【網絡熱話】打工仔自稱肯學肯做 問「咩工月薪三萬?」 網民︰有都唔益你!

人人都想擁有一份工作量不高,但人工理想的工作,不過世事又豈能盡如人意?有打工仔決定「走捷徑」,在網上討論區做伸手黨,問「有咩工係可以搵列三萬元一個月」,他更自稱自己不介意OT、忙到無飯食、肯學肯做及認真勤力。可是網民看到這個帖子後,瘋狂恥笑他「搞笑!有都唔益你啦!」。

按圖了解更多︰

打工仔分享︰「有咩工係可以搵列三萬元一個月?唔介意OT返工返足十幾個鐘、唔介意忙到無得食飯、唔介意返7日,我好肯學肯做、認真勤力。大專畢業,英文叫做溝通到但流利就唔係架啦。係份人唔太識Social,但唔會亂講嘢。有問題嘅時候,會想真心解決,唔會為咗同人為嗌而嗌。最好人事關係又唔複雜?」

網民又點睇?

網民A︰搞笑,三唔識七益你,送錢畀你使?喺條街無啦啦叫住你,都懷疑係呃錢或騙案啦,從來只有人哋搵你笨,點會有你搵到人哋笨。

網民B︰等廿年後通脹去到最低工資月薪3萬就有啦!

網民C︰唔好得個講字,到你有呢種工作時,又會覺得無哂人生樂趣。

網民D︰高人工一係做兩三份工,一係做啲難做啲嘅工,最容易同最高人工就政府工。

網民E︰又怕辛苦,又想搵高人工,你唔好咁大想頭啦!踏踏實實做嘢啦!

網民F︰其實你肯OT返六日,唔使上嚟問都有好多。

網民G︰學識Social再嚟問過啦!記住出賣勞力(包括無限OT去換錢)嘅工,係唔Sustainable架。用腦去工作嘅人會賺到好多錢,用Networking去工作嘅人會賺更多嘅錢。當然最理想嘅係又有腦又有Networking啦。

網民H︰IT!我個Friend最近轉工都四萬,三年增長100%。

網民I︰假設樓主的自述全是屬實。但,當中有咩突出之處,值每月3萬薪水。

網民J︰樓主如果係有料嘅,根本就唔使喺到問呢啲問題啦...

延伸閱讀︰【職場文化】返工最多可以接受OT幾多個鐘?打工仔︰準時收工啦!

想人工高?晉升為管理層?35歲前必須學懂的職場技能
年紀大了,資歷多了,打工仔自然會想晉升為管理層,望自己的職涯更上一層樓。可是,不少人都只要求公司升職加人工,卻從沒想過自己曾付出過多少。以下有10個35歲前必須學懂的職場技能,想有更多發揮自己的機會,不妨按圖了解更多︰

按圖了解「35歲前必須學懂的職場技能」︰

延伸閱讀︰【職涯規劃】人工定開心?打工仔新工薪酬較高 唯一考慮居然係…

延伸閱讀︰【返工血淚史】唔擦鞋被杯葛 打工仔:我過唔到自己嗰關

Tags:
Look out for further updates on our Facebook fan page!