最期待的一定是放工,不過在放工之前,還有一個lunch time喘息時間可以期待一下。連續工作會令效率減低,所以需要小休,才能為自己差電,重新提高工作效率。可是,如果身邊的同事個個忙到lunch的沒時間去吃,你又會怎樣做呢?

  • 【職場熱話】返新工畀阿姐恐嚇:好好享受蜜月期 之後日日OT!

    不少打工仔在面試時,都會勇敢地打探一下該公司的加班文化,可是很多時面試官都不會正面回答你這問題……面對加班情況,各位打工仔會「硬食」還是拒絕加班呢?

  • 【職場熱話】MIRROR係男顏禍水?買唔到教主雜誌拍枱喊 網民:辦公室風雲咁⋯

    MIRROR風靡全港,其中Anson Lo教主的人氣超勁,早前其粉絲神徒們為慶祝其生日,花盡千花又買廣告板、又賣郵輪廣告。最近,Anson Lo更登上雜誌封面,各神徒當然想作收藏之用!只不過,沒想到一本雜誌,就能令打工仔們發癲,更在辦公室上演辦公室風雲戲碼!

  • 【職涯規劃】人工定開心?打工仔新工薪酬較高 唯一考慮居然係…

    疫情下,求職市場比往年萎縮,擁有「揀工困難症」是幸福的煩惱。正所謂,有工又煩,無工又煩,有打工仔最近就因為苦惱返哪份工而在網上討論區,詢問各位大大的意見,不過有人就質疑他,若然新工人工、福利及前途都較好,為何要眷戀Data Entry舊工,一齊看看打工仔的考慮因素吧!按圖了解更多︰

  • 【家庭關係】細佬返兼職太攰唔做家務?打工仔︰20幾歲人都依賴人

    香港打工仔每日朝九晚六返工,有時更要加班工作,放工總是帶著疲憊不堪的身驅回家,吃過晚飯、洗澡又要上床睡覺,迎接新一個工作天。不過工作有多忙碌,家裡的大小事務都要抽時間處理,有打工仔最近就疑不滿弟弟的所在所為,在網上討論區發帖大鬧他只依賴家人做家務,20幾歲都未學識分擔家庭事,令打工仔嬲爆「唔通我又唔攰咩?!」按圖了解打工仔的家庭糾紛︰

  • 【網絡熱話】鋼之紮鐵術師 詛咒師 盤點網友設計古怪職位名稱

    別以為新冠肺炎疫情影響全球經濟,香港的失業率又持續高企,企業請人會輕而易舉,其實每個行業都要靠Gimmick才能生存,單看求職市場,特別是主攻年輕人市場的公司,陸續將古舊的職位名稱改頭換面,化成趣味性極高的職銜,就如之前熱爆網絡的「肉類分割員」便是最佳例子。以下有多個由網民及企業創作的古怪名稱,當中你又估中幾多份職業呢?

  • 【返工血淚史】返工趕時間最怕遇到OO 網民︰試下推開佢囉!

    打工仔每天上班都是一種歷練,單是上班那段路已是對身心的考驗,特別是趕時間的時候,總有「攔路虎」擋路,影響行程,相信此時各位打工仔的心情將會更加憤怒。