【網絡熱話】朋友公司請咗大學同學出哂事? 網民:趁早炒咗佢啦!

正所謂「識人好過識字」,即使CV標青,都未必能有工作機會;相反,人緣廣的話,被請的機會率就更高。雖然職場上經常互靠關係,但在公司有同事本身是朋友,就一定是好事?少年,你太年輕了,事情並不是這麼簡單。

在討論區有打工仔大訴苦水,指朋友公司最近聘請了他的大學同學,讓他非常煩惱,其他網民表示:「公事公辦,解僱他吧!」

點圖即看事主親身經歷⏩⏩

  •  
  • -最近朋友公司請人,喺應徵者當中有我嘅大學同學。我朋友就問我:「你大學同學份人點樣?」

    -大學嗰陣,嗰個同學都叫正正常常,所以咪同照直同我朋友講。不過都有同我朋友講,「畢咗業好多年,唔知佢變成點」。

    -朋友話想畀次機會我大學同學,所以就請咗佢,點知呢個係噩夢嘅開始。

    -其實朋友公司條Team好忙,基本上同事連吹幾句水嘅時間都無。

    -點知我大學同學就日日搵人同佢吹水,不停煩住其他同事,日日都問人:「幾點收工」

    -有同事教我大學同學做嘢,同佢講呢樣嘢要做20次先得,點知佢好大膽同個同事講:「你做埋其餘19次啦!」

    -不過最慘嗰個都係我朋友,佢知我朋友住附近,成日話要同我朋友一起收工,搞到我朋友呢家故意要做多啲嘢先走。

    -大學嗰陣都正正常常,出到嚟做嘢就見哂真章。

     

    網民回應:

    /試過同兩個舊同學做同事,最後連朋友都無得做

    /公事公辦,叮走佢囉,有幾難

    /呢個世界有樣嘢叫probation

    /趁早炒咗佢啦

    /咁影響啲同事,趁仲未過Probation,快快手KO佢啦

    /佢應該過唔到試用期啦

    /介紹人去做嘢,真係唔好將心態有問題嘅人介紹畀第二個

    /幾年前,我有熟心託我幫手,幫佢個仔搵工,推唔到咪麻煩朋友將熟人個仔嘅CV交去公司HR,要求安排喺我朋友部門見工。朋友話會安排熟人個仔見工,叫通知佢。點知熟人個仔話,佢下星期會同朋友去旅行,香港電話打唔通,仲話調個面試去3個星期後,我朋友就話:「叫佢等得就得啦」之後點,大家都估到啦

    /如果佢真係咁唔夾公司,送佢走啦

    /我都試過介紹人幾次,試過介紹親戚,話番我轉頭,話我害咗佢前途

    /同朋友做同事,反硬面

    /職場先係體驗到香港人品嘅地方,開始利益衝突真係唔同

     

    雖然事主只是間接「介紹」大學同學到他朋友公司工作,但學網民說的,可以選擇的話,真的不要在職場上與親朋戚友扯上關係,免得有事情發生時,自己吃虧。

    在公司遇上像事主大學同學般討厭的人,實屬不幸。在職場上,哪種同事最乞人憎?

     
    Look out for further updates on our Facebook fan page!

    Related Articles

    • 【職場熱話】24歲女返工壓力大致失眠 仲要食降血壓藥 網民:再唔辭職有錢無命享!

      24歲應該是血氣方剛、精力充沛的時期,竟然有年青打工仔因為工作壓力過大,導致每晚失眠,甚至引發高血壓,需要服用降血壓藥。縱然身體響起警號,但為了一份未做夠一年的工作,仍然「死頂」下去,令人心酸。

    • 【職場熱話】打工仔話新人太準時打卡 網民:你慢慢OT 我走先

      下班的時候,大家會選擇準時打卡離開,還是在自己崗位多忙一會再下班呢?相信每個人都有自己的習慣或者風格。能夠準時下班回家,固然是開心事,但居然有打工仔準時打卡而被責怪?

    • 【職場熱話】同事「做爛市」攬哂工作上身 仲叫老闆Cut人手慳錢

      每間公司總有一個同事十分熱愛工作,當正公司自己有份,處處以老闆的角度出發,任勞任怨也在所不辭,這種人簡稱「做爛市」。他們深得僱主喜愛,另一方面也是同事的眼中釘。最近有網民在討論區分享同事「搏老命」工作的故事,不只辦事勤力,更要求老闆減人手,令其他同事怨聲載道。

    • 【職場熱話】打工仔離職前最唔捨得係咩?唔係人工、靚女同事 竟然係……

      如果要離開一間服務已久的公司,普遍最令打工仔不捨得的都是一班好同事。日前有打工仔在網上發文,表示自己即將離開工作逾2年的公司,他對公司人事物毫無不捨之情,唯一最令他留戀的竟然是公司廁所!究竟為什麼呢?

    • 【職場熱話】同事工作量極不平均 網民:我做到隻狗咁佢就日日吹水

      當你的工作忙到要日日OT,但身邊同事卻休閒地吹水等收工,望到此場面心裡自然不是味兒。早前就有網民抱怨公司工作量分配不均,「我返工忙到嘔,隔離同事日日吹水吹到收工,仲要大大聲講嘢。」許多網民表示有同感,更指這些「辦公室寄生蟲」比比皆是。

    • HOT【職場穿搭】返工着到去飲咁 碎花、蕾絲、黑絲 網民:着到咁靚有人工加?

      返工已經沉悶,有多少打工仔會花心思打扮自己,努力研究職場穿搭,去令自己的心情變佳?還是求求其其不打扮就算?大家是哪一派別呢?

    • 【行業辛酸】以為做cafe好chill? 員工大爆:沖嘢飲、洗碗、拖地一腳踢!

      疫情下,港人難以外遊,所以很多打工仔都喜歡放假去cafe或酒店,食下午茶及staycation放鬆!提到cafe,大家最關心的都是打卡,cafe總給人relax、chill、優雅的感覺,可是,在cafe工作的員工卻大呼:「以為做cafe好chill?明明做到隻狗咁!」

    • 【職場熱話】做荀工好定做同本科相關工作好? 網民:讓返個位出嚟畀我哋爭!

      有多少打工仔真的「讀嗰科,做返嗰行」?在選擇工作上,大家又會考慮甚麼因素?如果有一份荀工,卻又與自己的專業沒關的話,你會想做荀工還是找本科的工作?還是看人工最重要?

    • 【NGO熱話】安老業100萬抽獎 冀8成從業員打針

      【本訊報】安老院舍職員是院友的照顧者,要保障院友遠離新冠肺炎,院舍職員接種率至關重要。為鼓勵院舍職員接種疫苗,香港安老服務協會昨宣布,推出安老及殘疾院舍全職員工100萬元疫苗接種抽獎計劃,頭獎為總值10萬元黃金及酒店套房組合。

    • HOT【職場熱話】未返工先課金買衫?服裝店sales:返工要畀錢買公司衫真係好貴…

      大學生最熱門的兼職選擇是甚麼?可能很多人都會做過服裝店售貨員吧?門鑑低亦會聘請大量人手。不過大學生正正是為了賺取多一點生活費、零用錢,可是在上班前已經被要求買公司衫做制服,要「貼錢返工」?